Znanost in tehnologija

Dlančniki HP iPAQ tudi v vesolju

Palo Alto, 17. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

HP je objavil, da na mednarodni vesoljski postaji Sojuz 8 astronavti NASE uporabljajo dlančnike iPAQ.

Dlančnik HP iPAQ nh5550 z dodatki je bil namreč 19. aprila izstreljen v vesolje - natančno štiri leta po predstavitvi prvega dlančnika HP iPAQ. Dlančnike bodo astronavti uporabljali za beleženje opravljenih del, pisanje osebnih pisem, branje elektronske pošte ter za vodenje koledarja potrebnih opravil. Z njimi bo posadka med ostalim lahko poslušala tudi glasbo, pregledovala fotografije od doma ali brala knjige v elektronski obliki.

Z naslednjo odpravo bosta na vesoljsko postajo prispela še dva dlančnika HP iPAQ, s čimer se bo njihovo število na mednarodni vesoljski postaji povzpelo na štiri. V ameriškem centru Johnson Space in ruskem centru Star City Space bodo dlančnike HP iPAQ uporabljali med procesom priprave posadke na polet in bivanje v vesolju. Prav tako bodo razvijali nove uporabniške aplikacije za prihodnje vesoljske odprave.

NASA je izbrala dlančnike HP zaradi visoke mobilnosti, ki jo omogočajo, širokega nabora uporabnih aplikacij in robustnosti, s čimer ustrezajo specifičnim pogojem uporabe in delovanja v vesolju. V prihodnosti bodo dlančniki HP iPAQ za potrebe NASE opremljeni tudi s čitalci črtne kode in s posebnim programom za izvajanje inventure na mednarodni vesoljski postaji.

HP že dolgo sodeluje z NASO na področju zagotavljanja in razvoja ustreznih strojnih in programskih rešitev v vesoljskem programu ZDA. Zaupanje agencije NASA v rešitve podjetja HP se je ponovno potrdilo v začetku leta 2004, ko je Bela hiša povabila izvršno direktorico korporacije HP Carly Fiorino na položaj visokotehnološke svetovalke v ameriškem nacionalnem programu osvajanja meseca.