Gospodarstvo

'Izvirni greh storjen v Janševi pisarni'

Ljubljana, 20. 04. 2009 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./STA/M.M.
Komentarji
88

Pivovarna Laško je napovedala tožbo zoper ministra Golobiča, saj je izjava, da skupina izčrpava svoja podjetja "smešna, manipulativna in škodoželjna". Golobič napoved tožbe vidi v kontekstu "paničnih in agresivnih reakcij".

Pivovarna Laško razmišlja o tožbi zoper prvaka stranke Zares Gregorja Golobiča zaradi izjav, ki jih je izrekel v oddaji TV Klub na POP TV. ''Njegove trditve so daleč od resnice. Zadevo smo že predali našim odvetnikom,'' so povedali. Na vprašanje, ali bi si v primeru Golobičevega opravičila premislili, odgovarjajo, da ne.

Golobičeve izjave, ''da skupina izčrpava svoja podjetja'', so v Pivovarni Laško označili za "smešne, manipulativne in škodoželjne, zato bo svoje poglede na skupino Pivovarna Laško lahko predstavil in dokazal na sodišču. Navkljub svetovni gospodarski krizi, političnim pritiskom in upadanju potrošnje skupina ohranja stabilno poslovanje, ob tem pa je doslej ohranila vsa delovna mesta in redno odplačuje vse svoje obveznosti," so poudarili v Laškem, kjer ''trdnost poslovanja v sporočilu za javnost dokazujejo s podatki o prihodkih in dobičku članic skupine, plačah zaposlenih in številu blagovnih znamk v njihovi lasti''.

Pivovarna Laško razmišlja o tožbi Gregorja Golobiča.
Pivovarna Laško razmišlja o tožbi Gregorja Golobiča. FOTO: Dare Čekeliš

Na Golobičev očitek NLB, da je podaljšala posojilo skupini Pivovarna Laško in da gre za tajkunsko posojilo, se v Pivovarni Laško odzivajo s pojasnilom, da "posojilo ni bilo ne najeto in ne uporabljeno za menedžerski odkup ali lastniško konsolidacijo. To posojilo je skupina najela za nakup deleža Mercatorja, ki predstavlja strateško naložbo skupine. Podaljšanje tega posojila je bilo dogovorjeno že ob najetju. Podaljšanje ni vprašljivo tudi zato, ker se poslovanje skupine ni poslabšalo in ker je posojilo več kot zadostno zavarovano.''

Golobič je posojilo po navedbah Laščanov "brezsramno označil kot tajkunsko posojilo, kar pa bo moral dokazati na sodišču. Prav tako naj bi dokazal tudi svoje trditve o izčrpavanju podjetij. Družbe v skupini poslujejo dobro, predvsem pa bolje, kot so poslovale pred vključitvijo v poslovni sistem.''

Golobič o izvirnem grehu

Golobič je v današnji izjavi za medije dejal, da ima vsakdo pravico do sodnega varstva, ko misli, da mu je bila storjena krivica. Kot je zatrdil, vse to potrjuje njegovo prepričanje, da gre za izjemno pomembno vprašanje, o katerem je treba odkrito razpravljati.

Odkrito, tako Golobič, "je treba govoriti o začetku zgodbe, ki sega v pisarno bivšega predsednika vlade Janeza Janše, kjer je bil storjen izvorni greh, netransparentna kupčija med Janšo, njegovimi uslužbenci in dvema podjetjema, ki sta danes v velikih težavah". Ob tem je poudaril, da napoved tožbe vidi v kontekstu "paničnih in agresivnih reakcij".

Predsednik Zaresa je poudaril, da je njihov poziv glede reprogramiranja dolga "meril na to, da vlada, ki v imenu države nastopa kot lastnica in tudi podeljuje poroštva in druge oblike pomoči bankam in podjetjem v imenu davkoplačevalcev, ne more stati ob strani ob taki napaki". Ampak mora ukrepati, da zavaruje javni interes, je dodal.

