Gospodarstvo

Sprejeli deset dopolnil

Ljubljana, 05. 07. 2006 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Parlamentarni odbor za kulturo je potrdil predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Kobilarni Lipica.

Alojz Sok
Alojz Sok FOTO: POP TV

Odbor je v več kot triurni razpravi k predlagani noveli zakona, s katerim vlada želi razrešiti slabe razmere v lipiški kobilarni in ki je v parlamentarni obravnavi po nujnem postopku, sprejel deset dopolnil, pri čemer pa je veliko časa namenil tudi proceduralnim predlogom sklepov s strani opozicijskih poslancev.

Da so razmere v Lipici nerožnate oziroma celo katastrofalne, so se načeloma strinjali vsi člani odbora, drugačnih mnenj pa so bili glede načina reševanja težav lipiške kobilarne. Poslanka Majda Širca (LDS) je zato že na začetku seje predlagala, da se to točko preloži in obravnava po rednem postopku, tako da bo mogoče soočiti tudi tiste "glasove, ki se zaradi takšnih in drugačnih hitenj ter prikritih interesov niso mogli uveljaviti".

"Menimo, da je obrazložitev zakona, kot je zapisana, zavajajoča. Celoten zakon na nek način poskuša izigravati status kulturnega spomenika Kobilarne Lipica, ki ima nacionalen pomen," je še pojasnila Širčeva in poudarila, da v LDS nasprotujejo "buldožerskemu načinu reševanja problemov v Lipici".

Širčeva je ob tem izpostavila pravno nekonsistentnost predlaganih rešitev, na kar je opozorila tudi parlamentarna zakonodajno-pravna služba. Pri tem gre zlasti za tisti del, ki se nanaša na gospodarsko družbo, ki bi jo Kobilarna Lipica ustanovila s soglasjem vlade in bi poslovala ločeno od javnega zavoda, da se s tem prepreči prelivanje izgube na gospodarskem delu v breme javne službe in hkrati omogoči poslovno uspešnost gospodarskega dela Lipice.

Odbor predloga Širčeve ni sprejel, prav tako ni sprejel predloga poslanca Jožefa Školča (LDS), da naj odbor glede na veliko zanimanje javnosti in kompleksnosti problema najprej pripravi javno razgrnitev mnenj. Ta bi namreč zares omogočala, "da se bo poleg vlade, koalicije in v omejenih možnostih tudi opozicije v to vključila tudi širša zainteresirana javnost". S tem se je strinjal tudi Dušan Kumer (SD).

Do predlagane novele zakona je bil kritičen tudi Srečko Prijatelj (SNS). Po njegovih besedah tako na hitro pripravljen predlog ne more biti celovita rešitev za Lipico. "Če že govorimo o Lipici, ki je nedvomno kulturni biser Krasa, se pogovorimo o tem, kako bomo zadovoljivo in dovolj kakovostno rešili ta problem in vnesli v ta prostor nove razvojne možnosti," je dejal.

Pri tem je izpostavil tudi pereče vprašanje golf igrišča. Po njegovem mnenju je osnovni cilj predlagane novele zakona širitev igrišča, ki pa je, tako Prijatelj, lahko le vzporedna dejavnost v Lipici. "Ni dovolj, da imamo samo golf. Te golfiste - to je šport bogatih - je potrebno tudi nastaniti oziroma poskrbeti za njihove potrebe, takšne in drugačne, in tega danes Lipica ne ponudi," ocenjuje Prijatelj.

Poslanec Rudolf Petan (SDS) je na številne kritike opozicijskih poslancev odgovoril, da diskusija in javne predstavitve mnenj o Lipici trajajo že 15 let. "Zdaj je čas, da po 15 letih nekaj tudi sklenemo," je dejal Petan, ki se tudi strinja, da je že marsikdo - verjetno z dobrim namenom - poskušal reševati Lipico.

"Ampak zgodilo se ni nič, agonija se pojavlja še naprej,"
je povedal in izpostavil, da je "nedopustno, da se takšno stanje nadaljuje, mi bi pa še kar naprej razpravljali". Zato je vesel, da je sedanja vlada sposobna prevzeti odgovornost, da se to preseže in začne reševati razmere v Lipici.

Zavrnili dve dopolnili

Člani odbora tudi niso podprli dveh dopolnil, ki jih je predlagal Alojz Sok (NSi). Z enim so v NSi želeli doseči, da se iz zakona črta odstavek, ki pravi, da vlada lahko za posamezne dele zavarovanega območja po potrebi sprejme delni načrt upravljanja. To bi po ocenah NSi pomenilo, da se lahko z delnimi načrti vsako leto sprejema izjeme, kar bi lahko privedlo do vsakoletnega spreminjanja upravljavskega načrta glede na posamezne interese.


Z drugim dopolnilom pa je NSi želela zagotoviti, da bo za spremembe v prostorsko-ureditvenih pogojih še naprej potrebno soglasje tako okoljskega kot kmetijskega ministrstva. Novela zakona zdaj predvideva le soglasje okoljskega ministrstva, v NSi pa ocenjujejo, da posege na kmetijska področja ne more odobravati samo okoljsko ministrstvo, saj je konjereja kmetijska dejavnost.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Jelka Pirkovič je sicer pojasnila, da vlada s predlagano novelo zakona o Kobilarni Lipica spreminja samo tiste dele, ki predstavljajo oviro za boljše delovanje Lipice, medtem ko so vse pozitivne določbe obstoječega zakona ohranili.

Med poglavitnimi rešitvami predlagane novele zakona je med drugim to, da se zavarovano območje dopolni z vplivnim območjem, kjer se vzpostavi ustrezen varstveni režim. Med rešitvami sta tudi poenostavitev postopkov izdajanja gradbenih dovoljenj za posege, ki podpirajo ohranjanje kulturnih vrednot in dejavnost javne službe ter uvedba le najnujnejše statusne spremembe, ki zagotavlja neposreden vpliv države na upravljanje in gospodarjenje, hkrati pa omogoča večjo fleksibilnost v poslovanju in gospodarnost pri prodaji turističnih in gostinskih storitev na trgu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iqsto@yahoo.co.uk
06. 07. 2006 09.00
Ne igram golfa ampak vem da so golf igrišča urejena in da konje ne motijo