Znanost in tehnologija

Dell in Nokia v Indijo

Ljubljana, 08. 08. 2007 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dell je začel proizvodnjo računalnikov v Indiji, da bi povečal prodajo na tamkajšnjem trgu. Podobno razmišljajo pri Nokii.

Dellovi računalniki so doslej v Indiji veljali za drage, in to predvsem zaradi dejstva, da podjetje ni imelo lokalne proizvodnje, kar je posledično pomenilo visoke carine zaradi uvoza. Ameriška družba s sedežem v Teksasu se je tako odločila odpreti tovarno v bližini indijskega mesta Chennai, kjer naj bi proizvedli 400.000 prenosnih računalnikov letno.

V Dellu so optimistični, saj opažajo rast prodaje računalnikov in serverjev velikim indijskim podjetjem. Zdaj bodo skušali osvojiti večji delež tudi na področju maloprodaje. Prav gotovo so pri tem dodobra proučili tudi podatke indijske trgovinske organizacije (MAIT), ki kažejo, da prodaja računalnikov v Indiji narašča z letno stopnjo 30 odstotkov, v prvem četrtletju pa je bilo prodanih že 6,3 milijona računalnikov.

Dellova indijska tovarna stoji v industrijskem mestu Sriperumbudur v bližini Chennaija. Gre za tretjo Dellovo tovarno računalnikov v azijsko-pacifiški regiji in deveto na svetu.

Tudi Nokia cilja na Indijo

Indijski hitro rastoči trg je motiviral tudi podjetje Nokia, ki je v mestu Bangalore odprlo dizajnerski studio. V njem bodo z indijskimi oblikovalci skušali oblikovati mobilni telefon, ki bi se dobro prodajal na tamkajšnjem tržišču. Pri tem bodo upoštevali tudi indijske kulturne značilnosti, poseben poudarek pa bo na materialu in barvah. Dizajnerski studio v Bangaloreu bo sicer sodeloval z oblikovalci na sedežu Nokie. Dodajmo, da je Indija za ZDA in Kitajsko tretje največje tržišče finskega telekomunikacijskega giganta.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.