Gospodarstvo

Wolfowitz poziva k odpisu dolgov

Washington, 21. 04. 2006 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odprave trgovinskih ovir bi po mnenju predsednika Svetovne banke prispevale k odpravi revščine v nerazvitih državah.

Predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz: Tiskovno konferenco sta prekinila aktivista, ki sta banko obtožila korupcije in uničevanja okolja
Predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz: Tiskovno konferenco sta prekinila aktivista, ki sta banko obtožila korupcije in uničevanja okolja FOTO: Reuters

Predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz je v četrtek na novinarski konferenci v Washingtonu pred začetkom spomladanskih srečanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke pozval k odpravi trgovinskih ovir za nerazvite države, ki ovirajo boj proti revščini in izboljšanje življenjske ravni revnih. Novinarsko konferenco sta začasno prekinila dva aktivista, ki sta banko in sklad obtožila korupcije in uničevanja okolja.

Wolfowitz je novinarsko konferenco izkoristil predvsem za vzpodbujanje držav članic Svetovne banke, da se podpišejo pod dogovor odbora guvernerjev bank o začetku odpisovanja dolgov najrevnejšim državam v skladu z dogovorom najbogatejših na vrhu G8 lani julija. Wolfowitz je dejal, da so zbrali podpise 78 držav, potrebujejo pa jih 83, nobena članica banke pa ni glasovala proti.

Za Slovenijo IMF za letos in prihodnje leto napoveduje trdno štiriodstotno gospodarsko rast. Glede inflacije IMF Sloveniji napoveduje, da se bo letos in leta 2007 še malce znižala z 2,5 na 2,4 odstotka. Primanjkljaj tekočega računa plačilne bilance naj bi se letos zmanjšal z 0,9 na 0,3 odstotka, leta 2007 pa naj bi se prelevil v 0,1 odstotka presežka.

IMF je svoj načrt odpisa dolgov v višini 4,8 milijarde dolarjev že potrdil in ga izvaja, kar naj bi banka storila do julija. Skupina G8 se je lani dogovorila, da bodo najrevnejšim državam z leti odpisali skoraj 60 milijard dolarjev dolga mednarodnim finančnim ustanovam. Te bodo od bogatih držav prejele nadomestilo.

Če se bodo članice banke zganile, bo njihov načrt julija zajel 17 držav. To so Benin, Bolivija, Burkina Faso, Etiopija, Gana, Gvajana, Honduras, Madagaskar, Mali, Mozambik, Nikaragva, Niger, Ruanda, Senegal, Tanzanija, Uganda in Zambija.

Veliko razlogov za zadovoljstvo

Svetovni finančniki imajo pred letošnjim srečanjem veliko razlogov za zadovoljstvo, saj se hitra gospodarska rast po svetu nadaljuje, čeprav jo ogrožajo visoke cene nafte, neravnovesja, prav tako pa gre malce počasneje pri uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja.

IMF napoveduje, da bo letošnja gospodarska rast po svetu znašala krepkih 4,9 odstotka, nadaljevala pa se bo tudi v letu 2007. Motorja rasti sta Azija in ZDA. Na Kitajskem naj bi se leta 2006 bruto domači proizvod povečal za 9,5 odstotka, v Indiji za 7,3 odstotka, ZDA naj bi leta 2006 dosegle 3,4 odstotno rast, območje držav z evrsko valuto pa dvoodstotno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.