Gospodarstvo

Šivilj ni, ker jih izkoriščajo

Ljubljana, 09. 01. 2009 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Erika Pečnik
Komentarji
45

Direktor podjetja Lohnko že skoraj pol leta zaman išče šivilje. Ena od njih, ki je pri njem delala, trdi, da to ni čudno, saj delodajalec zaposlene izkorišča.


SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
12. 01. 2009 22.24
cofar skrajšat hlače je pet € največ deset minut dela se to komu zdi butasto zoožat krilo ,tud deset evrov računajo,je to butasto,par minut dela,aaaaa
Alexxsaso@yahoo.ca
12. 01. 2009 12.57
hehehehehe Tom tom, ti lenoba ti lena. Vlacil se bos po solah in dremal po predavalnicah, potem pa bos prisel ven in bos za lezanje doma dobival tri jurje evrov na mesec... Tale teorija ne bo zdrzala. Tudi, ce "hodis v solo" bos na koncu se moral nekje zaposlit in DELAT... In se eden, ki misli, da bo z fakulteto pridobil vso znanje sveta in bo direktor takoj, ko bo prisel iz sole...Ja pa glih. Najprej metlo gonit in sele veliko kasneje, ko(ce) pridobis potrebne izkusnje(nekateri jih nikoli ne) bos napredoval...
islampizde
12. 01. 2009 05.42
v solo je treba hodit!! pa ne samo hodit tut kej naucit!! sem imel dve racunovodji vajenca in iz sole nobenga znanja niso potegnil.. je bilo isto na koncu kot ce bi imel dva mesarja v svojem servisu... treba je solstvo mal bolj uredit ne pa da eni studirajo iz dolgcasa pol se pa bunijo da ne dobijo ta prave sluzbe.. znajo pa na koncu itak nic
Doncarleone
12. 01. 2009 01.16
tom.tom nimaš pojma, odrasli danes rabijo veliko denarja za šolanje tega pa večina nima,pozanimaj se koliko stane samo en letnik in ne obsojaj.
Uporabnik215111
11. 01. 2009 19.56
tom.tom In potem ko bomo vsi visoko izobraženi??? Potem bo npr. diplomirani ekonomist srfal in praznil zabojnike??? Ni vse v izobrazbi tom.tom....Naj tudi manj izobraženi dobijo plačilo s katerim bodo lahko dostojno živeli in jim ne bo treba gledati čisto na vsak cent....
bozislava1
11. 01. 2009 16.49
Tom.tom tebi pa tale odgovor! Res je v šolo hodite, izobražujte se, samo ne zato, da vam ne bo treba delati, kakor ti navajaš, ampak zato, da postanete neodvisni od izkoriščevalcev, ki so bili in so še! Da čas koristno uporabljate, da iščete kompromise, da ti na stara leta ne bo za nič žal - da boš mirno spal.
bozislava1
11. 01. 2009 16.33
Cofar, res je tako! Potem se mi pa poraja vprašanje, kako to, da se tej mlajši generaciji - bodimo iskreni, vemo od kje jim tako stališče (če ne boš hodil v šolo, boš pa cestar), ne zdi škoda denarja za posedanje po lokalih, razne rave zabave, srednji generaciji za razno razne tožbe za oslovo senco, strarejšim pa za naivno iskanje zdravja pri raznih mazačih? Za starejše dame bi pa jaz tudi rekla - OBUP. Pač ne vedo, da kar z rokami narediš, je prej tudi v glavi.
.eu.
11. 01. 2009 16.33
Cofar trend se počasi a vebdar obrača Pa kaj bo mel en učitelj 900 eur plače pa on dela samo 5 ur na dan pa vsi vikendi pa vse počitnice poletne 2 mesca frei. Delo učitelja NI NIKDAR VREDNO 900-1000eur neto več al mn NČ NE NAUČIJO.Tehniko ne morš v šoli učit ampak se jo v praksi kože delaš
Cofar
11. 01. 2009 15.35
Sam sem frizer in je to prav tako ročno delo kot šiviljstvo in verjemte mi - je preveč obdavčenoin če je situacija v šiviljstvu taka - potem z mejhno ceno pač skoz ne prideš. Ampak ker velika večina izobražencev želi vse na pol zastonj - imamo to kar imamo. Predvsem starejša populacija še nekak ceni ročno delo dočim mlada generacija.... OBUP!
MojcaCoh
11. 01. 2009 15.33
Blago iz Kitajske je lahko poceni ker tam nihče ne plačuje 50 državnih in 100 Občinskih dajatev , ne redijo predstavnikov Rimokatoliške Cerkve in Vatikana ter Tajkune, Cigane, Kriminalce in Lopove takoj pobijejo ter razprodajo organe z dobičkom predvsem pa zato ker tam niso taki Idioti da bi imeli 300 Občin na dva milijona prebivalcev in soi šli projekt Škofija Občina in Pokrajina pri vsakem pesjaku. Mojca
Cofar
11. 01. 2009 15.33
Pa še tole - šiviljski poklic ni butast! Potem ne vem kaj smetarji delajo??? Sej majo tako al tako butast poklic pa nej majo vsi svoje smeti v stanovanju al pa okol svojih hiš - pa bodo kuj vidl kok je smetar zaželen poklic ko jih kake tri mesece ne bi blo :)
