Znanost in tehnologija

Zlorabe telefonskih impulzov

Ljubljana, 07. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Telekom Slovenije noče prisluhniti tistim, ki so prejeli račune za telefoniranje v višini več tisoč tolarjev.

telefoniranje
telefoniranje FOTO: Reuters

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je prejela več pritožb zaradi izredno visokih telefonskih računov. Vzrok za tako visoke račune, tudi do milijon tolarjev, so klici, ki jih povzročijo programi za samodejno klicanje v mednarodno omrežje in se aktivirajo pri uporabi interneta prek modemske povezave, je pojasnila vodja pravne pisarne ZPS Živa Drol Novak. "Telekomu Slovenije očitamo, da ni opravil svoje dolžnosti - poskrbeti za varno uporabo svojega omrežja in storitev," je dodala Drol Novakova.

Po mnenju ZPS je nastala težava takšnih razsežnosti, da se ne more več reševati na ravni operater - naročnik, ampak na višji ravni. Telekom Slovenije kot operater ni opozoril svojih naročnikov na težavo, ljudje pa sedaj prejemajo telefonske račune za več 100.000 tolarjev in ne vedo kaj storiti.

Po podatkih ZPS so na Telekomu vse pritožbe do zdaj zavrnili. Na zvezi potrošnikom priporočajo, da nadaljujejo s pritožbenim postopkom. "To, da Telekom Slovenije ni ponudnik internetnih storitev, ni opravičilo. Njihova fiksna telefonija je medij za te storitve in lahko bi pravočasno opozorili svoje naročnike," je dejala Drol Novakova.

Ljudje, ki so se za pomoč obrnili na Telekom Slovenije, niso dobili informacij, kaj naj storijo, da do zlorab ne bi več prihajalo. Kot možnost pa je omenila blokado odhodnih klicev v mednarodna omrežja, s čimer se prekine možnost, da bi program sam vzpostavil povezavo.

ZPS je na Urad za varstvo potrošnikov že naslovila pismo, v katerem so uradu priporočili, naj se poveže z regulatorjem trga. "S Telekomom Slovenija se do zdaj nismo uspeli dogovoriti za rešitev problema brez intervencije državnih organov," je dodala Drol Novakova.