Gospodarstvo

Plivine delnice Barru?

Zagreb, 04. 10. 2006 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za hrvaško Plivo se je potegoval tudi islandski Acatvis, ki je formalno izstopil iz tekmovanja za nakup.

Poslovna stavba Plive v Zagrebu
Poslovna stavba Plive v Zagrebu FOTO: POP TV

Hrvaška vlada se je v torek odločila, da bo zavodu za pokojninsko zavarovanje priporočila, naj delnice farmacevtske družbe Pliva prenese v pokojninski sklad, ki je namenjen izplačilu dolgov upokojencem. Jutarnji list danes piše, da gre verjetno za poslednjo stopnjo vladne priprave za prodajo delnic Plive trenutno najboljšem ponudniku, ameriškem farmacevtskem podjetju Barr, ki za delnico ponuja 820 kun (26.700 tolarjev).

Prihodnjo sredo se bo iztekel rok za prodajo delnic Plive Barru, ki za prevzem potrebuje 51 odstotkov Plive. Če bo vlada do takrat prodala svojih 18 odstotkov delnic Plive Barru, bo iztržila približno 2,5 milijarde kun (81,5 milijarde tolarjev), piše hrvaški časnik. Vlada je že napovedala, da bi ta denar uporabila za vrnitev dolga upokojencem.

Morda nakup čez 51 odstotkov ne bo uspel

Hrvaški analitiki ne izključujejo možnosti, da Barru ne bo uspelo kupiti 51 odstotkov Plive. Po najnovejših podatkih naj bi imelo ameriško podjetje zaenkrat nekaj več od pet odstotkov delnic, zahvaljujoč predvsem deležu, ki ga je prodala Evropska banka za obnovo in razvoj. Sicer pa je resnični delež Barra v Plivi skrivnost, ker se največ Plivnih delnic prodaja na borzi v Londonu.

Za Plivo se je potegoval tudi islandski Acatvis, ki je formalno izstopil iz tekmovanja za nakup Plive. Vendar je predsednik uprave tega podjetja Robert Wessman pred kratkim dejal, da se še vedno zanimajo za Plivo, zlasti če Barru ne bo uspelo kupiti kontrolnega paketa. Actavis ima 21 odstotkov delnic Plive, za ostale pa je ponudil 795 kun na delnico (25.800 tolarjev).

Oba morebitna kupca Plive lahko izvajata prevzemne aktivnosti do začetka novembra, ko bo potekel zakonski rok za prevzem največjega hrvaškega farmacevtskega podjetja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.