Gospodarstvo

Prek Hrvatov do Telekoma Slovenije?

Zagreb/Ljubljana, 27. 09. 2007 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pojavljajo se namigi, da naj bi Deutsche Telekom preko Hrvatov kupoval Telekom Slovenije.

Deutsche Telekom ima v večinski lasti hrvaški T-HT in Magyar Telekom - oba pa naj bi se zanimala za Telekom Slovenije
Deutsche Telekom ima v večinski lasti hrvaški T-HT in Magyar Telekom - oba pa naj bi se zanimala za Telekom Slovenije FOTO: Reuters

Deutsche Telekom naj bi se v začetku tedna odločil, da se bo udeležil tekme za nakup 49,13 odstotka Telekoma Slovenije, in sicer prek svoje hrvaške hčerinske družbe Hrvatskog telekoma (T-HT), poroča hrvaški spletni portal Poslovni.hr. Po podatkih omenjenega portala naj bi družba T-HT, ta je v 51-odstotni lasti Nemcev, razpisno dokumentacijo za nakup Telekoma Slovenije, ki predvideva posredovanje ponudb do 15. oktobra, dvignila v petek.

Precejšnje zanimanje za 49,13 odstotkov Telekoma Slovenije
Precejšnje zanimanje za 49,13 odstotkov Telekoma Slovenije FOTO: POP TV
Hrvaška je sredi septembra začela s privatizacijo 23 odstotkov T-HT, ta delež pa je pred dnevi zaradi velikega zanimanja zvišala na 32,5 odstotka. Iz tega paketa je 25 odstotkov delnic namenila hrvaškim državljanom, ki so jih lahko kupili še danes. Od 17. septembra je po neuradnih informacijah hrvaških elektronskih medijev, več kot 300.000 hrvaških državljanov vpisalo nakup paketov delnic. 7,5 odstotka delnic T-HT bo vlada prodala institucionalnim vlagateljem, ki se lahko za nakup odločajo do 1. oktobra, ko bo vlada določila končno ceno posamezne delnice v največji hrvaški privatizacijski zgodbi.

Po ocenah hrvaških analitikov je omenjena poteza Deutsche Telekoma, če bo do nje prišlo, nenavadna, saj naj bi razpisno dokumentacijo dvignil tudi madžarski Magyar Telekom, ki je tudi v večinski lasti Nemcev. Zato se postavlja vprašanje, čemu je ta poteza namenjena in koliko bo T-HT resnično sodeloval pri privatizaciji Telekoma Slovenije.

