Znanost in tehnologija

SMS opozorilo pred potresom

Tokio, 02. 06. 2007 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Japonci bodo kmalu lahko na svoje mobilne telefone prejemali opozorila pred potresi na njihovem območju.

Japonce bo pred potresom opozoril kar njihov mobilnik
Japonce bo pred potresom opozoril kar njihov mobilnik FOTO: Reuters

Uporabniki japonskih mobilnih operaterjev bodo kmalu lahko na svoje mobilne telefone prejemali tudi opozorila pred potresi na njihovem območju.

Največja japonska mobilna operaterja NTT Docomo in KDDI namreč skupaj razvijata sistem za obveščanje uporabnikov pred bližajočimi se potresi, medtem ko tretji največji, Softbank, prav tako razvija podobno storitev.

Sistem naj bi zaživel v nekaj mesecih, podatke pa bo pridobival od japonske agencije za okolje, ki je razvila zmogljiv sistem za zaznavo potresov nekaj sekund pred njihovim glavnim sunkom.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usavko
07. 06. 2007 01.07
Kaj to pomeni, da ko že bo potres trajal, da bodo sporočili javnosti. Torej bo prebivalstvo že pripravljeno med potresi in bodo čakali le na sms, kjer bo naznanil glavni sunek? V tem primeru tu ne vidim neke pametne rešitve. Je pa res bolš to kot nič. Čeprou, kaj bi lahko ti spremenil, mi ni čisto jasno. Glavni sunek je samo del potresa, ki se dogaja ob nekem kratkem času. Ali se motim?
Ramzess
02. 06. 2007 16.18
Medtem ko nekateri neuspešno vstrajajo pri tem, da potrese nemogoče napovedovati, gredo drugi naprej. Zadeva je pohvalna, čeprav ni videti obetavna. "ki je razvila zmogljiv sistem za zaznavo potresov nekaj sekund pred njihovim glavnim sunkom." Dobro, tudi nekaj sekund je dovolj, da si rešiš življenje. Vse je potem takem odvisno tega kje se v danem trenutku nahajaš. Zakaj ni videti obetavna, zato ker bo obvestilo pred GLAVNIM SUNKOM za marsikoga slaba tolažba. Kaj je s sunki, ki pridejo pred glavnim, tudi ti lahko pozročijo kar nekaj škode, tudi odpoved zemeljskih oddajnikov na katere je vezana skoraj vsa brezžična telefonija. Če pade sistem še pred glavnim sunkom, ni z obvestili nič. Po drugi strani pa, ali bodo ljudje znali pravilno ukrepati ob obvestilu, ali bodo spet pokazali vso svojo primitivno vedenje, ki ga premorejo. Saj ne da podcenjujem vse. ampak... Zamisel je dobra, ni kaj reči, upam da bo res delovala. Še vedno je za angencijo vrhovna oblast, ki odloča o tem ali bodo ljudje o čem obveščeni ali ne. V preteklosti se njihov vpliv ni najbolj obnesel, to se je izkazalo tudi ob cunamiju leta 2004.