Gospodarstvo

Telekom naj razveže

Ljubljana, 21. 12. 2005 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za pošto in elektronske komunikacije od podjetja zahteva, naj takoj preneha ovirati dostop do svojih žic in novih internetnih storitev.

Agencija zahteva, naj Telekom v svojih centralah odstrani naprave, ki ovirajo delovanje najsodobnejših storitev na področju telefonije, televizije in interneta.
Agencija zahteva, naj Telekom v svojih centralah odstrani naprave, ki ovirajo delovanje najsodobnejših storitev na področju telefonije, televizije in interneta. FOTO: POP TV

Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS (APEK) je Telekomu Slovenije danes vročila odločbo, s katero zahteva, da pri zagotavljanju povsem razvezanega dostopa do krajevne zanke operaterju T-2 zagotovi dostop do krajevne zanke z odobritvijo uporabe celotnega frekvenčnega spektra posukanega kovinskega para. Tehnična zaščita omrežja mora biti izvedena tako, da ne omejuje uporabe povsem razvezanega dostopa do krajevne zanke. "Rok za izvršitev odločbe je dan po vročitvi, torej v četrtek," so sporočili z agencije.

APEK je med postopkom nadzora, ki ga je uvedla na pobudo družbe T-2, ugotovila, da je Telekom Slovenije kršil pravico družbe T-2, v skladu s katero bi morala ta z najemom dobiti pravico do povsem razvezanega dostopa do krajevne zanke, to je brez vseh naprav, kar pomeni tudi brez zaščitnih elementov.

APEK je tako odločila po končanem postopek nadzora o izpolnjevanju obveznosti operaterja s pomembno tržno močjo na upoštevnem medoperaterskem trgu razvezan dostop do krajevne zanke in podzanke z namenom zagotavljanja širokopasovnih in govornih storitev.

Telekomov recept za sistematično zatiranje konkurence

Podjetje T-2 je ob priključitvah naročnikov na lastno VDSL omrežje v več primerih ugotovilo precejšnje motnje hitrega prenosa podatkov po omrežju, in to kljub temu, da je bila razdalja od Telekomove centrale do uporabnikov primerna za hiter prenos podatkov.

Strokovnjaki T-2 so ugotovili, da Telekomove naprave za prenapetostno zaščito omejujejo hitrost ali celo onemogočajo prehod VDSL signala.

Telekom Slovenije je za vse stranke T-2, ki so se odločile začasno obdržati Telekomov PSTN ali ISDN telefonski priključek, zavrnil vsa poizvedovanja za možnost preklopa na T-2z obrazložitvijo, da mora prej vzpostaviti tehnične možnosti.

Za nekatere naročnike, ki so pri podjetju T-2 naročili tudi storitev telefonije, je Telekom Slovenije zahtevo za preklop na omrežje T-2 zavrnil z obrazložitvijo, da je v telefonskem kablu, v katerem se nahaja bakrena parica naročnika, premalo rezervnih parov.