Kot je znano, je časnik Finance pred dnevi zapisal, da naj bi se za nakup Telekoma Slovenije po neuradnih informacijah poleg Madžarov zanimali tudi Türk Telekom, islandski Skipti in italijanski Telecom Italia. Komisija za vodenje in nadzor postopka prodaje kapitalske naložbe RS v Telekomu bo upoštevala samo tiste nezavezujoče ponudbe registriranih ponudnikov, ki jih bo prejela do 15. oktobra, do 15. ure. Zainteresirani za pridobitev statusa registriranega ponudnika morajo popolno vlogo sicer vložiti do petka, 28. septembra.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
28. 09. 2007 08.57
matrix28 koga boš zamenjal, če Telekom obvlada celo Slovenijo. Tako se bo zgodilo, kot z trgovino. Evropske cene bodo nastale !! Filmi bodo brez podnapisov !!! Ne bo se več vlagalo v Slovenijo, ampak se bo samo še izčrpavalo. Ampak čudno je vse to, da se vse to dogaja, ko se je začela gonja okoli Sove in nemške tajne službe. Ali Vam kaj kapne ??? Kar vse prodati Nemcem !!! Pa Hitler, ki se je tako mučil, da bi podredil Slovenijo. Saj se smeje njegov pepel !
politik70
28. 09. 2007 07.38
Saj ne rečem da res nismo mali in nekunkurenčni samo da pa ta vlada proda 4 največja podjetja Nemcem (Luka Koper,Interevropa,SŽ in za posladek TELEKOM) Ozirom Angeli Merkel je pa višek.Vsa podjetja eni močni stranki v Nemčiji samo zato ker ga JJ serje in ga ma Merklova v šahu.Vi se kar tolažite z izbiranjem najugodnejših in cenejših. Nobeden ne kupuje zato da bi nam kaj pocenil.Zanima jih samo obvladovanje trga in stem dobiček.In na koncu bomo hlapci.Tako velika podjetja ki poleg tega (razen SŽ) delajo nadpovprečno dobro nebi smeli prodati enemu kupcu .Pri tem poslu pa vse poti vodijo k Angelci pa lajajte kar čte. Ko enkrat prodaš nikoli več nimaš podjetja ki ustvarja dobiček denar porabiš in postaneš brezdomec,klošar hlapec enostavno te pohodijo.
matrix28
27. 09. 2007 19.21
Več zanimanja ko bo za nakup, višja cena se bo dosegla. Baš me briga, kdo bo kupil TS, sam naj ornk plača. Če bo šlo pa pol na slabš, bomo pa ponudnika zamenal. Preprosto.
balon200
27. 09. 2007 16.25
Po drug strani, pa mogoče je bolje Nemčija kot Jugovina,..verjetno smo bolj navajeni, če smo bili toliko časa pod njimi. Trenutni navdih, adijo.
balon200
27. 09. 2007 16.19
generalpostmail ,...jah je***t ga,..... jugonostalgik, a ne vidiš situacije? Sami ne moremo bit, ker smo prešvoh in smo vedno bili. Na papirju smo sicer lahko popolnoma samostjni, samo tudi to je vprašanje koliko časa. Tudi, če politika in ne vem kakšni statuti in pogodbe, zagotovijo suverenost Slovenije, ekonomija ne more,....glavno pa je kaj ???,..ravno ekonomija, gospodasrtvo, lastnina,...to je glavno,....ko to prevlada,...pridejo še politični interesi,...in evo ga,...1918. Sicer ne mislim, tle paničart,...EU tudi nekaj ščiti,....vnedar kljub temu, da EU idejo zelo podpiram, sem vsaj 40 procentov skeptik, da bo EU obstajala manj kot 50 let. Še v Nemčiji, Španiji, mogoče Italiji se pojavi kakšen Sarkozy in karte se bojo ponovno delile,....Ljubljane ne bo nihče nič vprašal,...brez skrbi. Kamor nas bodo dali, tam bomo ždeli. Seveda, pa kot sem nedavno napisal, dopuščam tudi to možnost, da kakšna slovenska mati rodi znamenita Asterixa in Obelixa, ki bosta branila Slovenijico in med tem, ko bosta jedla kurja bedrca, na kup zmetala vse vojske legije, ki pridejo mimo in zagotovita, da kot Slovenci živimo, do konca časa. A ja, pa še tisti napoj si moramo zmislit in skrbno čuvati formulo,...po možnosti ne v kakšni Sovi. Saj, če ne bi imeli Mercatorja in Merkurja, bi mislil, da živimo v Avstriji,..Lidl, Spar, Bahuaus, Baumax, Obi,...je***u, ko se pripelješ izpod Karavank v Slovenijo, najprej vidiš SPAR stolp pred vsem drugim. Zdej sem pa že nesssstrpen.
DarthRevan
27. 09. 2007 16.04
Generalpostmail, samostojni smo 16 let, pa se že kaže, da itak nismo sami sposobni furat svoje države in jo razprodajamo. Švaba jaše crnog konja...
generalpostmail@hotmail.com
27. 09. 2007 16.02
roko: pa ti si cel jugonostalgik! Jaz ti rečem ne hvala! ne rabimo ne enih ne drugih.
nintendo64@email.si
27. 09. 2007 15.52
Samo nemškega telekoma ne. V vseh državah, kjer je Deutsche Telekom prevzel telekomunikacije so po razvitosti le-teh v srednjem veku in precej daleč za nami (od Nemčije, Italije itd.). Če že kdo, nas naj prevzamejo kakšni skandinavci.
balon200
27. 09. 2007 15.32
Pod raznimi nemškim državnimi tvorbami smo bili itak 1000 let, vse ostalo, kar je naše zgodovine smo še zadnjih 100 let zdržali z brati jugosi. Jugosi so se med sabo poklali, Jugoslavija oz. SHS je razpadla in sedaj se bo verjetno vse vrnilo v 'prvotno' stanje. Švabi kupijo vse naše strateške prometno-komunikacijske tokove (to je za njih drobiž),..pa smo spet njihovi,... :) Luko, naše železnice, kakšno avtocesto in, naše telekomunikacije, pa je. Potem se vmeša še mešetarska Italija, pa smo v letu pred 1918. Sicer nisem nikoli živel neposredno pod nemško komando, ampak mogoče ne bi bilo slabo misliti tudi na jugose,..kakšno konfederacijo ali kaj pa vem podobnega. No, pač, Ivan Cankar je bil dokaj zagrizen Jugoslovan, Jugoslavijo oz. SHS je doživel vsega 10 dni, mogoče postanejo njegove jugo ideje zopet popularne,....no vsaj zanj ne morete reči , da je bil komunajzarski udobomafijec, al je bil tudi on?
jonson
27. 09. 2007 15.21
Ja, lahko kupujemo tuje firme, vendar smo finančno gledano bolj omejeni, kot pa neka bogata Nemčija, Italija, Francija, VB itd...
max80
27. 09. 2007 15.14
Če se zamislimo in rečemo da smo vsi Evropejci, lahko tudi mi kopujemo tuje firme vendar smo mogoče preveč omejeni? Miselno namreč.
M.U.K.
27. 09. 2007 15.09
V zadnjem leto vladanja se bo očitno razprodajalo.... zanima pa me kaj folk misli kak bo živel npr. čez pet let, ko ne bo nič več za prodat sedanji akterji pa varno skriti po raznih otočkih.
MagicSpell
27. 09. 2007 14.04
Nemški telekom igra na zelo pogosto uporabljeno poslovno taktiko. Preko hrvaškega telekoma bodo dali eno (dražjo) ponudbo, preko madžarskega drugo (cenejšo), vsekakor pa si s številom ponudb povečuejo možnosti, da bo izbrano ravno njihovo podjetje. Živel kapitalizem!
generalpostmail@hotmail.com
27. 09. 2007 13.43
In zakaj ne prodajo telekoma kot ga prodajajo hrvateki? Oni ga namreč prodajajo tako, da imajo izključno pravico do nakupa samo državljani hrvaške. AAAAAAA SEVEDA! Mi smo v EU in tega ne smemo. Z vstopom v EU smo se namreč strinjali, da bomo vse dobre firme prodali njim. Ampak prava ironija bi bila da naš telekom kupi firma registrirana na hrvaškem! Sramota! Tako kot je bila ko so kupili ELAN.
mbbirdy@gmail.com
27. 09. 2007 13.41
Naj pride Švaba - se bo vsaj naredil en red. Bodo počistili s temi vodilnimi, ki nam prodajajo namerno počasen internet za (pre)visoko ceno, Tele-kom je Slovencem 30 let nagajal pri komunikacijah, zdaj pa je tega dovolj. Kar naj se bojijo za službe.
GSG-9
27. 09. 2007 13.36
Upam da bodo toliko pametni da ne bodo prodali telekoma.