Gospodarstvo

Urad odobril prevzem Leka

Ljubljana, 06. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Urad za varstvo konkurence je v današnjem uradnem listu objavil odločbo, v kateri ugotavlja, da je koncentracija švicarskega farmacevtskega koncerna Novartis in ljubljanskega Leka skladna s pravili konkurence in ji ne bo nasprotoval.

Andrej Plahutnik
Andrej Plahutnik FOTO: POP TV

Odločitev urada ni presenečenje, saj je njegov direktor Andrej Plahutnik že v začetku novembra dejal, da koncentracija med družbama ni sporna.

Urad za varstvo konkurence je presojal učinke koncentracije zlasti na trgu zdravil za človeško uporabo, učinkovin in veterinarskih izdelkov in ugotovil, da ni izkazan resen sum glede skladnosti koncentracije s pravili konkurence.

Koncentracija družbe se je izvršila s pridobitvijo večinskega, 99,07-odstotnega deleža novartisove hčerinske družbe Servipharm v Leku na podlagi javne ponudbe. To je Servipharm objavil 28. septembra letos. V njej je delničarjem Leka za eno delnico ponudil 95.000 tolarjev. Novartis je po napornih pogajanjih z večjimi delničarji Leka - ti so na skupščini dan pred objavo javne ponudbe za prevzem zavrnili predlog uprave za spremembe statuta družbe, s katerimi bi Novartisu omogočili prevzem podjetja - 19. oktobra zvišal ponudbeno ceno na 105.000 tolarjev. Največji delničarji Leka so se strinjali, da bodo po tej ceni v odkup ponudili vse Lekove delnice v njihovi lasti.

Novartis je tako teden dni pred iztekom ponudbe - iztekla naj bi se 4. novembra - sporočil, da je večina Lekovih delničarjev sprejela ponudbo Servipharma za odkup vseh delnic Leka. Število delnic, prodanih v sklopu javne ponudbe, je do vključno 28. oktobra doseglo 57,28 odstotka celotnega števila Lekovih delnic, s čimer je bil presežen 51-odstotni prag uspešnosti ponudbe. V skladu s slovensko zakonodajo se je zato veljavnost ponudbe podaljšala za 14 dni, in sicer do 18. novembra.