Gospodarstvo

'Posel stoletja' za SCT v Libiji

Ljubljana, 18. 06. 2010 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski gradbeni velikan SCT je v zadnjih mesecih v Libiji sklenil za 1,154 milijarde evrov pogodb, obeta pa si za dve milijardi evrov poslov. "Gre za posel stoletja," poudarja prvi mož SCT Ivan Zidar.

Ivan Zidar
Ivan Zidar FOTO: POP TV

Zadnje pogodbe, vredne 824 milijonov evrov, je SCT podpisal prav v četrtek, in sicer za gradnjo dveh cest v skupni dolžini 270 kilometrov, in sicer med mesti Al Abjar in Al Marj ter Sabha–Zvelah. SCT je pred tem že podpisal pogodbo za del projekta vrata Bengazija, vredno 330 milijonov evrov. Obeta pa si tudi posle pri nadgradnji tega projekta v vrednosti 680 milijonov evrov in cesto Tobruk–Umsaad (203 milijone evrov). Pogodbe se bodo sicer podpisovale v drugi polovici leta.

Dela naj bi se začela kmalu, SCT pa potrebuje še bančne garancije, ki jih pričakuje v najkrajšem možnem času, je povedal Zidar. Gre za ogromen posel, h kateremu bo SCT povabil še druge slovenske gradbenike. Na teh projektih je posla za najmanj tri oz. štiri leta, mesečna realizacija pa glede na njihovo vrednost znaša 37 milijonov evrov.

"Led je prebit, v SCT pa smo se na preboj na libijski trg pripravljali deset let," je povedal Zidar. Slovenska diplomacija s premierjem Borutom Pahorjem na čelu je tu odigrala izredno pomembno vlogo, je dejal. "Če premier Pahor ne bi šel v Libijo, s posli ne bi bilo nič," je ocenil. Dodal je, da si SCT v Libiji želi delati še več poslov. "Če bomo delali dobro in v skladu z načrti, bomo še kaj delali, SCT pa je v ligi prvakov na področju cest in avtocest," je poudaril.

SCT je tako dobil pomemben del milijardnih poslov na projektu vrata Bengazija, ki so si jih želela številna tuja podjetja. "SCT je uspelo, predvsem zaradi referenc, ki jih ima družba še od prej, ko je gradila po Libiji," je povedal Zidar. Na projektih bodo delali številni delavci iz Slovenije in precejšen del slovenske gradbene operative. Projekt je resnično ogromen, je še dejal prvi mož SCT.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

