Gospodarstvo

V Laškem pričakujejo vrnitev glasovalnih pravic za Šrota

Laško, 01. 06. 2009 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
9

Po tem, ko je bila v petek odpovedana skupščina Pivovarne Laško, ker UVK Infond holdingu ni vrnila glasovalnih pravic, so iz Infond holdinga sporočili, da je odločitev UVK sporna.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot
Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot FOTO: POP TV

Uprava Infond holdinga je nad odločitvijo Urada za varstvo konkurence (UVK), da jim ne vrne glasovalnih pravic v Pivovarni Laško, začudena, so sporočili iz Infond holdinga. Kot so pojasnili, je UVK na lanski skupščini Pivovarne Laško pri vsebinsko enakem predlogu dnevnega reda dovolil glasovanje vsem delničarjem, od takrat do danes pa se zadeva vsebinsko ni v ničemer spremenila.

Pravno vprašljiva odločitev?

Kot še pravijo v Infond holdingu, je takšna odločitev pravno vprašljiva in nerazumna glede na podobne primere, ki jih je UVK obravnaval v zadnjem obdobju. "UVK že več kot eno leto odloča o koncentraciji Infond holdinga in Pivovarne Laško. Po mnenju pravnih strokovnjakov koncentracija ni sporna in je v skladu s pravili konkurence," je v izjavi za javnost zapisal direktor družbe Matjaž Rutar. Poleg tega je povedal še, da je v podobnih primerih (Terme Čatež) UVK dovolil delničarjem glasovanje z vsaj 25 odstotki glasov. V primeru lanske skupščine delničarjev Mercatorja pa je celo sam direktor UVK izjavil, da ne bo dovolil, da drugi manjši delničarji izkoristijo položaj v potencialno škodo družbe.

Po mnenju uprave Infond holdinga in stroke je zato odločitev UVK sporna ter povzroča nadaljnjo evidentno škodo družbi. Zato bo uprava razmislila o vseh pravnih sredstvih, ki jih ima na razpolago za zaščito interesov družbe in delničarjev, so še sporočili iz družbe.

Pivovarna Laško
Pivovarna Laško FOTO: Kanal A

Poleg tega pravijo, da na pravno in strokovno spornost potez gospoda direktorja UVK Janija Soršaka opozarjajo tako v družbi kot stroka že od decembra 2007. V Infond holdingu sklepajo tudi, da gre v njihovem primeru za politično motivirana dejanja.

V pivovarni pričakujejo vrnitev glasovalnih pravic Infond holdingu

Pivovarna Laško pričakuje, da bo UVK vrnil glasovalne pravice Infond holdingu, ki je 57-odstotni lastnik družbe, je za Slovensko tiskovno agencijo – STA povedal direktor marketinga laške pivovarne Jure Struc. Po njegovih besedah ni razloga, da varuh konkurence ne bi vrnil teh pravic. Struc meni, da jih je direktor Soršak skušal "speljati v past" – o odvzemu glasovalnih pravic je Pivovarno Laško obvestil v četrtek zvečer, šele v petek pa tudi Infond holding.

Na vprašanje, ali se bo Pivovarna Laško pritožila na sklepe petkove skupščine, ki jo je v imenu Vseslovenskega združenja malih delničarjev sklical predsednik združenja Kristijan Verbič, je Struc odgovoril, da pritožbe ne bo, ker združenje po zakonu ne more potrditi zapisnika z domnevne skupščine, kar pomeni, da so vsi sklepi pravno nični.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laufer
01. 06. 2009 14.53
Tajkun Šrot je kapitalsko zasral svoja podjetja. NAj jih še dokapitalizira z svojim denarjem in ne denarjem delničarjev, ki bi morali dobiti dividende in višjo ceno delnic.
laufer
01. 06. 2009 13.06
Sporen ne Šrot, ki je dajal verižna jamstva z zastavljanjem podjetji, kupljenim s krediti. HALO!
resslovenka
01. 06. 2009 13.05
Tele zgode in nezgode t.i. tajkuni so res prave burleske. Pravo merjenje moči kdo bo koga. Toliko energije, toliko strokovnjakov, toliko politične elite in navsezadnje vsa ostala slovenska srenja spremlja in komentira "kraje" stoletja. Kako se bo vse razpetlo. Rezultat je predvidljiv. Slovenceljni ostanemo s še daljšim nosom. Po domače ofrnaženi. Samo da so igre, kruh nam bodo zagotovile pa humanitarne organizacije.
Dr.Lecter57
01. 06. 2009 12.44
Do kdaj bomo še gledal Šrota na prostosti, to je že smešno..
d33pm1nd
01. 06. 2009 12.43
njegov priimek vse pove
PALAGRUŽA
01. 06. 2009 12.40
Braveheart
01. 06. 2009 12.31
dokler pahor ščiti šrota, mu nihče nič ne more!
JohnWayne
01. 06. 2009 12.20
a navadnim ljudem pa lahko zarad neplačanega računa 2,38 EUR blokirajo transakcijski račun, čeprav maš potrdilo, da je plačano? Tud on je en navadn državljan tako da ga lepo mal vprašajte po zmožnosti plačila kredita tale teden, ko se izteče rok, in mu delnice lepo vzemite.. :)
samorastnik
01. 06. 2009 12.13
nagnati tega Šrota čimprej iz Laškega.. Ker vam bo uničil pivovarno,delovna mesta in še kaj kot je Bavčar uničil Istrabenz. Kjer se pojavi Šrotov klan se krava crkne...