Gospodarstvo

Telekom: Zadnji popravki ponudb

Ljubljana, 29. 02. 2008 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ponudnika za Telekom Slovenije, Skipti in Konzorcij, lahko samo še danes popravita svoji ponudbi.

Danes se izteče rok, do katerega lahko ponudnika za Telekom Slovenije, Skipti in konzorcij Bain Capital & Axos Capital & BT, popravita svoji ponudbi. Konzorcij je že napovedal, da popravljene ponudbe ne bo poslal, možnost izstopa je napovedal tudi Skipti, ki pa zaenkrat očitno ostaja v igri. Končna odločitev naj bi bila znana v ponedeljek.

Obstaja tudi možnost, da se oba ponudnika za nakup Telekoma Slovenije umakneta.
Obstaja tudi možnost, da se oba ponudnika za nakup Telekoma Slovenije umakneta. FOTO: Kanal A

Komisija za prodajo 49,13-odstotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije je po besedah direktorja direktorata za elektronske komunikacije na ministrstvu za gospodarstvo Matjaže Janša k oddaji popravljene ponudbe pozvala oba ponudnika, ki sta po številnih krogih pogajanj ostala v igri za Telekom Slovenije, tako islandski Skipti kot britansko-nemški konzorcij.

Slednji je komisiji na začetku tedna sicer sporočil, da odstopa od ponudbe, komisiji pa očital, da ta zavlačuje s postopkom prodaje. Janša je očitke zavrnil, izjavo pa označil za nekorektno glede na to, da jih je komisija skoraj mesec dni prosila, da svojo, za komisijo neustrezno, ponudbo popravijo.

Kot je povedal, je glavna težava ponudbe konzorcija Bain Capital & Axos Capital & BT v finančnem delu. Pojasnil je, da bi rad konzorcij večino delnic Telekoma Slovenije kupil z dolgom, ki bi ga nato prenesli na Telekom Slovenije. V tem bi država še naprej ostala več kot 40-odstotni lastnik in tako posredno še vedno odplačevala dolg. "To je z našega vidika nesprejemljivo, saj se znižuje efektivna vrednost cene, ki jo plačujejo za delnico," je dejal Janša.

Pred dnevi je možnost umika napovedal tudi Skipti, ki pa zaenkrat očitno ostaja v igri. Predstavniki islandske družbe oz. njihovi svetovalci JP Morgan so se na začetku tedna sestali s člani komisije, Janša o vsebini pogovorov ni želel govoriti. Skipti predlaga navzkrižno lastništvo, tako bi lastniki Skiptija skupaj s partnerji, ki jih v celoti še niso razkrili, kupili Telekom Slovenije, ta pa bi v celoti kupil podjetje Skipti. Omenjeni posel je predlagal Telekom Slovenije, rešitev pa se Janši ne zdi sporna.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smufka@gmail.com
03. 03. 2008 12.15
Medtem pa dobički še vedno tečejo v pokvarjene žepe: socializem je jeba - vse pripada partiji - kapitalizem pa druga, večja - lastniki so, ma so anonimni - in največja jeba: SEVEDA SO ISTI, SAMO ZA DRUGIMI OBLIKAMI OBLASTI!!!!!
nintendo64@email.si
29. 02. 2008 12.23
Ja, Skipti, ki je 3x manjša firma, bi naj zdaj prevzel Telekom. Tu se ne gre za nič drugega kot to, da hočejo Telekom prodati na silo in za vsako ceno.
selector
29. 02. 2008 08.32
Če pa otroci pišejo članke o ekonomiji na poptv... Najbolj neresno..
ak58745@yahoo.com
29. 02. 2008 08.04
"Skipti predlaga navzkrižno lastništvo, tako bi lastniki Skiptija skupaj s partnerji, ki jih v celoti še niso razkrili, kupili Telekom Slovenije, ta pa bi v celoti kupil podjetje Skipti. Omenjeni posel je predlagal Telekom Slovenije" Torej je to predlagal Telekom ali Skipti? Najprej piše da eden, nato pa da drugi.