Gospodarstvo

Sloveniji grozi stavkovni val

Ljubljana, 10. 01. 2008 19.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./S.L./T.L.
Komentarji
119

Pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja za 30. januar omenja možnost splošne stavke.

Bo 30. januar stavkovni dan?
Bo 30. januar stavkovni dan? FOTO: POP TV

Sindikati javnega sektorja ne zahtevajo splošnega povišanja plač, temveč izpolnitev vladne obveze oziroma dogovora o uskladitvi izhodiščnih plač. Do napovedi se bodo opredelili do 16. januarja. Če se bo večina sindikatov odločila za stavko, se bo pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov tega dne preimenovala v stavkovni odbor reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, je v izjavi za javnost zapisal vodja pogajalske skupine sindikatov JS Doro Hvalica.

"Zahtevamo uresničitev dogovora, ki je bil tudi temeljni pogoj za parafiranje kolektivne pogodbe javnega sektorja," je zapisal in izpostavil zahtevo po takojšnji izpolnitvi vladne obveze o višini in načinu splošne uskladitve plač in višini sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta naj bi zagotavljala zvišanje izhodiščne plače s 1. januarjem 2008 za razliko med predvideno in ugotovljeno inflacijo od decembra 2006 do decembra 2007.

Sindikati javnega sektorja zahtevajo tudi uveljavitev določil zakona o sistemu plač v javnem sektorju ter kolektivne pogodbe javnega sektorja in aneksov oz. kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev s 1. januarjem 2008. To zahtevajo ne glede na to, kdaj bodo ustvarjeni tudi formalni pogoji zanje.

Slovenija v znamenju stavk

Sloveniji se tudi sicer obeta pravi stavkovni val. Ne le zaposleni v javnem sektorju, tudi delavci, ki so jih podražitve najbolj prizadele in zato zahtevajo zvišanje plač, grozijo s stavkami. Lahko se zgodi, da se bodo že v kratkem za ta korak odločili sodniki in šolniki, še vedno pa niso uspeli umiriti vrenja med zdravstvenimi delavci.

Zdravniki želijo za tretjino višje plače

Mislim, da si država ne more privoščiti, da bi imela v javnem zdravstvu nezadovoljne zdravnike. Minister za javno upravo Gregor Virant po sestanku s predstavniki Fidesa, 7. 12. 2007

Že decembra je v zdravstvu skoraj počilo. Zaposleni so se pritoževali nad pomanjkanjem kadra, preobremenjenostjo in prenizkimi plačami. Te naj bi se zvišale za tretjino, saj je zdaj neto plača zdravnika specialista brez dodatkov okrog 1500 evrov. Vladi je takrat uspelo pomiriti zdravnike z obljubami o boljšem nagrajevanju.

Na obljube z Gregorčičeve so se odzvali v zdravstveni zavarovalnici. Njihov izračun je takšen: če bi sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides dosegel svoj cilj, bi bilo treba vsako leto zagotoviti 50 milijonov evrov dodatnega denarja. Če bi s podobnimi zahtevami prišli na dan še drugi zdravstveni delavci, pa celo 200 milijonov. To pa predstavlja desetino proračuna zavarovalnice.

Tudi učiteljem je prekipelo.
Tudi učiteljem je prekipelo. FOTO: Reuters

Tudi učitelji imajo dovolj

Prekipelo je tudi učiteljem. Če se bodo plače dvignile zdravnikom, se morajo tudi njihove, vztrajajo. Leta 2002 so si namreč z novim aneksom h kolektivni pogodbi izborili vzajemno razmerje plač z zdravniškimi. Odločno nasprotujejo tudi vladnemu predlogu kolektivne pogodbe za njihovo panogo, ki, tako učitelji, marginalizira njihov poklic. "Zahtevamo plače, primerljive z uradniškimi,“ je v pogovoru za 24ur.com povedal predstavnik Sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ) Sandi Modrijan. In navedel zgovorno primerjavo: uradniki z enako izobrazbo so že v osnovi uvrščeni tri plačne razrede višje, imajo pa tudi večjo možnost napredovanja. Povedano drugače, uradniku se že od začetka višja plača tekom kariere lahko zviša za tri četrtine, učiteljem pa le za četrtino.

Učitelji so nezadovoljni. V mislih imamo stavko, če ne bo prišlo do dogovora, glede na to, da so zdravniki in nekateri drugi s povišanimi toni prišli do svojih zahtev. Predstavnik SVIZ Sandi Modrijan

Pogajanja še potekajo, a Modrijan pravi: "Glede na to, na kakšnih stališčih vztraja vlada, je vse skupaj zelo pesimistično.“ O tem, ali bodo poskušali uresničitev svojih zahtev doseči s stavko, se bodo odločali 29. januarja na izredni seji glavnega odbora SVIZ . Zakon jim pri načinih protesta ne postavlja omejitev, neuradno pa smo izvedeli, da najverjetneje pouka ne bo, kljub temu pa bodo otroke, ki bodo želeli priti v šolo, tudi sprejeli. Zavedajo se namreč, da si vsi starši ne morejo zagotoviti varstva.

