Gospodarstvo

Prestavljen podpis pogodbe

Ljubljana/Priština, 02. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podpis koncesijske pogodbe za drugega operaterja mobilne telefonije na Kosovu je na pobudo UMNIK-a prestavljen za 14 dni.

Na pobudo misije ZN na Kosovu (UNMIK) se podpis koncesijske pogodbe za drugega operaterja mobilne telefonije na Kosovu med konzorcijem Mobitel-Mobikos in kosovsko agencijo za telekomunikacije prestavi za največ 14 dni, in sicer z namenom, da se v tem času umirijo politične strasti, so sporočili iz Mobitela.

Zunanji minister Ivo Vajgl
Zunanji minister Ivo Vajgl FOTO: Dare Čekeliš

V največjem slovenskem mobilnem operaterju, ki je skupaj s kosovskim partnerjem Mobikosom zmagal na razpisu za drugega kosovskega mobilnega operaterja, ob tem obžalujejo, da ne morejo začeti z izgradnjo omrežja že v petek, temveč šele čez 14 dni.

Do podpisa koncesijske pogodbe naj bi namreč prišlo danes, dan po obisku slovenskega zunanjega ministra Iva Vajgla na Kosovu. Ta se je v sredo na ločenih srečanjih s kosovskim predsednikom Ibrahimom Rugovo, s predsednikom začasne kosovske vlade Bajramom Rexhepijem in posebnim odposlancem generalnega sekretarja ZN na Kosovu Soerenom Jessen-Petersenom pogovarjal o dogajanju okrog izbire drugega kosovskega mobilnega operaterja. Ob tem je zahteval, da se Mobitelu oziroma njegovemu lokalnemu partnerju Mobikosu zagotovi transparentno in enakopravno obravnavo.

Soeren Jessen-Petersen,vodja misije ZN na Kosovu
Soeren Jessen-Petersen,vodja misije ZN na Kosovu FOTO: Reuters

To po Vajglovih besedah pomeni, da morajo biti govorice in obtožbe o morebitnih nepravilnostih v razpisnih postopkih dokazane. "Če je bil postopek brez pomanjkljivosti, potem je normalno pričakovati, da bo njuna ponudba sprejeta," je še dejal. Poudaril je tudi, da verjetno nobeni strani ne koristi zavlačevanje pri uresničitvi tega projekta.

Kot je znano, je bila med šestimi ponudbami za drugega mobilnega operaterja na Kosovu izbrana ponudba slovenskega operaterja Mobitel, ki jo je ta pripravil v sodelovanju z lokalnim partnerjem Mobikosom, vendar je kosovski minister za transport in telekomunikacije Zef Morina sredi avgusta natečaj razveljavil. Pred tem je v.d. vodje misije posebnega predstavnika generalnega sekretarja ZN za Kosovo Charles Brayshaw zaradi domnevnih kršitev in nedoslednosti v postopku natečaja pozval kosovsko vlado k razveljavitvi razpisa.