Gospodarstvo

Simobil ali Mobitel?

Ljubljana, 06. 11. 2006 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Simobil naj bi bil najresnejši kandidat za odkup večinskega deleža Debitela, s čimer bi lažje konkuriral Mobitelu.

Uradna vrednost Debitela ni znana
Uradna vrednost Debitela ni znana FOTO: Reuters

Največji slovenski mobilni operater Mobitel je prejel ponudbo pooblaščene banke za nakup večinskega deleža družbe Debitel. Ponudbo preučujejo in se bodo nanjo do izteka roka ustrezno odzvali, so povedali v Mobitelu.

V Simobilu - v današnjih Financah, ki se sklicujejo na neuradne, a zanesljive vire, ga izpostavljajo kot najresnejšega kupca - informacij v zvezi s prodajo niso želeli komentirati. Podjetje naj bi s prevzemom Debitela lažje konkuriralo Mobitelu.

Da razmišljajo o prodaji slovenske naložbe, so za časnik Finance potrdili tudi v nemškem Debitelu, ki je večinski lastnik slovenske družbe. Pooblaščena banka, neuradno naj bi šlo za švicarsko UBS, bo do konca leta izbrala najboljšega ponudnika za nakup Debitela.

Ocena vrednosti družbe še ni znana.

Nemški Debitel je 52-odstotni lastnik slovenskega Debitela. Večji lastnik je še Autocommerce, ki obvladuje 36 odstotkov Debitela, sledijo pa podjetja Svema, Avtophone in Kobra s po štirimi odstotki.

V Autocommerceu so na vprašanje, ali razmišljajo o nakupu 52-odstotnega deleža Debitela, pojasnili, da so seznanjeni z informacijskim memorandumom, ki ga je v imenu nemškega Debitela razposlal slovenskim družbam njihov pooblaščenec. "To pa še vedno ni konkretna ponudba za odkup deleža, zato so v tem trenutku vse opcije še vedno odprte," so zatrdili v Autocommerceu.

Po pisanju Financ naj bi v prihodnjih dveh mesecih interesenti v Debitelu opravili skrbni pregled poslovanja. Uradna vrednost Debitela ni znana, med drugim tudi zato, ker naj ne bi bile znane podrobnosti iz pogodbe z Mobitelom.

V Mobitelu poudarjajo, da je tržna vrednost podjetij, katerih delnice kotirajo na borzi, znana. Pri ostalih se vrednost podjetja oblikuje na osnovi različnih modelov, del procesov morebitnega prevzema pa je tudi skrbni pregled, ki potencialnim kupcem omogoča podrobnejši vpogled v poslovanje, s čimer lažje določijo višino in obliko morebitne prevzemne ponudbe. "Morebitnih poslovnih načrtov konkurence glede Debitela ne moremo komentirati, saj z njimi nismo seznanjeni," so še pojasnili v Mobitelu.

Tuš prevzema Voljatel?

Tuš oziroma Tušmobil pa naj bi se pogajal z lastniki Voljatela o dokapitalizaciji oziroma prevzemu Voljatela, pišejo Finance.

Tuš z razliko od drugih morebitnih prevzemnikov Voljatela - vrednost podjetja je med 20 in 25 milijoni evrov - še ni opravil skrbnega pregleda poslovanja.

Tuš naj bi sicer že pred tedni ponudil prevzemno ceno, a lastniki z njo niso bili zadovoljni, kar pa ne pomeni, da nadaljnjih pogovorov ne bo, po navedbah časnika navajajo neuradni, a zanesljivi viri.

Voljatel naj bi bil za Tuš zanimiv zaradi frekvenc wimax (Voljatel je solastnik podjetja Tok Telekomunikacije, ki je pred kratkim dobilo frekvenco wimax, širokopasovni dostop do interneta) in optičnega omrežja v Ljubljani.

Finance še pišejo, da naj bi Izimobil pred dnevi za tri milijone evrov v celoti za zdaj prodali še neznanemu luksemburškemu investicijskemu skladu. V Izimobilu teh informacij ne komentirajo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

it.sucks2@yahoo.com
15. 03. 2007 10.23
halo a je sploh vprašanje?!