Kaj pa sodniki?

Grožnje s stavko so že konec lanske pomladi prisilile ministra za javno upravo Gregorja Viranta, da je prisluhnil policistom. Dolge vrste na meji, posledica bele stavke carinikov konec novembra, so izboljšale tudi njihov pogajalski položaj. Dosegli so, da odpuščanj ne bo, o plačah pa se bodo še pogajali. Minister sicer pravi, da sindikatom ni popuščal.

Medtem ko se minister Šturm hvali, kako uspešen je projekt Lukenda, sodniki grozijo s stavko.
Medtem ko se minister Šturm hvali, kako uspešen je projekt Lukenda, sodniki grozijo s stavko. FOTO:

Zdaj se na morebitno, najverjetneje belo, stavko pripravljajo sodniki. Dokončna odločitev naj bi padla na sestanku prihodnji petek. Moti jih plačna reforma, ki je najbolj prizadela starejše sodnike, na žulj pa jim je stopil tudi pravosodni minister Lovro Šturm z izjavo, da lahko tisti, ki s plačo niso zadovoljni, zapustijo sodniške vrste.

Toda tudi med sodniki stavki niso vsi naklonjeni. Predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen je tako v pogovoru za 24UR dejal, da se stavka za sodnika ne spodobi. "Stavka ni v skladu z načeli sodniške etike in bi jo sodnikom odsvetoval. Svetujem pravno pot,“ pravi.

Plačna reforma velja tudi za tožilce, ki ostajajo tiho. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar pa nam je sporočila, da se s takšnim reševanjem nesoglasij ne strinja. "Kot generalna državna tožilka, poklicno in osebno, ne sprejemam načina reševanja morebitnih problemov s stavko,“ je zapisala. Dodala je še, da po izračunih, ki so jih opravili na državnem tožilstvu, nov sistem obračunavanja nikomur ni znižal plače.

Sindikati razmišljajo o splošni stavki

Delavci grozijo, da bodo zaostrili sindikalni boj.
Delavci grozijo, da bodo zaostrili sindikalni boj. FOTO: Damjan Žibert

Slovensko gospodarstvo pa bi najbolj prizadela splošna stavka, s katero grozijo sindikati zasebnega sektorja. Zaradi rasti cen delavci s sedanjimi plačami ne morejo več preživeti, trdijo in zahtevajo 8,5-odstotno povišanje ali 45 evrov več na mesec. Pogajanja z delodajalci, zadnjič so se srečali včeraj, se vedno znova zataknejo pri vprašanju, ali bi zvišali vse ali le najnižje plače. Zadnji rok za dogovor je 25. januar, v nasprotnem primeru sindikati napovedujejo drugo pot - stavkovni val.

