Gospodarstvo

Železnice še vedno z izgubo

Ljubljana, 22. 05. 2007 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske železnice, na čelu katerih so v prvih treh mesecih letos ustvarile 1,3 milijona evrov izgube.

Železnice, ki imajo za dobrih 256 milijonov evrov dolgov, izgubo beležijo predvsem na račun potniškega prometa in vzdrževanja železniške infrastrukture, medtem ko na področju tovornega prometa izkazujejo dobiček, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal namestnik generalnega direktorja Slovenskih železnic Branko Omerzu.

Tovorni promet je v prvih treh mesecih izkazal poslovni izid v višini 1,42 milijona evrov,
Tovorni promet je v prvih treh mesecih izkazal poslovni izid v višini 1,42 milijona evrov, FOTO: Mirko Kunšič

Na področju potniškega prometa so Slovenske železnice v prvem trimesečju ustvarile 1,61 milijona evrov izgube, v prvih štirih mesecih pa 1,62 milijona evrov izgube. Na področju vzdrževanja infrastrukture je trimesečna izguba znašala 2,24 milijona evrov, v štirih mesecih pa 3,15 milijona evrov. "Tovorni promet je v prvih treh mesecih ob upoštevanju uporabnine izkazal poslovni izid v višini 1,42 milijona evrov, v prvih štirih mesecih pa 2,37 milijona evrov," je številke nanizal Omerzu.

Slovenske železnice lahko po mnenju direktorja železnic Petra Puhana kljub kar nekaj težavam postanejo uspešno podjetje. Bo pa za izboljšanje poslovanja treba spremeniti predvsem strukturo stroškov, zmanjšati dolgove in rekonstruirati infrastrukturo. Še pred rekonstrukcijo infrastrukture pa je, tako Puhan, treba odpraviti ozka grla. "V bodoče se moramo začeti razvijati in bistveno povečevati prihodke," je zatrdil Puhan.

Slovenske železnice letošnjega regresa še niso izplačale, je na novinarsko vprašanje odgovoril Puhan. "Regres bomo izplačali v predvidenem roku, to je do konca junija. Po zdajšnjih predvidevanjih za izplačilo regresa ne bo treba najemati dodatnih kreditov," je zatrdil Puhan.

Glede strukture stroškov je Puhan kot glavni problem izpostavil visoke stroške dela, ki predstavljajo kar 57 oz. 58 odstotkov vseh stroškov. V svojem mandatu si želi stroške dela zmanjšati pod 50 odstotkov, pri čemer pa je prepričan, da za zmanjševanje stroškov ne bo treba zmanjšati plače ali števila zaposlenih. "Rigoroznega zmanjševanja ne bo, saj bomo poskušali najti druge rezerve," je zatrdil Puhan.

Število zaposlenih na Slovenskih železnicah - skupaj jih je nekaj čez 10.000 - je po Puhanovih besedah sicer večno vprašanje. "V tako kratkem času vodenja železnic ne morem odgovoriti na vprašanje, ali je število zaposlenih pravo ali ne, dobivam pa od vseh vodij enot želje po večjem številu," je pojasnil. Sicer pa so Slovenske železnice v fazi sprejemanja poslovnega načrta, ki predvideva zmanjšanje števila zaposlenih za 100. Zadnjo besedo pri tem bo sicer imel nadzorni svet železnic, ki bo načrt obravnaval na seji predvidoma konec tega meseca.


Sprememba infrastrukture

Za boljše poslovanje Slovenskih železnic je nujna tudi rekonstrukcija železniške infrastrukture in nova gradnja železniških prog na smereh 5. in 10. koridorja. "Rekonstrukcija na teh odsekih pomeni dvotirno progo, elektrifikacijo, osno obremenitev 22,5 oz. 25 ton, končno hitrost preko 160 kilometrov na uro, na nekaterih odsekih pa celo do 250 kilometrov na uro, telekomunikacijsko in varnostno opremo ter izven nivojska križanja," je naštel Puhan.

Na taki železniški infrastrukturi, ki je v državni lasti, železnice pa z njo skladno z novim zakonom o železniškem prometu, ki je začel veljati 7. marca letos, upravljajo, "želimo biti prvi operater in v bodoče prvi logist". Bo pa za to, tako Puhan, potrebna posodobitev celotnega poslovanja (vozni park, centralno vodenje prometa, signalno-varnostne in telekomunikacijske naprave, informatika, transparentnost in obvladovanje stroškov ...).

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
24. 05. 2007 21.17
Ne zastopim več. Jama brez dna. Učinek = 0
Elandt
24. 05. 2007 00.31
Seveda, morjo bit konkurencne. Sam dokler bomo z naso prometno politiko spodbujal cestni prevoz, se to ne bo zgodilo. Ocitno je cestni lobij premocan, da bi se nase zelje uresnicile, vsaj v bliznji prihodnosti.
matjaz.jah@gmail.com
23. 05. 2007 14.28
se strinjam peca!
Luka Kovi? 1
22. 05. 2007 16.05
Železnice se urejajo odkar so ustanovljene, pa tudi prej - v bivši državi - so bile stalno v škripcih. Tovornjaki morajo na železnice. Res! poglejmo na ceste v sosednji Avstriji. Kako lepo! Vendar pa bo to mogoče, ko bodo železnice konkurenčne cestnemu prevozu. Za to pa je treba imeti moderno infrastrukturo, moderen vozni park, dobro ponudbo konkurenčnih uslug, dobro trženje uslug, in učinkovito organiziranost. Vse to pa je verjetno nemogoče zagotoviti ob menjajočih se upravah, ki se več ukvarjajo z notranjimi odnosi na železnici (uprava, sindikati, svet delavcev) kot s poslovanjem enega od največjih podjetij v Sloveniji. Železničarji: Ozrite se po tujih zgladih - v EU imajo skoraj vse države železnico, pa tudi drugje so uspešna železniška podjetja - uporabite njihove izkušnje in začnite živeti od svojega uspešnega dela. Proračunske jasli bodo - tudi zaradi nas daloplačevalcev, ki jih polnimo v svojo škodo - upam da kmalu prazne!
matjaz.jah@gmail.com
22. 05. 2007 15.24
se opravičujem za napake...
matjaz.jah@gmail.com
22. 05. 2007 15.22
stajler: 3 ure za avtoprevoznika pa spet ni tako malo. V članku piše da imajo težave z infrastrukturo to je eden izmed velikih probemov ter tudi čas. Sklepam da nisi avtoprevoznik niti ne povezan z železnicami ker če bi bil vi vedel da so se o tem že dosti pogovarjali....
stajler
22. 05. 2007 15.07
Hm kaj pa bi tako dolgo trajalo? Namesto 5h ur bi rabili čez Slovenijo 8ur. V tem času bi lahko šoferji počivali na vlaku, tovornjaki nebi uničevali cest v taki meri in podobne stvari. Tvoj post je čisto neutemeljen, ali pa ne veš, kaj je tranzitni promet.
matjaz.jah@gmail.com
22. 05. 2007 14.58
dejan.keuc.... samo en problem je in to da bi preveč dolgo trajalo vse skupaj!!!!!
Dejan Keuc
22. 05. 2007 14.25
Vse tranzitne tovornjake na vlak. Pa bodo okolje in železnice zelo veseli.