Gospodarstvo

Rusi kupujejo Jat?

Moskva, 07. 06. 2007 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski Aeroflot se zanima za italijansko družbo Alitalia ter za srbski državni letalski prevoznik Jat Airways.

Aeroflot želi postati četrti največji letalski prevoznik v Evropi
Aeroflot želi postati četrti največji letalski prevoznik v Evropi FOTO: Reuters

Največji ruski letalski prevoznik Aeroflot je potrdil zanimanje za italijansko družbo Alitalia, ki je v finančnih težavah. Aeroflot želi stopiti na evropski trg letalskih prevozov in s tem postati četrti največji letalski prevoznik v Evropi za družbami British Airways, Air France-KLM in Lufthansa, je za današnjo izdajo moskovskega časnika Kommersant dejal prvi mož Aeroflota Valerij Okulov. Potrdil je tudi zanimanje za srbskega državnega letalskega prevoznika Jat Airways.

Aeroflot se za Alitalio poteguje skupaj z italijansko banko UniCredit. Drugi ponudnik je družba AP Holding, h kateri sodi med drugim tudi italijanska letalska družba Air One. Tretji ponudnik, konzorcij okoli družbe Texas Pacific in banke Matlin Patterson Mediobanca, se je po poročanju italijanskega časnika Corriere della Sera konec maja umaknil iz boja za italijanskega prevoznika.

Okulov v pogovoru za moskovski časnik izraža tudi zanimanje svojega podjetja za srbski Jat Airways. "Vendar je to odvisno predvsem od srbske vlade. Če se bo odločila za privatizacijo, bomo med ponudniki," je dejal. Z Jatom bi Aeroflot na Balkanu vzpostavil veliko prometno vozlišče.

Aeroflot namerava kupiti 22 letal tipa boeing 787 dreamliner. Pogodbo naj bi konec tedna podpisali v okviru gospodarskega foruma v St. Petersburgu. Rusi te novice niso želeli komentirati. Konec letošnjega marca so iz Airbusa sporočili, da so se z Aeroflotom dogovorili o dobavi 22 letal tipa A350XWB. Letala, ki jih še razvijajo, naj bi ruski družbi dobavili med letoma 2014 in 2017.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Škorjanc
11. 06. 2007 20.52
xexexxe, user 491 je pa malo cez les, ali pa kar malo prevec. Lp iz Rusije
yanker007@gmail.com
09. 06. 2007 13.35
user491 od kdaj pa Janša prodaja srbski JAT?
Biofrutekk
09. 06. 2007 13.35
User491...a se ti mal blede...kaj ma pa tole zveze z janšo pa tud ne vem. Veš Slovenski prevoznik je Adria ne pa Jat.
user491
09. 06. 2007 13.25
bravo Janša, prodaj vse kar je možno. Ker itak veš da ne boš imel naslednjega mandata, zato si naberi dnarja, preklet dvoličnež