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brencl
12. 01. 2008 07.54
Seveda živeti za delodajalca, za koga pa. Ne bodite tako egoistični in ne glejte le nase.
dr.psiho
12. 01. 2008 07.38
RES JE S TAKO PLAČO SE NEDA ŽIVETI: KJE PA JE SMISEL ŽIVLJENJA USTVARJATI NEKAJ.ČE NEMOREŠ NIČ USTVARITI (HIŠA,STANOVANJE,AVTO,BAZEN.....DOBRINE)SE NESPLAČA NITI ŽIVETI!¨(ŽIVETI ZA DELODEJALCA?)
DarthRevan
11. 01. 2008 15.34
Ja Fmunih, naj se trgovci dogovorijo z vlado in spustijo cene, potem bomo pa poslušali o "komunističnem poseganju vlade v prosto trgovino". Nikoli nam ne bo nič prav, ti povem.
fmunih@email.si
11. 01. 2008 15.32
DELODAJALCI, NE DVIGNITE PLAČ, KER NISTE KRIVI, ČE SO TRGOVCI DVIGNILI CENE ZA POVPREČNO 13,3 ODSTOTKOV NAMESTO 3 ODSTOTKE, KOLIKOR JE BILA EU INFLACIJA. PROBLEM POBEGA CEN JE VLADNI PROBLEM. MANJKO DENARJE NA TRGU MORA UREDITI VLADA S TRGOVCI IN NE SINDIKATI Z DELODAJALCI. ČE BI DELODAJALCI DVIGNILI PLAČE BI SE JIM ZMAJŠAL DONOS NA KAPITAL, POSTALI BI INVESTICIJSKO NESPOSOBNI, NEKONKURENČNI IN MORALI BI ODPUŠČATI ZAPOSLENCE. TGOVCI SPUSTITE CENE NA FEBRUAR 2007 IN VSE BO PRAV ZA VAS IN ZA DRŽAVLJANE.
DarthRevan
11. 01. 2008 13.34
Exim, rosomoh, sta že kdaj slišala za "sarkazem"? In Exim, človek, ki kar naprej žali in orgazmira ob tem žaljenju mi o tem NIKAKOR ne bo pridigal, oziroma, če mi bo, ga jaz ne bom poslušal. Ni hujšega nagca od tistega, ki vse svoje prepozna!
rosomoh@email.si
11. 01. 2008 13.26
DarthRevan...če na tak komentar (exim)tako odreagiraš lahko sklepam,da si za razliko ti še danes "slečen".Razen,če te ni narava obdarila s kakim kožuhom tipa medved Ben.
exim@t-2.net
11. 01. 2008 13.22
Darth: butl kronani! Rodil sem se nag, ampak ne v glavi, tako kot ti! In tu se razlikujem od ostalih! Nisem nag v glavi. Pa saj nima smisla ponavljati. če hočeš razumeti, razumi, če nočeš, pa še naprej žali.
DarthRevan
11. 01. 2008 13.01
Exim se je prav gotovo rodil oblečen.
exim@t-2.net
11. 01. 2008 12.58
Kako perfidno prefinjeno se spuščajo bombice s strani levakov in njihovih mladičev. Trdim, da so šolniki sami krivi, da imajo take plače, saj je masa višja, kot marsikje v EU. Če pa hočejo uravnilovko in pri tem celo pomagajo Kučanovemu zetu pri rllaizaciji in kontroli nad njimi, jim pa sam Bog pomagaj! Kot zdravnik, kjer stanje najbolj poznam, vem, da je stavka bedast način nagrajevanja slabih in zato približevanje uravnilovki. Za sodnike velja enako. Stara krilatica je še vedno zelo "in": stimuliraj, pa ti bom zabil gol. Da si pa "ta dobri" dovolijo in se pustijo zaj..., od "ta slabih", je pa neverjetno. In prav jim je, saj sami rinejo v uravnilovko. mene na vsesplošnem (ha-ha, nago, nagasto) štrajku sigurno ne bo!
DarthRevan
11. 01. 2008 11.19
Problem je v tem da generalnega štrajka NE BO, ampak bo spet samo neka gasilska veselica in pijančevanje po ljubljanskih ulicah. To pa niti SLUČAJNO ni poanta štrajka. Če mislijo stavkat, naj naredijo tako kot se zagre.
duci.k@email.si
11. 01. 2008 11.16
Jebe se naši vladi za delavce in njihove plače. Lažejo že tako, da že sami sebi ne verjamejo več. Vsem butastim komentatorjem na forumu pa sporočilce. Za vas bi bio najbolje, da bi bila vaša plača 100 evrov, pa še te nakažite za članarino Janši.
doki007@email.si
11. 01. 2008 11.03
taki generalni štrajk ,...vseh sindikatov bi bli najlepše darilo za našo vlado , ki predseduje EU ,....!!!! ----zato sindikati ne popuščajte,....!
DarthRevan
11. 01. 2008 10.55
Bonsai, zabavno...več veš o ljudeh kot mi sami o seb vemo....me spominjaš na eno mamko z naše vasi, k vse ve...
bonsai9@email.si
11. 01. 2008 10.52
jaz.sem.kdor..., ja a si hodu v OŠ na 1000m nadmorske višine. Jaz sem na 950m. Torej se pomiri. Jaz se s tvojo izobrazbo ne bi hvalil. Sicer če dobiš 400€ na mesec je to zate dost preveč, ker izkoriščaš socialne transfere. A pa dobiš v enem kosu teh 400€ ?
senci
11. 01. 2008 10.45
Žalostno kakšni butasti komentarji. Ne norčujte se iin ne sporoščajte svojih frustracij tu.Še bolj žalostno pa je da so eni res revni in zaradi tega morajo še TV ugašat in ga gledat ko je poceni elektrika. Kam pelje vse to.Sramota za eno državo ki predseduje EU.
brko2008
11. 01. 2008 10.25
ma mislim ej stavkat za piškave 3,5 % žalostno, še bolj žalostno da kret... ne pristanejo!!!!! Morali bi stavkat vsi javni sektor zasebni, in zahtevat 30% dvig plac in stavkat dokler se ne ugodi !!!!!!
brko2008
11. 01. 2008 10.19
kawasakimen
11. 01. 2008 10.00
In kaj bo resilo tistih 8% na 500 evrov?Vsak mesec mi gre od place za davek 70 evrov,ce kupim bilo kaj je spet vse obdavceno zato tudi so cene tako visoke.Politike,ki imajo 10x visjo placo od delavca verjetno ne briga kaj se je podrazilo zato pa se vse tako podrazuje.Zmeraj so znali povedat samo "Tako je v Evropi" Tudi tam so enake cene pozabili pa so da se drugod gibljejo place od 1000 do 1500 evrov in ce boste v italiji opazili na policah nas proizvod boste videlii,da je cenejsi kot pri nas.Delavci redimo ogromno ljudi,ki so po javnih sluzbah s politiki vred,ki jih je za tako majhno drzavo obcutno prevec.Seveda,vsak bi bil rad politik in dobro zasluzil nobeden pa seveda ne bi delal v tovarni za 500 evrov v prahu,ropotu itd.
doki007@email.si
11. 01. 2008 08.57
podpiram stavko ,...al naj pa plače dvignejo al pa cene spustijo ,...!!!! -----
kriss714@amis.net
11. 01. 2008 07.13
Virant naj najprej zmeče parazite na cesto. Če mu to rata zasluži nagrado, da bo do smrti od obresti živel.