Gospodarstvo

Za delnico NKBM 19,50 evra

Maribor, 23. 09. 2008 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet NKBM je sprejel predlog uprave o dokapitalizaciji. Investitorji bodo v dokapitalizaciji za delnico banke odšteli 19,50 evra.

Nova KBM
Nova KBM FOTO: POP TV

Postopek, ki se je začel februarja letos, se tako približuje sklepni fazi, investitorji pa bodo v dokapitalizaciji za delnico odšteli 19,50 evra. Po mnenju predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča je cena glede na položaj v bančnem in finančnem sektorju doma in v svetu realna. Investitorji, ki bodo lahko delnice vplačali od 24. septembra do 8. oktobra, pa bodo v povprečju deležni osemodstotnega popusta glede na četrtkovo ceno delnic na borzi. Praga uspešnosti dokapitalizacije si v NKBM niso postavili, iztržek pa lahko doseže 111 milijonov evrov.

Delnice NKMB so na Ljubljanski borzi doživele skoraj desetodstotni padec. Njihova vrednost je 20,4 evra.

Po Kovačičevih besedah si praga uspešnosti dokapitalizacije niso postavili, glede na pogovore z obstoječimi vlagatelji pa je zanimanje za nakup veliko. Primerjava z lansko javno prodajo delnic, ki so dosegle ceno 27 evrov, po njegovem mnenju ni smiselna, saj so se razmere na finančnem trgu medtem korenito spremenile. Banka potrebuje denar za organsko rast in za morebitne dobre priložnosti za nakupe “kvalitetnih tarč“, za razliko od številnih drugih bank, ki morajo zaradi zaostrenega poslovanja pokrivati izgube. Glede na letno načrtovano rast obsega poslovanja v višini 15 odstotkov bi tako potrebovali od 60 do 70 milijonov evrov na leto.

Kakor pravi predsednik nadzornega sveta Franc Škufca, je poslovanje banke dobro, z dokapitalizacijo pa bi radi ohranili sedanjo strukturo lastništva oziroma krog lastnikov še razširili. Po njegovem mnenju je za animacijo vlagateljev treba korigirati politiko dividend, predsednik uprave pa je napovedal postopen dvig sredstev za izplačilo dividend, saj naj bi v prihodnjih treh letih ta znesek znašal do 35 odstotkov neto dobička. V okviru dokapitalizacije bodo imeli prednost obstoječi vlagatelji, ki bodo lahko sodelovali še pri nakupu preostalega deleža brez omejitve zneska; na drugem mestu bodo nekvalificirani, na tretjem pa kvalificirani investitorji.

Matjaž Kovačič meni, da primerjava z lansko ceno delnice NKBM (27 evrov) ni smiselna, saj so se razmere na finančnih trgih močno spremenile.
Matjaž Kovačič meni, da primerjava z lansko ceno delnice NKBM (27 evrov) ni smiselna, saj so se razmere na finančnih trgih močno spremenile. FOTO: POP TV

Za nakup bo odprtih 75 mest po vsej Sloveniji, z novimi delnicami pa bodo na Ljubljanski borzi predvidoma začeli trgovati 29. oktobra. Kovačič je zavrnil očitke, da so z dokapitalizacijo pohiteli, ker bi jo radi končali še pred nastopom nove vlade ter v času največje borzne recesije, ko je cena delnic NKBM krepko padla. Po njegovih besedah postopek poteka že od začetka letošnjega leta, ne glede na volitve je postopke pač treba izpeljati; kar zadeva cene delnic, pa bi morali imeti »kristalno kroglo«, da bi lahko napovedali gibanje tečajev.

Država je s Kadom in Sodom še vedno največji lastnik banke, kljub temu pa se Kovačič ne namerava ozirati na njena priporočila o porabi svežih sredstev, ki ne predvideva akvizicij v tujini. Predsednik uprave poudarja, da morajo skrbeti za vse vlagatelje, ne samo za največjega. Sicer pa so včeraj skoraj sto tisoč malim vlagateljem na njihove račune pri Klirinško-depotni družbi vpisali dodatne, tako imenovane bonus delnice banke.

Skupno je bilo dodeljenih nekaj manj kot 200.000 navadnih delnic z oznako KBMR, in sicer vsem malim vlagateljem, ki so do vključno 12. septembra 2008 v lastništvu obdržali zagotovljene delnice, pridobljene v postopku delne privatizacije Nove KBM, ki je bila izpeljana novembra lani. Vrednost ene bonus delnice je 22,43 evra, kolikor je znašal enotni tečaj na borznem trgu na dan 12. septembra letos; vrednost delnice pa je podlaga za ugotavljanje dobička iz kapitala pri prodaji bonus delnic. Dohodek v obliki dodatnih delnic se šteje kot dohodek prejet v naravi in obdavčen z dohodnino.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CKKPJ_Milko
23. 09. 2008 14.00
Kje je zdaj doktor Matej Lahovnik, ki se je na široko ustil kako je vlada prepoceni prodala NKBM...... Aja...se pripravlja za ministra za gospodarstvo..pa nima časa to bo cvetelo!!!