Gospodarstvo

Osem milijard za slovenske banke

Ljubljana, 22. 10. 2008 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Država bo zagotovila osem milijard evrov za refinanciranje domačih bank, so sklenili na posebnem sestanku skupine nadzornikov finančnega sistema.

Slovenija je sprejela nov ukrep za zagotovitev poslovanja v času finančne krize. Zagotovila bo do osem milijard evrov za kreditne ustanove.
Slovenija je sprejela nov ukrep za zagotovitev poslovanja v času finančne krize. Zagotovila bo do osem milijard evrov za kreditne ustanove. FOTO: Reuters

Slovenija sprejema nove ukrepe za zagotovitev stabilnosti domačega finančnega sistema. S spremembami zakona o javnih financah bo z današnjim dnem med drugim zagotovila do osem milijard evrov poroštev za refinanciranje domačih kreditnih ustanov. Kar je malo manj, kot znaša letni slovenski proračun. Ukrepi bodo v veljavi najdlje do konca leta 2009, izvedli pa jih bodo, če se bodo izkazali za potrebne.

Med spremembami in dopolnitvami zakona o javnih financah, ki jih je ministrstvo za finance v dogovoru z Banko Slovenije ter ostalimi nadzorniki finančnega sistema danes predlagalo vladi, sta tudi možnost posojil domačim kreditnim ustanovam, zavarovalnicam, pozavarovalnicam in pokojninskim družbam ter možnost za dodelitev kapitalskih injekcij države kreditnim ustanovam s sedežem v Sloveniji.

Minister za finance Andrej Bajuk
Minister za finance Andrej Bajuk FOTO: Dare Čekeliš

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril odhajajoči finančni minister Andrej Bajuk, je s tem korakom oblikovan pravni okvir za sprejemanje in izvajanje ukrepov za nadaljnje zagotavljanje stabilnosti slovenskega bančnega sistema. Odločitev se po besedah ministra Bajuka umešča v okvir sprejetih odločitev na ravni držav Evropske unije in območja evra, upošteva pa tudi posebnosti finančnega sistema Slovenije.

Ob splošnem nihanju finančnih trgov ter v izogib dvomom v stabilnost slovenskega finančnega sistema je po navedbah ministrstva tudi Slovenija zagotovila možnost uporabe ukrepov, s katerimi "bi v primeru potrebe lahko hitro in učinkovito zagotovili ohranitev stabilnosti slovenskega finančnega sistema".

Prvi ukrep vlade je bil zagotovitev neomejenega jamstva za bančne vloge

Prvi ukrepi za zagotovitev nemotenega finančnega poslovanja bank so bili sprejeti že na zadnji seji vlade, 14. oktobra. Takrat je vlada sprejela novelo zakona o bančništvu, s katero je uveljavila neomejeno jamstvo za bančne in hranilniške vloge fizičnih oseb ter malih in mikro podjetij. Ustanovili pa so tudi posebno skupino, ki bo urejala področje finančne krize v času medvladja. Skupino vodi odhajajoči finančni minister Andrej Bajuk.

Banka Slovenije igra pomembno vlogo pri reševanju finančne krize.
Banka Slovenije igra pomembno vlogo pri reševanju finančne krize. FOTO: Dare Čekeliš

Podlage za sprejetje predloga novele zakona o javnih financah so potrdili v petek na posebnem sestanku omenjene skupine nadzornikov finančnega sistema, ki sta se je poleg predstavnikov finančnega ministrstva, Banke Slovenije, agencije za zavarovalni nadzor in agencije za trg vrednostnih papirjev udeležila tudi Mitja Gaspari in Franc Križanič, ki naj bi v novi vladi delovala na področju financ in gospodarstva.

Odhajajoči premier Janez Janša je ob sprejemu novele zakona o bančništvu poudaril, da slovenske banke s slabimi naložbami niso prizadete in da zavarovalnice in skladi tudi dobro poslujejo. Prihaja pa do težav pri bančnem servisiranju gospodarstva. Zaradi porušenega zaupanja je namreč ta del gospodarstva prizadet. Po mnenju premierja je tako ključno vprašanje, kako zagotoviti normalno servisiranje. „Temu bodo namenjeni vsi napori in ukrepi,“ je tako pojasnil. Kot enega izmed možnih ukrepov pa je Janša navedel še zagotavljanje nekaterih likvidnostnih sredstev zaradi slabega meddržavnega trgovanja.

Bodoči finančni minister bo imel v tem mandatu precej dela. Najverjetnejši kandidat je poslanec SD Franci Križanič.
Bodoči finančni minister bo imel v tem mandatu precej dela. Najverjetnejši kandidat je poslanec SD Franci Križanič. FOTO: POP TV

Bajuk pa je na današnji novinarski konferenci povedal, da je problem v tem, "da je eden ključnih virov financiranja, medbančni trg v tujini, trenutno zamrznjen".

Slovenci imamo še vedno največji delež premoženja v bankah

Sicer pa imamo Slovenci v bančnih vlogah s 37 odstotki še vedno največji delež svojega finančnega premoženja. Delež premoženja v lastniških vrednostnih papirjih in lastniškem kapitalu dosega 25 odstotkov, v enem letu pa se je zmanjšal za tri odstotne točke, je povedal direktor oddelka finančne stabilnosti v Banki Slovenije Tomaž Košak.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
23. 10. 2008 12.58
Da se le ne bi to financiranje spremenilo v javni dolg. G. Bajuk je spet usekal mimo, ko je dejal, da pri nas ni pričakovati kakšne večje krize. Kot strokovnjak s tega področja bi moral vedeti, da bo svetovna recesija dosegla tudi nas, z vsemi negativnimi posledicami. In to je začetek, glavno šele prihaja . Žal.
nibo
23. 10. 2008 10.54
Ne vem kdaj bodo pri nas sprejeli zakonodajo kjer bodo direktorji in njim podobni odgovarjali z celim svojim premoženjem, ne pa samo dobivali velike plače in odpravnine. Vsi se znajo spotikati, ob delavske plače, še posebaj ekonomisti, ampak kdo pa so direktorji!!! Sami Ekonomisti, sposobni basat denar v svoj žep, pol pa drugim pamet soliti kako bo povišanje plač povzročilo ne vem kaj, pri sebi naj začnejo najprej šparat pol pa kvasit neke velike teorije o prostem trgu in podobne bedarije ki so se sedaj sesule kot hišica iz kart.
Tonček Balonček
23. 10. 2008 10.01
Seveda, če imajo pa vse kredite mmanažerjem zavarovane s hipotekami na predmete odkupa, ki ap propadajo! Ti bančniki naj v znak pietete vrnejo vsaj opremo za golgf in se odpopvedo vsem mogočim bonitetam za svoje \"uspešno in odgovorno\" delo, ki je tako odgovorno in intelektualno globoko, da na vsakih par let davkoplačevalci pokrivano njihove solventnosti! Zaakj navadne državlajne rubijo, če ne plačujeo obveznosti, banke pa emni nič tebi nič dobijo garancije od teh istih občanov (posredno seveda)? