Gospodarstvo

Program v rokah vlade

Ormož, 12. 01. 2007 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava Tovarne sladkorja Ormož je vladi predala napovedani program prestrukturiranja omenjenega podjetja.

Lanska pridelava sladkorne pese in predelovalna kampanja je bila zadnja v tem podjetju
Lanska pridelava sladkorne pese in predelovalna kampanja je bila zadnja v tem podjetju FOTO: POP TV

Uprava Tovarne sladkorja Ormož je v imenu svojih lastnikov vladi predala že pred časom napovedani program prestrukturiranja omenjenega podjetja, s katerim bodo v Ormožu zaključili s predelavo sladkorne pese, je potrdil direktor ormoške družbe Jurij Dogša. Kot je še dodal, mora program zdaj obravnavati in sprejeti še vlada, nato pa ga do konca meseca posredovati v Bruselj, kjer bo počakal na odločitev evropskega sklada za prestrukturiranje.

Po Dogševih besedah bo s programom prestrukturiranja odpravljena proizvodnjo sladkorja v Ormožu, z njim pa bodo tudi izvedli program ekološke sanacije podjetja, socialni sporazum za zaposlene in program odškodnin pridelovalcem sladkorne pese. Kot je dejal, za omenjeno od sklada pričakujejo okoli 38,5 milijona evrov.

Sicer pa je jasno, da Tovarna sladkorja Ormož sladkorja ne bo več proizvajala, kar tudi pomeni, da je bila lanska pridelava sladkorne pese in predelovalna kampanja zadnja v tem podjetju. Ta je bila zelo povprečna, saj so v Ormožu do konca leta predelali 290.000 ton sladkorne pese, iz tega pa proizvedli 43.000 ton sladkorja, s čimer niso dosegli niti dovoljene kvote 46.800 ton.

Ob tem bo morala ormoška tovarna zaradi letošnje proizvodnje sladkorja, ki je že spadala v čas po evropski sladkorni reformi, za vsako tono sladkorja v evropski sklad plačati po 126 evrov. Skupaj bo to naneslo okoli 6,68 milijona evrov, kar pomeni, da bo družba namesto dobička kljub solidnemu poslovnemu rezultatu beležila celo izgubo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.