Gospodarstvo

Pariz in Berlin za uskladitev davčnih stopenj

Berlin, 12. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemčija in Francija nameravata ta teden sprožiti pobudo za uskladitev obdavčitve podjetij v Evropski uniji, da bi preprečila "davčni dumping" novih članic.

Nemški finančni minister Hans Eichel
Nemški finančni minister Hans Eichel FOTO: Reuters

Pariz in Berlin bosta na Evropsko komisijo naslovila zahtevo, naj pripravi projekt za boj proti negativni konkurenci, do katere prihaja zaradi nizkih obdavčitev podjetij v nekaterih članicah EU. Čeprav gre zaenkrat za francosko-nemško pobudo, pa ni izključeno, da se ji bo pridružila še kakšna članica unije. Pariz in Berlin menita, da bi morali določiti minimalno in maksimalno stopnjo, v okviru katerih bi članice EU lahko določile ustrezno stopnjo obdavčitve podjetij.

Nemčija je tik pred razširitvijo EU 1. maja sprožila ofenzivo proti "davčnemu dumpingu" novih članic EU. "Paziti moramo, da ne bo prihajalo do davčne konkurence na račun največjih neto plačnic v evropski proračun," je pred 1. majem v nemškem parlamentu dejal kancler Gerhard Schröder. V nekem intervjuju pa je Schröder dejal, da "bo treba, če bodo nove članice ohranile nizke davčne stopnje, svojo infrastrukturo pa bodo želele financirati z evropskimi sredstvi, o tem dobro razmisliti". Nemški gospodarski minister Wolfgang Clement je celo zagrozil, da bo postavil pod vprašaj evropske subvencije za nove članice, če te ne bodo pristale na zvišanje davčnih stopenj.

Da bi pritegnile čim več tujih vlagateljev, so namreč nekatere nove članice unije zelo znižale stopnje obdavčitve za podjetja, ki znašajo celo manj kot 20 odstotkov, medtem ko je povprečje v starih članicah 30 odstotkov.

SORODNI ČLANKI