Glede očitkov, da gre pri vsem le za cilj politikov, da se znova polastijo Dela in Večera, je Golobič povedal, da so tisti, ki so "z izrazitim političnim ali politikantskim namenom pridobili lastniške deleže v teh dveh velikih tiskanih medijih, ravno Laščani. To, če se ne motim, je v neki diplomski nalogi neke gospe obrazloženo, da potrebujejo za medijsko podporo obvladovati medije," je dejal. Kot je pojasnil, Laščani potrebujejo medije za prepariranje javnega mnenja ter za grožnje in izsiljevanje politike.

Golobič: Laško destabiliziral Boško Šrot

Golobič se je v TV Klubu odzval na včerajšnje sporočilo za javnost iz Pivovarne Laško glede nasprotovanj ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika pri podaljšanju posojila Infond Holdingu s strani Nove ljubljanske banke (NLB) in napovedi o morebitnem izstopu stranke Zares iz koalicije, katere član je Lahovnik. Na ocene Laščanov, da gre vladajoči politiki za vpliv v Mercatorju, zraven pa jim zaplemba prinaša še upanje, da bi s tako potezo sistem Pivovarne Laško destabilizirala, se mu zdi zanimivo, da prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot izreka podobne obtožbe kot vodja opozicije Janez Janša.

Po oceni predsednika Zaresa je sistem Laškega res destabiliziran, "vendar ga je destabiliziral Boško Šrot s svojimi prevzemnimi aktivnostmi, z akcijami, ki so zelo sporne. Razvoj v pomembnih slovenskih gospodarskih družbah, ki sodijo v skupino Pivovarne Laško, je zastal. Te družbe so bile žrtve prevzema, stvari v njih pa se ne odvijajo, kot bi se morale, zato so delovna mesta v njih ogrožena. Z reprogramom posojila, ki ga je NLB odobrila Infond Holdingu, se večinskemu lastniku Pivovarne Laško agonija in tveganja za te družbe še povečuje.''

Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič je ponudil odstop ...

Odzivi na trenja v koaliciji ...

