Gospodarstvo

Začetek SOFa

Portorož, 10. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začel se 13. Slovenski oglaševalski festival. Na tekmovanje za nagrade SOF je 75 različnih prijaviteljev prijavilo 651 del.

Potrošniški princip se je tudi v slovenskem prostoru uveljavil z vso silovitostjo, pri čemer ima zelo pomembno vlogo marketing. Oglaševalci promovirajo proizvode in posamična podjetja, najbolj dinamične spremembe pa se bodo v prihodnje dogajale na področju malih in srednje velikih podjetij, je ob uradnem odprtju 13. Slovenskega oglaševalskega festivala (SOF) v Portorožu povedal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Jožko Čuk. Prepričan je, da je prav oglaševanje malih in srednjih podjetij za oglaševalce tržna niša, prav potrošniški princip pa v novih tržnih razmerah promovirajo nagrade Strokovnega združenja slovenskih časopisov in revij pri GZS Zlato ogledalo. Danes so podelili Veliko zlato ogledalo za minulo leto in Zlato ogledalo Zima 2003/2004.

Nagrado Veliko Zlato ogledalo za leto 2003 za kreativno ustvarjalnost na področju tiskanih oglasov v višini milijona tolarjev sta prejela Nena Bevk in Toni Tomašek iz agencije Mediamix za oglas Vileda Lemon Fresh, Zlato ogledalo Zima 2003/2004 v višini 500.000 tolarjev pa sta dobili Vojka Žgavec in Violeta Zgonik iz Agencije 41 za Mobitelov UMTS oglas z naslovom Kako hitro je življenje?. Oba sta bila izbrana izmed štirih tekmecev v vsaki kategoriji. Prvi je po mnenju strokovne žirije "enostaven, ima najmanj teksta in nezmotljivo nagovarja zgolj z asociativno sliko". Drugi pa je žirijo prepričal, ker je "izpeljan s tradicionalno dobro fotografijo, nenavadnim formatom in ravno pravšnjim ščepcem futurizma".

Na tekmovanje za nagrade 13. SOF, ki ga v Portorožu organizira Slovenska oglaševalska zbornica, se je letos prijavilo 75 različnih oglaševalcev s 651 deli. Festival se je s projekcijo oglasov z mednarodnih festivalov Clio in Golden Drum začel danes zjutraj, v nadaljevanju pa so sledile okrogle mize o oglaševanju danes in priporočilih strokovnjakov za jutri ter vrednotenju kreativnosti. Poleg ocenjevanja prijavljenih del, okroglih miz in debat bo delo na SOF potekalo še v sedmih različnih izobraževalnih delavnicah, več kot 700 udeležencev pa bo preko interaktivne spletne strani festivala izbralo tudi idejo leta. Med festivalom bodo lahko udeleženci, ki jih zanima začetek, razvoj ali sprememba kariere v oglaševanju, obiskali strokovnjaka v Kadrovski spovednici, uveljavljeni strokovnjaki pa bodo vsako popoldne odgovarjali tudi na vprašanja o oglaševanju, oglaševalski karieri v medijih in poklicu kreativca.