Gospodarstvo

Sindikalistom reforme ne dišijo

Ljubljana, 14. 10. 2005 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janša, Damijan in Čuk na enem bregu, na drugem pa sindikalisti nasprotujejo uvedbi enotne davčne stopnje.

Janša je poudaril nujnost sprememb
Janša je poudaril nujnost sprememb FOTO: POP TV

Predsednik vlade Janez Janša in člani odbora za reforme so socialnim partnerjem, združenim v ekonomsko socialnem svetu, predstavili predlog konceptov ekonomskih in socialnih reform za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Medtem ko delodajalci predlagane reforme pozdravljajo, pa so bili predstavniki sindikatov bolj kritični. Med drugim so opozarjali na nevarnost, da se zmanjšajo socialne pravice, in poudarjali nujnost socialnega dialoga.

Janša je poudaril, da Slovenija ni sama, temveč je del evropskega in svetovnega trga. Spremembe okoli nas so realno dejstvo - preostane nam, da bodisi tiščimo glavo v pesek ali pa zavestno ustvarjamo nove možnosti, je pojasnil odločitev vlade za reforme. Tudi slovenska podjetja se prilagajajo logiki selitve manj zahtevne proizvodnje tja, kjer je delovna sila cenejša. Doma pa želijo več vlagati v raziskave in razvoj, je povedal.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je opozoril, da mora biti priprava reform skupen projekt, postaviti je treba skupna vprašanja in priti do skupnih odgovorov. Sindikati bi morali biti soustvarjalci, je opozoril.

Enotna davčna stopnja lahko poveča socialne razlike

V sindikatih dvomijo, da bi se delodajalci zaradi znižanja stroškov dela odločili za odpiranje novih delovnih mest ali večja vlaganja v raziskave in razvoj.

Predstavniki sindikatov so v razpravi nasprotovali uvedbi enotne davčne stopnje, ker naj bi se s tem zvišala predvsem davčna obremenitev hrane, ki predstavljajo največji delež izdatkov delavcev. Večina delavcev si ne želi socialnih transferjev kot nadomestilo za višjo davčno stopnjo, je poudaril Semolič. Tudi predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je ocenil, da ni mogoče pričakovati, da bodo socialne korekcije prevzele funkcijo blaginje v Sloveniji. Opozoril je, da enotna davčna stopnja pri dohodnini lahko pripelje do večjih socialnih razlik.

Semolič poudarja, da bi morali sindikati soustvarjati reforme
Semolič poudarja, da bi morali sindikati soustvarjati reforme FOTO: POP TV

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Jožko Čuk je ocenil, da predlog reform pomeni prispevek k uspešnejšemu poslovnemu okolju in je generator za povečanje konkurenčnosti gospodarstva. Predsednik združenja delodajalcev Slovenije Stojan Binder pa je povedal, da se bo z reformami razbremenilo gospodarstvo, povečalo konkurenčnost na svetovnih trgih ter zmanjšalo stroške dela.

Pahor se čudi kratki razpravi

Interes vlade, da se javna razprava o paketu gospodarskih in socialnih reform opravi na hitro, je v nasprotju z ravno tako pomembnim interesom - da dobijo reforme v daljši javni razpravi tudi podporo socialnih partnerjev in širše javnosti, je na novinarski konferenci v Ljubljani ocenil predsednik SD in poslanec v Evropskem parlamentu Borut Pahor.

Zadržanost socialnih partnerjev in javnega mnenja do reform, ki morajo biti "osrednja tema in naloga slovenske politike", je treba po besedah Pahorja spoštovati, saj se ljudje bojijo posega v svoje socialne pravice.


Po Pahorjevem mnenju bi morali v daljši javni razpravi korak za korakom odpraviti strahove, povezane z učinki reform. "Verjetno ne bo mogoče, da bomo vsi podprli vse predlagane ukrepe," je dejal. Toda reforme bodo imele večji uspeh, če bodo ukrepi premišljeni in če bo z njimi čim bolje seznanjena širša javnost.

Borut Pahor je prepričan, da so reforme potrebne, a preuranjene
Borut Pahor je prepričan, da so reforme potrebne, a preuranjene FOTO: POP TV

Izhodišča vladnega odbora za reforme

Kot je znano, je vlada minuli petek objavila izhodišča za ekonomske in socialne reforme za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, ki jih je pripravil vladni odbor za reforme pod vodstvom ekonomista Damijana. Predlog reform vsebuje predlog celovitega nabora ukrepov za izvrševanje Strategije razvoja Slovenije, ki jo je vlada sprejela junija letos.