Gospodarstvo

Se v Hitu obeta stavka?

Nova Gorica, 03. 11. 2009 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava družbe Hit je odpovedala podjetniško kolektivno pogodbo in sporazum o delovnem času za zaposlene v igralništvu. Sindikati so ogorčeni, za zdaj pa še razmišljajo, kako se bodo odzvali.

Uprava Hita je odpovedala kolektivno pogodbo. Je pred vrati stavka?
Uprava Hita je odpovedala kolektivno pogodbo. Je pred vrati stavka? FOTO: Mateja Klavs

Uprava Hita, ki jo od avgusta vodi Drago Podobnik, je odpoved podjetniške kolektivne pogodbe in sporazuma delovnega časa za zaposlene v igralništvu vsem trem reprezentativnim sindikatom v družbi, v vednost pa tudi svetu delavcev, poslala v četrtek. Poteza je v skladu s programom sanacijskih ukrepov, ki so jih v oktobru potrdili nadzorniki, je pojasnil vodja korporativnega komuniciranja v Hitu Tilen Majnardi.

Predsednik uprave Hita Drago Podobnik
Predsednik uprave Hita Drago Podobnik FOTO: Dare Čekeliš

Kot je uprava novogoriške igralniške družbe zapisala v pojasnilu delavcem, so bili oba dokumenta "primorani odpovedati do konca oktobra" zaradi določil, da je odpoved možna le dva oziroma mesec pred iztekom koledarskega leta. Pogajanja o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe v zadnjih treh letih niso pripeljala do "želenega cilja", glede na spremenjene razmere pa nadaljevanje pogajanj "ni smiselno", ampak je "veliko primerneje" pričeti z novimi pogajanji, so poudarili. "Pričakujemo, da se bodo sindikati na naše vabilo odzvali," so dodali.

Sicer pa v Hitu, ki je lani ustvaril osem milijonov evrov izgube, letos pa mesečno ustvari okoli milijon evrov izgube iz tekočega poslovanja, opozarjajo, da določila kolektivne pogodbe v obsegu, kot so veljala doslej, še vedno veljajo in zavezujejo družbo v koledarskem letu 2010 oz. do sprejema nove podjetniške kolektivne pogodbe.

"To nam ne ustreza in s tem ne soglašamo," je poudarila predsednica sindikata Git Jožica Bone. Po njenih besedah se vsi trije reprezentativni sindikati v Hitu – Git, Sids in Vrba – še usklajujejo, saj bi radi nastopili enotno, a za zdaj še ni konkretnih dogovorov. "Ne strinjamo se, da bi podjetje reševali na ramenih delavcev. Radi bi videli še kake druge ukrepe," je ponovila že znano stališče.

