Gospodarstvo

Volkovi napadajo drobnico

Črnomelj/Novo mesto, 13. 05. 2007 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rejci drobnice na območju Bele krajine so v zadnjem mesecu zaznali več ponavljajočih se napadov volkov na domače živali.

Volk naenkrat zakolje do deset ovac
Volk naenkrat zakolje do deset ovac FOTO: Kanal A

Problematika pokolov se po besedah predsednika Zveze društev rejcev drobnice Slovenije Borisa Grabrijana še stopnjuje ter za rejce predstavlja vse večji problem.

Država omenjeno problematiko rešuje sistemsko, na ministrstvu za okolje in prostor, ki je pristojno za upravljanje populacij velikih zveri v Sloveniji, pa v letošnjem letu ne predvidevajo odstrela volkov.

Grabrijan je pojasnil, da bodo v Zvezi društev rejcev drobnice Slovenije zaradi vse večjega problema glede pokolov zahtevali uporabo instituta izrednega posega v populacijo volka oz. skušali vplivati na omenjeno ministrstvo, da bi izdalo odločbo o t.i. izrednem odvzemu oz. prisilnem odstrelu volkov. Letos naj bi bil namreč predviden le odstrel 100 medvedov.

Kot poudarja Grabrijan, imajo rejci namreč pravico do opravljanja ekonomske dejavnosti z rejo drobnice. "Volkovi ne sodijo na območje Bele krajine," poudarja Grabrijan ter dodaja, da je problem toliko večji, ker volkovi pokoljejo več ovac, kot pa so jih zmožni pojesti, tako da je škoda še večja. "Volk naenkrat poje okrog dva kilograma mesa, zakolje pa tudi do 10 ovac," še pojasnjuje Grabrijan.

Marjan Kumelj iz novomeške enote zavoda za gozdove je pojasnil, da še ni jasno, ali gre v primeru pokolov drobnice v Beli krajini za enega volka ali pa volkuljo z mladiči. Po njegovem mnenju pa so volkovi verjetno na to območje prišli iz Kočevskega Roga.  Mateja Blažič iz Agencije RS za okolje je potrdila, da so ob koncu aprila že izdali odločbo za izreden odstrel enega volka na kočevskem območju.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igor.zavirsek@siol.net
15. 05. 2007 11.44
Zid velikosti 3 m in debeline 1 m bo rešil vse. Bomo varni tudi pred sloni. lp
xes
14. 05. 2007 10.47
kgb: niso psi... volkovi so...
l_kolenc@yahoo.com
13. 05. 2007 17.29
Ne me basat... Volk ne spada v Belo Krajino. Kakšna bedarija je pa to? Volk spada, kamor pač pride, potemtakem človek ne spada v kočevski gozd. Ljudje so res primitivne živali. Z električnim pastirjem se da verjetno vse rešiti. Če ne želiš investirati v ograjo, ne imej drobnice. Ministrstvo bi namesto, da se ubada z birokracijo in utemeljuje svoje sadistične "odvzeme" raje subvencioniralo ograje kmetom, ki se ukvarjajo z drobnico. Ampak v bistvu ne gre za to, da bi ta problem rešili, treba ga je zaostrovati, da ima lovska druščina "argumente" zakaj je treba postreliti vse zveri, banda frustrirana.
tine.dolenc@gmail.com
13. 05. 2007 17.11
...Ki jo bo kupil in postavil Božiček verjetno ane?
igicza
13. 05. 2007 16.24
Masivno ograjo plus elektro ograjo
igicza
13. 05. 2007 16.23
Naj si postavijo masivno ograjo elektro ograje, pa mislim da bo OK
kgb@akcija.net
13. 05. 2007 15.48
se mi zdi da so psi na delu ne pa volkovi
cenevols1@yahoo.com
13. 05. 2007 15.40
Dej pustite že te uboge živali na miru. Ekonomska dejavnost se lahko varujejo tudi z električnim pastirjem.