Gospodarstvo

Otoplitev med T-2 in Telekomom?

Ljubljana, 09. 02. 2006 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ponudnik internetnih storitev, ki mu je Telekom Slovenije dodobra zagrenil življenje, naj bi končno zadihal.

Uporabnikom internetnih storitev, ki jih ponuja T-2, se obetajo boljši časi, so prepričani vodilni v tej mariborski internetni družbi. Potem, ko je Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) naložila Telekomu Slovenije, naj odstrani prenapetostne zaščite, ki so ovirale prenos podatkov in naročnikom T-2 povzročale obilo preglavic, se je nacionalni operater fiksne telefonije vendarle omehčal. Nazadnje mu je namreč agencija prepovedala zavračanje dostopa do svojih zmogljivosti, kar na Telekomu počnejo z izgovori, da nimajo dovolj prostih vodov.

Kot je znano, je priključevanje naročnikov T-2 je prve mesece potekalo izredno oteženo. Telekom Slovenije je poizvedbe za priklop na polno razvezano zanko zavračal z obrazložitvijo, da ni prostih kapacitet na kablih. T-2 je to obrazložitev označil kot neutemeljeno in sprožil postopek na APEK, zaradi njenega nedelovanja pa tudi pred Evropsko komisijo

Nato so po priklopu prvih naročnikov pri T-2 ugotovili, da internetna VDSL povezava ne deluje ali deluje slabše, kot bi morala. Opravljene meritve so pokazale, da je to posledica omejevanja uporabe frekvenčnega spektra bakrene parice. Vzrok so bila neustrezna prenapetostna varovala, ki naj bi ščitila Telekomovo opremo v telefonskih centralah pred posledicami udarov strele. Tudi tokrat je morala posredovati agencija, ki je Telekomu naročila, da družbi T-2 omogoči uporabo celotnega frekvenčnega spektra v zakupljenih bakrenih paricah. Pa se na Telekomu niso dali: odločbe APEK-a sprva niso spoštovali.

Po nekaj mesecih kazanja mišic in posredovanja agencije za pošto se je uprava Telekoma vendarle sprijaznila z dejstvom, da živimo v konkurenčnem okolju Evropske unije. Družbo T-2 je obvestila, da je pričela s sprotnim odstranjevanjem prenapetostne zaščite, ki motijo signal VDSL. Z nekajmesečno zamudo naj bi bil Telekom pripravljen tudi, da s T-2 opravi skupno testiranje razcepnikov, kar naj bi naročnikom VDSL interneta omogočilo, da ohranijo svoje naročniško razmerje za telefon pri Telekomu in hkrati naročijo splet in internetno televizijo pri T-2.

"V T-2 nas zadnji ukrepi APEK in sprememba odnosa Telekoma veselijo," je povedal direktor uprave T-2 Matevž Turk. Ali je njegovo veselje upravičeno, se bo kmalu pokazalo, saj morajo najti skupni jezik še za rešitev preostalih odprtih vprašanj, kot sta neupravičeno zavračanje možnosti skupnega dostopa in hitrejšega priključevanja novih naročnikov T-2. Na Telekomu si namreč radi vzamejo kar nekaj tednov časa, preden odgovorijo na povpraševanja T-2 o možnosti priklopa in prostih zmogljivosti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.