Predstavnik sindikata Vrba Primož Gulin je povedal, da še čakajo na pravno mnenje o možnih potezah, do takrat pa izjav za javnost ne dajejo. Podobno izjav ne dajejo v novogoriški enoti sindikata Sids. Iz sprejetih sklepov četrtkovega zbora enote pa je razvidno, da se v primeru enostranske prekinitve kolektivne pogodbe in sporazuma o delovnem času, "nemudoma napove stavko". S stavko je zbor soglašal, tudi če se bo nadaljevalo kršenje notranjih aktov oz. nepripravljenosti uprave na konstruktivno sodelovanje s sindikatom. Kot je pojasnil Majnardi, napovedi stavke za zdaj še niso prejeli.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dboy
06. 11. 2009 11.02
Z LAHKOTO ! po načelu dobrega gospodarja so vsi dobro skrbeli za svojo ta zadnjo.Tudi Kovačič . Pa Tomažič in Janša in ostala slovenska smetana. Dvajset let so kradli miljone in miljarde. Gospodarsko-politična naveza . Oni so vse, lastniki, lopovi in rablji . . .
pikksi
04. 11. 2009 13.35
Naj mi nekdo pojasni, kako lahko v tovarni denarja pridelaš miljonske izgube, če deluješ po načelu dobrega gospodarja. Moja pamet ne seže tako daleč. Zlati Kovačičevi časi!!!
Dottore
04. 11. 2009 10.01
Ko razglabljamo na dolgo in široko o problemih Hita je potrebno izpostaviti nekatera pomembna dejstva in sicer: 1. Rezultati poslovanja podjetja so v zadnjem času katastrofalni, saj je podjetje lani ustvarilo 8 milijonov izgube, letos pa se nam obetajo podobne, če ne celo hujše številke, 2. Splošno vzdušje in zadovoljstvo v podjetju ni bilo nikoli na neki visoki ravni, v zadnjih časih pa se je še poslabšalo, kar je posledica številnih zgrešenih potez prejšnje (Trošt) in tudi predprejšnje uprave (Tomažič), 3. V podjetje so v zadnjih časih poslali nekatere strokovnjake, ki so kompetentni in sposobni (Dr. Jaklič), ki pa se jim ni pustilo delati kot je treba in normalno je da se človek, ki je sposoben in zadolžen za to področje v vladi ne bo pustil manipulirati nekim vodjem sindikatov in kvazi direktorjem, ki delujejo znotraj podjetja Menim, da nikomur od nas ni in ne sme biti v interesu slabo poslovanje hita, saj le ta zaposluje skoraj 2000 ljudi, poleg tega pa vsako leto polni državno blagajno, zaradi tega je potrebno postoriti vse kar je možno za rešitev problemov. Problemi, pa se morajo prej ali slej začeti reševati pri samih koreninah. To pomeni, da se mora hit začeti poslovati na nekih zdravih temeljih, ki jih morajo postaviti izobraženi in sposobni ljudje na tem področju. Uprave se menjujejo kot po tekočem traku, vsi ostali pa ostajajo na svojem mestu. Znebiti se je potrebno najprej t.i. kameleonov, torej tistih ljudi, ki z novo upravo zamenjajo kožo in ostanejo na svojih položajih kljub temu, da že vrsto let vlečejo napačne poteze. Poleg tega je potrebno globoko poseči tudi v sindikate, saj v njih delujejo osebe, ki imajo v prvi vrsti pred očmi svoje interese in ne interese delavcev. Sicer, da ne bo pomote teh problemov nima samo hit, ampak tudi številna druga podjetja, toda že če govorimo o hitu......
Samo.Jst
04. 11. 2009 08.14
...eno vprašanje za vse... kje je Niko Trošt in vsa ostala (kukr) ex HIT banda? A je kdo zasledil njegovo ime kje po odstopu? Hmmmm, težko, glede na to da je še vedno na HIT-ovi plačilni listi in vleče mastne dnarce za NIČ dela!! ...in kot sem omenil, Trošt je le najbolj odmeven od te garniture...
dejkometod
03. 11. 2009 20.59
Same neprjetne situacije. Odgovorni so predsedniki uprav ker jim zaposleni ustvarjajo dobičke. Vsi se samo pogovarjajo , dogovarjajo in ne dogovorijo .Potem pa so vsi "generali" , kapo di banda .Da uprava dobi velike dnarce potem pa se delajo revčke da ni denarja za zaposlene. To je laž. To so laži. Te uprave bi bilo treba ukinit zakonsko ker ker ni potrebe tako številčnih članov uprave. Preveč je tega . Potem pa jih ni več, gredo, to pa stane, nastradajo pa delojemalci. Člani ,,, dobijo odpravnino, ... ostali pa se borijo za delovna mesta. Žalostno. Kmalu bo počilo vsepovsod. Ljudje so brez volje, energije, nezainteresirani, nemotivirani ... to ne bo šlo več naprej. Ni več prijateljstva, zaupanja, ... je predalčkanje, jaz sem več kot ti, ti pa si nula , pa so tisti ki so NULA več vredni kot podpisovalci ki popolnoma nič ne delajo. Tisti ki so NULA ustvarjajo dobiček, tisti ki pa "uživajo" pa uživajo na tuj račun ker jih zanima samo mesečni prihodek, odhodek in nič drugega, pa sestanki, kavice, kosila, avto,... odlična plača, sejnine, odpravnine,... To je vse res. Oni ne delajo toliko ur kot govorijo v javnosti da so kapo di banda.O številu ur lažejo koliko delajo , delajo drugi, ki trepetajo za službo. To je KAPITALIZEM. Zato je vedno več bolnikov, psihiatričnih bolnikov ali pa na pokopališču. Pa tako malo nas je.
tinkopalinko
03. 11. 2009 20.53
država:hit država je lastnica hita in tega že 18 let molze, postavlja upravo katera tudi že 18 let molze hit, ko nastane kriza pa rešujmo probleme na račun delavcev. država govori o TAJKUNIH -V TEM PRIMERU PA SE SAMA POSTAVLJA V NJIHOV POLOŽAJ. vse probleme države je pač potrebno reševati solidarno zato primorci še zmeraj poznamo: VSTALA PRIMORSKA....................................