Gospodarstvo

Še vedno brez rešitve za Iskraemeco

Kranj, 26. 06. 2006 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastniki kranjskega Iskraemeca se še vedno niso uspeli dogovoriti glede dokapitalizacije in prisilne poravnave.

Čeprav bi morali lastniki kranjskega Iskraemeca po zahtevah nadzornega sveta do konca minulega tedna skleniti dogovor, kako rešiti podjetje, se še vedno niso uspeli dogovoriti glede dokapitalizacije in prisilne poravnave. Kot so povedali v Kapitalski družbi (KAD), skupaj s Slovensko odškodninsko družbo (SOD) še vedno čakajo na konstruktiven predlog družbe pooblaščenke, ki ni potrdila njihove predloga za dokapitalizacijo, katere način in višina sta ostala odprta za dogovarjanja.

Predsednik nadzornega sveta Jože Mencinger je pojasnil, da je bil prvotno postavljen rok za dogovor sicer 24. junij, vendar dodal, da je tudi to, da so se lastniki začeli pogovarjati, napredek. Zato meni, da je dogovor vredno počakati, četudi bo sprejet kakšen dan po prvotno zastavljenem roku. Vseeno pa si Mencinger želi, da bi skupščino sklicali še pred koncem junija, tako da bi bila lahko sama skupščina, na kateri bi ob soglasju lastnikov potrdili dokapitalizacijo, julija.

Kot je znano, sta oba paradržavna sklada pripravljena dokapitalizirati Iskraemeco, da bi kranjskemu proizvajalcu števcem pomagali premagati finančno krizo. Pripravljena sta se tudi pogovarjati glede višine in načina dokapitalizacije, vendar se družba pooblaščenka, Iskraemeco DUS, ki je večinska lastnica Iskraemeca, do predloga za dokapitalizacijo še ni opredelila. Kot je minuli teden pojasnila direktorica družbe pooblaščenke Marija Šenk, ki v zadnjih dneh ni dosegljiva, pa bi bil tudi Iskraemeco DUS pripravljen dokapitalizirati Iskraemeco.

Hkrati z dogovarjanjem o dokapitalizaciji pa lastniki Iskraemeca razpravljajo tudi o prisilni poravnavi. Tako se z bankami upnicami dogovarjajo, da bi slednje del od svojih skupaj devet milijard tolarjev vrednih terjatev konvertirale v lastniški delež. Vendar se pri tem postavlja tudi vprašanje, ali prisilna poravnava sploh bo. Uprava še vedno trdi, da je potrebna, medtem ko upniki, ki jih delno podpirata tudi KAD in SOD, menijo, da ni. Kaj bo glede tega odločilo kranjsko okrožno sodišče in ali bo postavljen finančni strokovnjak za preučitev stanja v Iskraemecu, bo predvidoma znano v začetku julija.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.