Gospodarstvo

Povračilni ukrepi proti ZDA

Bruselj, 22. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je članicam Evropske unije poslala seznam ameriških izdelkov, ki bi lahko bili tarča povračilnih ukrepov petnajsterice kot posledice nedavne odločitve ZDA o uvedbi carin na uvoz jekla.

Jeklarji
Jeklarji FOTO: Reuters

Podrobnosti seznama še niso znane, toda, kot so zatrdili viri blizu komisiji, naj bi bili na listo uvrščeni tekstilni izdelki, jeklo in agrumi. Za uvoz omenjenih proizvodov iz ZDA naj bi namreč EU uvedla visoke carine.

Omenjeni seznam lahko članice povezave tudi dopolnijo, nato pa ga bo najkasneje do 20. maja Bruselj poslal Svetovni trgovinski organizaciji (WTO), je danes še pojasnil tiskovni predstavnik evropskega komisarja za trgovino Pascala Lamyja. Takšen postopek pred WTO bi namreč uniji omogočil hiter sprejem povračilnih ukrepov proti ZDA v primeru, da bi pogajanja med unijo in ZDA o finančni odškodnini, ki jo v zvezi z uvedbo zaščitnega ukrepa za jeklo zahteva Washington, zahtevajo Evropejci, padla v vodo.

Kot je znano, ameriška administracija od srede uveljavlja od 8- do 30-odstotne carine pri uvozu nekaterih vrst jekla, s čimer želi zaščititi domačo jeklarsko industrijo. Ta ukrep je najbolj prizadel EU, ki zahteva odškodnino v višini 2,5 milijarde evrov. "Če bo EU uspelo doseči dogovor z ZDA, potem se bomo izognili povračilnim ukrepom," je ob tem poudaril tiskovni predstavnik. Kot je spomnil, so ZDA v dosedanjih trgovinskih sporih s petnajsterico, denimo glede banan in govedine, prav tako uvedle povračilne ukrepe pri uvozu nekaterih evropskih izdelkov, "ki niso imeli nobene povezave s sporom", na primer za francoske sire.

SORODNI ČLANKI