Gospodarstvo

Vega se poslavlja

Ljubjana, 01. 06. 2006 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S slovenskega trga se umika Western Wireless International, ki je zastopal blagovno znamko Vega.

Vega se poslavlja s slovenskega trga mobilne telefonije
Vega se poslavlja s slovenskega trga mobilne telefonije FOTO: POP TV

Z današnjim dnem se s slovenskega trga mobilne telefonije poslavlja ameriški Western Wireless International (WWI), ki je v Sloveniji nastopal pod blagovno znamko Vega. Tako bosta odslej slovenskim uporabnikom mobilnih telefonov na voljo le še dva operaterja, Mobitel in Simobil, poleg njiju pa še nekaj ponudnikov storitev mobilne telefonije.

Vega, katere storitve mobilne telefonije so dokončno ukinili opolnoči, je namreč 19. aprila z Mobitelom in Simobilom podpisala dogovor o prodaji svojega omrežja. Postopek prodaje je trajal okrog 45 dni; v tem času je svoja delovna mesta postopoma izgubilo okrog 120 zaposlenih, je pojasnila Vegina predstavnica za stike z javnostmi Tanja Zabukovnik.

Družba WWI je Mobitelu prodala 191 lokacij baznih postaj, Simobilu pa 135
Družba WWI je Mobitelu prodala 191 lokacij baznih postaj, Simobilu pa 135 FOTO: POP TV

Vega je v nekaj manj kot petih letih delovanja na slovenskem trgu sicer pridobila približno 30.000 uporabnikov. S tem je precej zaostala za ambicioznimi načrti, predstavljenimi ob pridobitvi koncesije, da v obdobju petih do desetih let osvoji 20 odstotkov slovenskega trga. Vegini uporabniki so sicer v zadnjem mesecu in pol prešli k drugim mobilnim operaterjem oz. ponudnikom.

Družba WWI je Mobitelu prodala 191 lokacij baznih postaj z vso pripadajočo opremo na lokacijah, za kar bo Mobitel moral odšteti 2,5 milijona evrov. Simobil pa je z WWI sklenil dogovor o nakupu 135 baznih postaj in pripadajočih lokacij, za kar bo prav tako odštel 2,5 milijona evrov.

Družba Tuš mobil, ki je del skupine Tuš in je 24. maja z vpisom v register nacionalnih ponudnikov storitev mobilne telefonije v Sloveniji in soglasjem agencije za pošto in elektronske komunikacije postala ponudnik storitev mobilne telefonije, pa je kupila koncesijo za opravljanje storitev GSM na slovenskem trgu, za katero je Vega marca 2001 plačala 4,91 milijarde tolarjev. Koliko je Tuš odštel za koncesijo, iz družbe niso sporočili.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.