X-XY
21. 06. 2010 13.04
Zidar:"SCT je uspelo, predvsem zaradi referenc, ki jih ima družba še od prej, ko je gradila po Libiji," Eni pa pravite, da pred leti tam ni uspel. Ja kdo mu je pa reference podpisal (razen DARSa in Min.za promet), mislim da vrednost posla tudi igra vlogo pri oddaji ponudbe, garancija za resnost ponudbe, če ponudba ni kompletna si izločen, nato šele pride garancija za dobro izvedbo posla, ko se podpiše pogodba (pogajanja).
kumunalc
21. 06. 2010 09.46
Nas je tukaj okradel,sedaj pa bo tam delal za "bagatelo" tolike kilometre.Če bo kaj dobička bo izginil v tujini,če se bo zalomilo bodo pa itak garantirali izmozgani Slovenci.
sebo-x
21. 06. 2010 09.29
Mogoče pa bo le nekaj dobrega v tej zgodbi, ker če bo Zidar nategnil Libijce, se ga bomo za vedno znebili, ker če bo delal take ceste, kot jih tu pri nas, ga Gadafi dal zabetonirali pod cesto ...
luciluk
21. 06. 2010 08.57
tomo2 19.06.2010, 13:18 -4 Naj mi en od vas pametnjakovičev tu pove en pameten razlog ( poudarjam pameten), zakaj je za Slovenijo in za naše gospodarstvo slabo................................................ bo izdala garancijo NLB ali država Slovenija potem je to zelo slab in škodljiv posel za Slovenijo, ker bo zagotovo prišlo do vnovčenja garancije!!! Sicer zahtevajo za garancijo Švicarsko ali nemško banko?! NLB je za Libijce premajhna. Kako dober je ta posel stoletja pa dragi novinarji poivedite, kako je izvedel SCT gradnjo luke v Draču (Albanija), ter kako so najemali domače (albanske) podizvajalce!!! To bo lahko poučen članek za novinarje. Definitivno bo to škodljiv projet za ržavo Slovenijo če da bančno garancijo država Slo. preko svojih pravnih inštrumentov. Zidarja naj raje preusmerijo do kakšne tuje banke, če si mu sploh upa dati garancijo ter pod kakšnim pogojem. V tujini banke analizirajo SCT in po vseh nategih v SLO verjemite bo težko kaj dobil!!!! Slovenija ne sme dati bnčne garancije, ker bom proračun ob 1,2 miliarde EUR!!!!!!! SCT-ju gre v SLO fullll dobo zgolj in samo zaradi naveze javna uprava-ministerstvi-SCT-dečlitev dobička, kar je sicer korucija, vendar v pravni državi SLO tega nočejo videti.
tron3
20. 06. 2010 20.49
Gadafi še Titeju ni plačeval redno, kaj da bi še Zidarju sploh plačal, NLB bo spet puhnala
chriswebber
20. 06. 2010 17.04
libija vse plača in to v naprej. prašte na adrio
bernardedwards
20. 06. 2010 13.28
toooooooooooooooooo !!!!!!!! bravo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! neverjetno !!!!!!!!!!!!!!!!!!! vsi za enega eden zase. (ko prase) ha,ha,ha,............
Jimi1
20. 06. 2010 13.01
Oddolžitev Pahorja za konec investicij v cestno omrežje pri nas...
BananaJoe
20. 06. 2010 12.49
Skoraj vse lepo in prav. SCT je privatno podjetje in lepo, da si išče posle. Načeloma me to kaj dosti ne zanima, kot me npr. ne zanima prav posebej kako bo Mirko Tuš vodil podjetje. Kar je pri tem poslu problematično je naveza levičarsko-komunistične vlade in Zidarja pri financiranju posla. Posle bo financirala kakšna Slovenska državna banka s garancijo države. Ne vem zakaj se to Slovencem ne zdi nič čudno ( to je isto kot če bi Mirko Tuš dobil državno garancijo ). Temu narodu so v komunizmu neverjetno sprogramirali možgane. In če Alžirci ne bodo plačali bo to na hrbtih davkoplačevalcev ( in to je enako kot Istrabenz, NLB ali Laško ). Pa nobeden ne dela nobenega haloja. Jaz ne vem kolikokrat se lahko ta narod na led spelje. Izgleda, da bistveno večkrat kot osla, ki gre baje samo trikrat. Kje bodo dobili pa podizvajalce, da jih bodo lahko izkoriščali.....
boruta
20. 06. 2010 10.56
A ima anekse že pripravljene?
Westal
20. 06. 2010 09.52
+1
SCT se je v tujini že enkrat zafrknil, ko je ostal brez plačila in vseh strojev. Takrat smo jih reševali vsi jugoslovanski delavci. Zdaj jih bo reševal slovenski obubožani delavec saj plačilo ni zagotovljeno. Beda od Zidarja.
SLOVENIASTAN
20. 06. 2010 09.42
JanezNovakJohn Kolk bo imel kaj delavec place tam doli , ko bo gradil , vcasih se je dalo kar zasluzit na taksnih projektih .
SLOVENIASTAN
20. 06. 2010 09.38
Dve cesti , v dolzini 270km za 824miljonov Kolk se spomnim so pri nas bile cifre veliko visje Res bi rad da se najde kak strokovnjak ki bi mi to razlozil .
JanezNovakJohn
20. 06. 2010 07.49
ME ZANIMA KAJ BOMO SLOVENCI IMELI OD TEGA ? - slovenskih delavcev ne bo, razen redkih projektantov ?, nadzornikov. Delo bodo opravili Bosanci, Bolgari, Romuni. Bo tam slovenski cement, betonsko železo, ? - Zidar bo v Libiji odpru podjetje ? Denar bo ostal tam, ali v Švici. - Banke ki bodo dale garancijo bodo nekaj zaslužile. Kaj je huje kot oropati banko? Ustanoviti novo banko. Morda je moje znanje res nikakršno.
franceljtancelj
19. 06. 2010 23.53
Posli stoletja, to mi je nekam znano o denarju pa, ki je čudežno izhlapel je kmalu vse potihnilo. Mislim, da potrebujemo čistko stoletja ob enem pa se bojim, da to ni samo moje mišljenje.
erikon
19. 06. 2010 18.39
Me zanima kdo bo pri nas garantiral za posel ko bodo čez dobro leto začeli z krpanjem
erikon
19. 06. 2010 18.38
270 KM AVTOCEST ZA 900 MIL.EU....PRI NAS JE POBRAL 10 MILIARD
Cofar
19. 06. 2010 18.27
1 milijarda poslov???? Pa bomo mel od tega tudi kaj v SLoveniji razen "tajkunov"???? Bomo, kej od tega dnarja namenil avtocestam, za krpanje kreditov???? Mislim, da ne.... to je kr neki!!!! SLovenija je na lego res Evropska država, pravno-formalno pa smo še daleč na Jugi :)
amstaf
19. 06. 2010 15.23
pa me zanima ce jih bo lahko tudi tam tok okol prnasu kokr ns v SLOVENIJI,pomojm da ga bojo hitr spedenl!!!
tomo2
19. 06. 2010 13.18
Naj mi en od vas pametnjakovičev tu pove en pameten razlog ( poudarjam pameten), zakaj je za Slovenijo in za naše gospodarstvo slabo, če dobi naše podjetje tako velik posel v Libiji. Eni ste res tako omejeni in zafrustrirani, da se vas bog usmili. Če bi večina v Sloveniji razmišljala tako kot nekateri tu, potem pa lahko gremo vsi skupaj samo še ovce past na Veliko planino.