Gospodarstvo

Stoodstotno avstrijski Simobil

Ljubljana/Dunaj, 29. 05. 2006 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mobilkom Austria je pridobil še preostali delež v drugem mobilnem operaterju, kar ga je stalo 12,6 milijona evrov.

Predsednik uprave skupine Telekom Austria Boris Nemšić
Predsednik uprave skupine Telekom Austria Boris Nemšić FOTO: POP TV

Mobilkom Austria, hčerinsko podjetje Telekoma Austria, je minulo sredo pridobil preostali 7,812-odstotni delež v slovenskem mobilnem operaterju Simobil.

Za skoraj osemodstotni delež je avstrijska družba družbama Medaljon in Iskratel plačala 12,6 milijona evrov in s tem postala 100-odstotna lastnica drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja, so sporočili iz Simobila.

Predsednik uprave skupine Telekom Austria Boris Nemšić je povedal, da je Simobil del strategije rasti v srednji in jugovzhodni Evropi. "Z zaključkom te transakcije vse mednarodne družbe znotraj skupine Mobilkom v celoti pripadajo Mobilkomu. Še naprej bomo krepili našo prisotnost v jugovzhodni Evropi in nadaljevali z našo širitveno strategijo," je ob uspešno zaključenem poslu povedal Nemšić.

Simobil je imel ob koncu letošnjega prvega četrtletja 370.000 uporabnikov, s čimer je zabeležil 23-odstotni tržni delež. Prvi pozitivni rezultat iz poslovanja je Simobil dosegel tri leta po vstopu avstrijske družbe, leta 2004, ko je čisti dobiček znašal 10 milijonov evrov. Celotni poslovni prihodki so v letu 2004 dosegli 100,8 milijona evrov, poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa je dosegel 24,5 milijona evrov.

Mobilkom je začel z vlaganji v Simobil februarja 2001, od decembra 2001 dalje pa je imel v lasti 75 odstotni delež plus eno delnico.

S sporazumom, sklenjenim v začetku decembra 2005, je Mobilkom začel s predčasnim nakupom preostalih 25-odstotkov minus ene delnice za skupni znesek 39,6 milijona evrov.

V prvem koraku je 7. decembra lani avstrijska družba kupila 17,188-odstotni delež, s čimer je postala več kot 92-odstotna lastnica Simobila. Minulo sredo je nakup zaključila in družbo v celoti prevzela.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.