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deyvi.edini@gmail.com
22. 04. 2009 11.20
Jasno Janša je kriv, da se bodo v koaliciji požrli med sabo. Zanima me pa ali bo Ultra delala elektronski nadzor študentskih bonov kar so včeraj sprejeli v DZ.
cekson
21. 04. 2009 16.28
Golobic kaj pa si ti vse zagonil podjetja, ki so bila v drzavni lasti, potem pa so jih pozrli tvoji partijski kolegi.... A ti jih naj nastejem ??? Srot je kupil po trzni ceni, prodala sta pa KAD in SOD! Nehaj obtozevat Janso, ker to je samo beg pred tvojimi grehi. Napad je najboljsa obramba, ce ves kaj to pomeni? Skoraj bi ti clovek oprostil, ker si tako dolgo studiral zato verjetno tako b... izrazas svoje nepremisljene besede. Sicer pa, da drugega neznate v celi vladi, kot lagat pa meglo mesat je znano. Saj ste SUPER ze imate 100.000 brezposlenih, koliko lacnih ust? Vi pa vsi polne riti!!!!
Franc Zabukovec
21. 04. 2009 15.59
JJ legionar nejco13 je v akciji. folh hitro menjaj zastavo.
resslovenka
21. 04. 2009 13.13
Menim, da ima g. Golobič prav, vsaj v tem primeru. Je pa na splošno tako, da se je novodobna demokracija preveč razlezla v žepe novodobnih pomembnežev. Vsakdo ima pri sebi najprej natančno izdelan lasten interes, ki ga spelje preko krinke javnega interesa. In njihove igrarije nimajo meja.
nejco13
21. 04. 2009 12.59
Hvala admin za izbrisan komentar....Prosim če v mojem imenu vprašate Kresalvo, če spadam v kategorijo izbrisanih. Nočem enormne odškodnine, le toliko da bom imel za bencin oz. za trošarine. Hvala lepa!
Franc Zabukovec
21. 04. 2009 11.38
Golobič je mogoče res nakladač ampak nakladač s stilom in argumenti. Janšisti pa ste papagaji, ki ponavljate sam tisto kar reče PAPAgaj JaJa. in ta je iz vrste Bela skobčevka, ki pa ni najbolj inteligentne sorte. CENZURA PAZI KAJ BRIŠEŠ. USTAVA JE NA STRANI NAS SODELUJOČIH PRI ENAKOVREDNIH KOMENTARJIH
placebo0
21. 04. 2009 10.47
Stabilnost gospodarstva je odvisna le od vlade ki je samo izkoriščala svoj položok za svoj osebni zaslužek,problem je v tem ker intresi niso za ljudi vendar za interese posameznih strank,ki jim s tem podalšuje prostore na stolčkih,ne pa bi ministrstva naredila nekaj za ljudi.Glede kreditov gre za zaslužek bank.Problem je v delovanju tistih ki imajo v lasti ta podjetja,banke so tudi podjetja,in vlade.Logično da nobeden noče izgubiti službe,jaz sem totalno nevtralen glede strank in nisem na nobeni strani
eizo
21. 04. 2009 10.28
IZVORNI GREH JE BIL STORJEN, KO JE BIL PRED LETI GOLOBIČ SKONCEPIRAN !!!
alibaba
21. 04. 2009 09.36
gregor je v svojem bistvu zelo podoben janezu j. njuna največja paranoja je, da ne bi imela vsega (predvsem pa gospodarstva) pod kontrolo. zato je lds v 90 dovolila "privatizirati" samo nekatera podjetja in to je počela tudi prejšnja vlada. očitno gregorju energetika v tej vladi ni dovolj in bi še kaj... napoved - naslednji šef nlb-ja bo njihov narat. pa spomnimo še na pivovarsko vojno. takrat je lds pripeljal belgijce. na drugi strani pa ni bil šrot, ampak turnšek, ki bi naj bil njihov, le malo premalo je bil ubogljiv...
comment123
21. 04. 2009 09.04
PODALJŠANJE TAJKUNSKEGA KREDITA JE SRAMOTA ZA SLOVENIJO.
Felix1
21. 04. 2009 08.44
Napoved tožbe Šrota proti Golobiću je le ponovna manipulacija levičarjev pred evropskimi in morebitnimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Golobića je treba prikazati kot žrtev, kar pri slovenskih ovcah pomeni, da se mu umetno poveča rating na stavnicah oz. število glasov na volitvah, kjer volijo (sicer ne ovce), ampak VOLI. Pahorju pa je itaq že odklenkalo, to je jasno že vsakomur, samo njemu verjetno še ne. Torej levičarji stavijo na slovenskega Stalina.
gospakatja
21. 04. 2009 08.05