Cofar
11. 01. 2009 15.29
Nastja 77 - če bi bila situacija državna uprava in javne službe 500 € / bi bila v šiviljsko in mnogo podobnih panogah lahko vsaj 800 € na mesec! povej mi, kdo se potem nebi odločil biti šivilja??? Kot sem napisal ročno je delo je strogo preveč obdavčeno!
Cofar
11. 01. 2009 15.25
Izkoriščajo jih??? Ne vem za točne cene v šiviljstvu - vendar pa, če ima oseba 500 € na mesec plače še ne pomeni izkoriščanja!!! Vprašat se je treba, kdo je sistem razmišljanja ripeljal tako daleč da vsi pravijo - PEJT V ŠOLO BOŠ BOLŠ ZASLUŽU??? - državni uslužbenci in vsi v javni upravi in čist nihče drug. Če se mene praša bi moral imet vsi javni uslužbenci 500 € plače/ plače v gospodarstvu pa bi se zvišale!!! Zakaj sem takega mnenja??? Ker je treba vspodbudit to, da bi se ljudje zaposlovali v gospodarstvo in ne v državne lenuharske službe. Ker pa so določeni ljudje pripeljali tako daleč pač večina poklicev, vklučno s šiviljami (ki je zame prav tako cenjeno prav tako kot vsako drugo!) ne bodo višje kot 400-500 € na mesec. Ker je ročno delo preveč obdavčeno!!! Mejhna plača pa še ne pomeni da so ljudje izkoriščeni!!!
bozislava1
11. 01. 2009 12.26
Kar pa se tiče cunj iz Kitajske, še prej pa iz Italije, ja ja so cenejše - blago je barvano s strupenimi barvami, zašito po njihovij standardih (šivajo otroci),... Če bi se tega zavedali, bi naše firme imele delo. Jaz nisem popravljala teh cot, pa priporočam tudi današnjim šiviljam, da tega ne delajo, naj se imajo rade in rečejo:"ja če je bilo pa taaako poceni, pa kupi drugo".Pika, amen!
odkimasin
11. 01. 2009 12.21
Ljudje v šolo hodte pa vam ne bo treba delat!
bozislava1
11. 01. 2009 12.15
Nastja77, se popolnoma strinjam s teboj. Je pa tudi res, da izdelava hlač v podjetju ali solo, ni isto.Ko mi je potegnilo, da se raje prešolam in grem drugam, sem tudi jaz to delala in zato še predobro vem, kaj pomeni biti šivilja. Recimo: na ekonomski šoli znajo pred celim razredom reči:"saj lahko ostanete tudi butaste šivilje, če vam kaj ni prav".Če si trmast, se ne pustiš, verjemi,uspeš!
Nastja77
11. 01. 2009 11.18
Sem zasledila komentar,da ko se govori o šiviljah, da smo neizobražene in se ne znamo boriti zase .Vpodjetju kjer sem delala in nisem dobivala plačanih nadur in regresov za letni dopust smo se obračale na sindikat ,na inšpektorat ampak nič od tega.Na sindikatu so nam celo dejali ,da kršimo pogodbo ,če ne bomo delale nadur čeprav so vedeli,da nam jih ne plačajo.Te inštitucije obstajajo le zato, da nekateri vlečejo dobre plače niso pa v pomoč.Še kako je treba znanja za izdelavo obleke po meri zato se nam dela krivica s MIŠLJENJEM ,DA JE ŠIVILJA BUTASTA TRGOVKA PA PAMETNA .Jaz lahko grem takoj prodajat in bom rabila malo časa, da se naučim trgovka se bo pa mojega poklica učila na leta.Še to norma za izdelavo hlač je bila pri nas v podjetju na oddelku po meri 60 minut serijsko pa 40 minut torej si lahko mislite koliko šivilja dela .da normo doseže.
Marija Krebs
11. 01. 2009 10.52
Frizer, frizerka imata pač srečo, da ju ne ogroža konkurenca s Kitajske.
Socialisti?ni kulak
11. 01. 2009 09.55
težko je kaj rečt pri tem, ker je stiska velika. vendar je dejstvo, da so časi taki, da je treba poprijeti za vsako delo. izkoriščajo nas pač vsi. žena doma in pol si naprej. dejstvo je, da dobiš pri uličnih krojačih na kitajskem, tajskem, vietnamu in vsem državah tamokoli obleko po meri. dans te zmeri, jutri prideš iskat krasno obleko in plačaš,neboš verjel50€. kvaliteta inkrojinblagob.p.,daserazumemo. respa jedatamženske ne hodijo po frizure za 100€ . skratak so izjemno prilagodljivi in živijo zelo skromno, občutek pa imam da so kljub veliki revščini osebnostno bolj srečnoi kot smo evropejci in američani.
Uporabnik215111
10. 01. 2009 23.10
te modne ikone, modni frizerji itd je samo preseravanje...zakaj bi šel npr. k frizerju k kristjano in mu plačal 30€ če se lahko očedim za 5€ enako je z oblekami..po večini plačamo samo znamko, redkokdaj kvaliteto