Gospodarstvo

Voljatel postaja telekom

Ljubljana, 28. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob kopici državno-monopolnih ovir želi majhno telekomunikacijsko podjetje postati alternativni ponudnik fiksne telefonije.

Na slovenskem trgu se je Voljatel uveljavil oktobra 2001, ko je začel ponujati brezplačen dostop do interneta.
Na slovenskem trgu se je Voljatel uveljavil oktobra 2001, ko je začel ponujati brezplačen dostop do interneta. FOTO: POP TV

Telekomunikacijsko podjetje Voljatel je od novega leta začelo uporabnikom fiksnih telefonskih priključkov ponujati nacionalno in mednarodno telefonijo. Za Voljatelove storitve zadošča že obstoječi telefonski priključek, pred aktiviranjem izbrane storitve pa uporabniki ne plačujejo mesečne naročnine, temveč le opravljene klice.

Za vsak klic s fiksnega telefona v slovensko mobilno omrežje uporabniki Voljatelovih storitev prihranijo šest tolarjev na minuto, medtem ko za klice znotraj fiksnega omrežja velja enaka cena kot pri Telekomu Slovenije.

Obilica birokratskih ovir s ščepcem državnega monopola

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: POP TV

Pri vzpostavljanju svoje ponudbe fiksnih telefonskih storitev se Voljatel srečuje z obilico birokratskih ovir. Spomladi 2004 je prenehala veljati začasna odločba, v kateri je Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS ugotovila, da ima Telekom Slovenije pretežni tržni delež.

Na tej podlagi bi moral večinski operater omogočiti interkonekcijske povezave z drugimi ponudniki fiksne telefonije, vendar tega Telekom vse do izteka veljavnosti odločbe ni storil. "V zvezi s tem problemom se je družba Voljatel obrnila na agencijo, ki nam je odgovorila, da Telekom Slovenije nima pretežnega deleža, saj je medtem odločba, s katero je agencija predhodno že ugotovila pretežnost Telekomovega tržnega deleža, potekla," je v pogovoru za 24ur.com povedal prokurist pri Voljatelu Tomo Pust.

Na ta način naj bi nedavno odstavljeni direktor Agencije za pošto in telekomunikacije RS Nikolaj Simič upravičeval nedejavnost agencije na področju reguliranja telekomunikacij, čeprav vsi pomembni "igralci" na tem področju vedo, da ima Telekom Slovenije še vedno skoraj 100-odstotni delež na področju govorne fiksne telefonije.

Voljatel je leta 2000 ustanovila skupina slovenskih in mednarodnih delničarjev z izkušnjami na področju informacijske tehnologije, interneta in telekomunikacij.

Zadošča obstoječ telefonski priključek

Klici prek Voljatelovega omrežja so pri mednarodnih telefonskih povezavah za mobilna in fiksna omrežja cenejši do 60 odstotkov. Za uporabnike so pripravili dva paketa storitev, ki omogočata cenejše telefonske klice v tujino in na slovenske mobilnike.

Dosedanji naročniki Telekoma Slovenije imajo še naprej možnost, da naročnino plačujejo Telekomu, medtem ko pogovore lahko plačujejo po ceniku Voljatela. V nekaj mesecih pa namerava Voljatel vzpostaviti lastno omrežje, novim naročnikom fiksne telefonije pa bo ponudil lastne številke.