Gospodarstvo

Številke boste lahko ohranili

Ljubljana, 01. 01. 2006 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski operaterji mobilnih telekomunikacij z novim letom uvajajo dolgo pričakovano prenosljivost številk.

Prenosljivost z novim letom omogočajo pri Mobitelu, Simobilu in Debitelu
Prenosljivost z novim letom omogočajo pri Mobitelu, Simobilu in Debitelu FOTO: POP TV

Uporabnikom mobilnih telefonov prenosljivost številk omogoča, da lahko ob zamenjavi ponudnika mobilnih storitev obdržijo svojo obstoječo številko. Najpozneje do sredine tega leta naj bi prenosljivost številk nato uvedli tudi operaterji na področju fiksne telefonije.

Splošni akt o prenosljivosti številk določa, da so operaterji mobilnih storitev dolžni zagotoviti prenosljivost številk najkasneje do 31. decembra 2005, v praksi pa bo ta storitev uporabnikom na voljo s prvim delovnim dnem v novem letu, torej v torek. Medtem ko so v Mobitelu, Simobilu, Debitelu in Volja mobilu potrdili, da bodo prenosljivost številk uvedli pravočasno, so v Vegi pojasnili, da bodo to storitev omogočili šele sredi februarja.

Pri Vegi šele sredi februarja

"Glede na zaplete in težave z dobavitelji potrebne opreme za vzpostavitev sistema za prenosljivost številk bo v Vegi uporabnikom sistem na voljo v prvi polovici februarja 2006. Trenutno vse svoje sile usmerjamo v vzpostavitev ustreznih tehničnih zmogljivosti in nadgradnjo potrebnega internega sistema," pojasnjujejo v Vegi.

Pri Vegi menijo, da prenosljivost telefonskih številk ne bo dovolj, za odpravo nekonkurenčnih razmer na slovenskem trgu
Pri Vegi menijo, da prenosljivost telefonskih številk ne bo dovolj, za odpravo nekonkurenčnih razmer na slovenskem trgu FOTO: POP TV

Na agenciji za pošto in elektronske komunikacije (APEK) so s tem seznanjeni, je minuli teden potrdil v.d. direktorja agencije Tomaž Simonič. O tem, kako postopati v tem primeru, pa se bo agencija verjetno odločila po novoletnih praznikih, je še dejal Simonič.

Vega sicer popolnoma podpira uvedbo sistema za prenos številk. "Kljub temu da v državah, kjer sistem že deluje, vzpostavitev sistema ni prinesla korenitih sprememb na področju konkurenčnosti, še vedno ostaja eno izmed orodij regulatorja, ki uporabnikom omogoča predvsem lažjo izbiro med operaterji," pojasnjujejo v Vegi.

Obenem pa dodajajo, "da ob kaotičnih razmerah na slovenskem trgu elektronskih komunikacij zgolj implementacija sistema za prenosljivost številk kot enega izmed regulacijskih orodij ne bo dovolj za odpravo nekonkurenčnih razmer na trgu".

Pri Mobitelu ''pobegov" ne pričakujejo

Mobitel pričakuje, da jim bo večina uporabnikov ostala zvesta
Mobitel pričakuje, da jim bo večina uporabnikov ostala zvesta FOTO: POP TV

Tudi v Mobitelu podpirajo uvedbo prenosljivosti številk, glede na izkušnje tujih operaterjev, ki prenosljivost številk omogočajo, pa ne pričakujejo povečanega števila prehodov uporabnikov med mobilnimi operaterji. Odziv uporabnikov v državah, kjer je omogočena prenosljivost številk, je namreč skromen.

"Uporabnik lahko s prenosom številke zgolj obdrži svojo mobilno klicno številko, ne pa tudi nabora storitev, ki jih uporablja. Mobitel svojim uporabnikom omogoča številne in raznolike napredne storitve mobilnih telekomunikacij in prepričani smo, da so naši uporabniki z njimi zadovoljni," med drugim poudarjajo v Mobitelu.

Pri Simobilu zadovoljni z 'odstranitvijo ene od ovir'

V Simobilu pa so dejali, da prenosljivost številk pomeni "le odstranitev ene izmed ovir v očeh uporabnika pri menjavi operaterja, ne pa tudi razloga za zamenjavo operaterja".

Pri Simobilu ugotavljajo, da je glavni razlog prestopa cena
Pri Simobilu ugotavljajo, da je glavni razlog prestopa cena FOTO: POP TV

"Opažamo, da so glavni razlogi prestopa uporabnikov k nam predvsem nižji mesečni stroški za klice doma in v tujini ter zadovoljstvo uporabnikov z našimi storitvami, in pričakujemo, da bo tako tudi v prihodnje," menijo v drugem največjem slovenskem mobilnem operaterju.

"V primeru odločitve za prenos številke uporabnikom še svetujemo, naj ne prekinejo pogodbenega razmerja pri trenutnem operaterju, preden pri novem izbranem operaterju ne sklenejo naročniškega (predplačniškega) razmerja, saj neaktivnih številk ne morejo prenašati," še opozarjajo v Simobilu.

Ureditev razmer po opominu Evropske komisije

APEK je minuli teden sicer predlagal vsem mobilnim operaterjem, da za končne uporabnike zagotovijo polletno promocijsko obdobje, v katerem bi prenosljivost številk ponujali brezplačno. S tem bi Slovenija sledila ciljem Evropske komisije, predvsem pa bi brezplačen prehod v obdobju pol leta pomenil spodbujanje in promoviranje prenosljivosti številk, kar bi za končne uporabnike pomenilo lažjo odločitev in jim omogočilo svobodno izbiro pri prehodu od enega k drugemu operaterju, menijo v agenciji.

Zakon o elektronskih komunikacijah po pojasnilih agencije narekuje, da so vsi operaterji javno dostopnih telefonskih storitev dolžni omogočiti svojim naročnikom ohraniti svojo številko, ko preidejo k drugemu operaterju.

Uvedbo prenosljivosti številk zahteva tudi Evropska komisija, ki je julija Sloveniji med drugim izrekla opomin zaradi zaostajanja pri uvajanju te storitve. Vlada je v odgovoru na ta opomin pojasnila, da je ustrezen akt začel veljati avgusta, med drugim je opozorila tudi na pomembnost kakovosti izvedbe prenosa.

Stroške tehničnih prilagoditev omrežij za prenosljivost številk so dolžni nositi operaterji sami, agencija pa je bila zavezana, da s splošnim aktom podrobneje predpiše način in tehnične zahteve za izvedbo prenosljivosti številk.

Telekomunikacijski operaterji so v začetku oktobra v skladu s splošnim aktom o prenosljivosti številk za upravljalca centralne baze podatkov o telekomunikacijskih številkah izbrali družbo Avtenta.si v sodelovanju z družbo Teletech.