Gospodarstvo

Vegini naročniki, previdno!

Ljubljana, 20. 04. 2006 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vegini naročniki lahko prenesejo svoje telefonske številke s predpono 070 na Mobitel in Simobil.

Direktor WWI Steven Fast: Umik s slovenskega trga
Direktor WWI Steven Fast: Umik s slovenskega trga FOTO: POP TV

Telefonske številke pri mobilnem operaterju Vega s predpono 070 je mogoče od danes naprej prenesti k drugemu mobilnemu operaterju, so sporočili iz Vege. Svoje stranke pozivajo, da začnejo uporabljati storitve drugih operaterjev.

Ob tem pa Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) opozarja Vegine naročnike, da bodo zaradi prenosa njihovih številk v druga omrežja ostali brez določenih storitev.

Vega krši pravico uporabnikov

"Prenosljivost številk, kot jo Vega omogoča trenutno, za uporabnike pomeni nevarnost nesprejemanja in onemogočanja vzpostavljanja telefonskih klicev v nekatera omrežja," so sporočili iz agencije. Na ta način Vega pa trditvah direktorja APEK Tomaža Simoniča "krši pravico uporabnikov do uporabe kakovostnih javnih komunikacijskih storitev in zlorablja inštitut prenosljivosti številk, kar je s stališča agencije popolnoma nesprejemljivo".

V zadnjem odgovoru na poziv agencije namreč Vega navaja, da bo sistem za prenosljivost številk v celoti uveljavljen, ko bodo odpravljene nejasnosti glede tehnične podpore. To pa se po navedbah APEK do danes še ni zgodilo.

Naročniške pogodbe bodo prekinjene

Ob prehodu k novemu mobilnemu operaterju bodo prekinjene vse Vegine naročniške pogodbe in aneksi, prekinitev naročniških razmerij pa uporabnikom ne bo povzročila stroškov, pojasnjujejo v Vegi.

Vegine storitve mednarodnega gostovanja lahko uporabniki koristijo do 15. maja, predplačniške račune pa lahko uporabniki polnijo do 1. maja, pri čemer morajo znesek svojega računa porabiti do 31. maja.

Vega bo 'mrknila' 31. maja opolnoči

Agencija napoveduje, da bo v okviru svojih pristojnosti storila vse za rešitev nastalih težav v prid naročnikov. APEK je v preteklosti Vego v prekrškovnem postopku že dvakrat kaznovala z denarno kaznijo zaradi kršitev določil zakona o elektronskih komunikacijah o zagotavljanju prenosljivosti številk.

Ostali slovenski operaterji mobilne telefonije so prenosljivost številk sicer uvedli z začetkom leta. Prenosljivost številk uporabnikom mobilnih telefonov omogoča, da ob zamenjavi ponudnika mobilnih storitev lahko obdržijo svojo obstoječo številko.

Western Wireless International (WWI) je v sredo z Mobitelom in Simobilom podpisal dogovor o prodaji svojega omrežja, zato bodo Vegine storitve na voljo le še do 31. maja opolnoči, ko bo omrežje izključeno. Po tem datumu bo dobroimetje na računu zapadlo. WWI je prav tako podpisal pogodbo s Telekomom Slovenije, s katero so bile umaknjene vse medsebojne tožbe, med njimi tožba Telekoma proti Vegi zaradi neplačanih storitev in tožba WWI proti državi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.