mogoče pa bilo dobro, če b vsak počel kar je njegovo delo , še bolje pa , če bi počel, kar zna. ne g. gospod golobič , ne g. vlačič, ne drugi niso bančniki. logično je, da banka želi (prej ali slej) dobiti nazaj svoj denar. če infond holding propade, ga ne bo dobila.vodstvo banke meni, da denar nima ne barve ne vonja, zato je vodilo zadevo tako, da bi banka imela koristi ali vsaj ne izgube (roko na srce, to počne tudi vsak posameznik,če je v položaju upnika ). g. veselinovič je pokazal dobro mero pokončnosti, da ni pokleknil pred g. katarino, ki je sinoči v odmevih povedala, da se z njim sliši vsak dan,in je po premisleku sklenil, da bo poskrbel za banko, ne pa za ugled stranke, ki ga je na čelo te banke postavila.
vele@email.si
21. 04. 2009 01.07
CITAT: Sicer pa če bi jaz bil na čelu skupine Laško, bi lepo zaprl vse svoje račune pri Slovenskih bankah in lepo denar nesel v tuje banke in pri njih vzel kredite. Bodo pač tuje banke služile, če se v slovenske vmešava politika! Jao, jao, kako to razmišljate. Šrot bi to že zdavnaj naredil, če bi lahko. Katera tuja banka pa je tako prismojena, da bo dajala kredite tistim, ki evidentno kot po čudežu "izgubljajo" denar (beri: kradejo) kot sta npr. Bavčar in Šrot. To so bila že od samega začetka politična in tajkunska posojila, zato je normalno, da se politika meša. Vsaj enkrat naj se že vmeša. In to drugače kot doslej, tako da prepreči to goljufijo. Drugače se je ves čas vmešavala tako, da je tajkunom držala štango. Tudi Janševa vlada, čeprav ji je bilo zadnje leto vladanja potem "kao žal", potem ko so svoje provizije že varno naložili v banke na Kajmanih in v Švici. Če bi bilo normalno do tovrstnih kreditov ne bi smelo nikoli priti, ne pa da se pogovarjamo o podaljšanju?!??? Delnica IstaBenza je danes vredna 3 EUR. Pred letom dni je bila 144 EUR. Kakšna garancija za boga so delnice podjetja, ki ga boš v naslednjih mesecih spravil na kant? A je v tej državi še kdo normalen?
chaz73
20. 04. 2009 21.39
@fonzika 20.04.2009, 21:31 Hvala, ampak me ne tišči, ko me pa bo, pa bom šel... Nekateri pa res ne znate nič pametnega povedati. Raje napišite kaj pametnega in to tudi argumentirajte, ne pa samo ljudi nekam pošiljat. Fonzika, raje napiši kaj pametnega, da bomo vedeli, kaj ti meniš o tej zadevi, pa kakšen argument pameten dodaj!
chaz73
20. 04. 2009 21.35
@gore3 20.04.2009, 21:29 Od te vlade nimam nič, tako kot tudi od vseh dosedanjih nisem imel nič. Vse kar imam sem ustvaril sam. Hvala bogu sem izbral poklic, ki mi leži in mi prinese dovolj za spodobno življenje. In še dobro, da znam mislit s svojo glavo, da ne nasedam ne Golubiču ne Janši...
Black_Panter@mailinator.com
20. 04. 2009 21.33
pa kaj se ta šrot repenči,isto sranje je kot bavčar
fonzika
20. 04. 2009 21.31
@chaz pejt lulat pa spat
est
20. 04. 2009 21.30
Ta Golobič je tako obseden z Janezo Janšo, da ne zna več normalno razmišljat. Vladajoči zavihajte rokave, pljunite v roke in začnite delat. Tako kot sedaj vodite državo je za vami ne bodo mogli rešit niti geniji.
gore3
20. 04. 2009 21.29
chaz73 jest upam, da imas ti vsaj nekaj odt e vlade zato kar jaz poznam ljudi nimajo nič več kot prej kvečjemu se nam kaže da bomo meli še manj.Ker jaz kakšnega boljšega življenja nimam je pa res, da govort znajo sploh bjonda pa bjondi "LDS,Zares" TKO KOT V "DOBRIH" RDEČIH ČASIH
chaz73
20. 04. 2009 21.27
@Rotty 20.04.2009, 21:16 Očitno si zelo dobro obveščen(a) o kreditni sposobnosti skupine Laško. Delaš morda pri njih v računovodstvu? Če bi Laško komaj odplačevalo obveznosti, potem bi jim banka že zdavnaj zasegla zastavljene delnice Mercatorja. Ker banka ni imela tega razloga, jim tudi kredita ni smela odkloniti (zaradi medsebojnih pogodbenih obveznosti)...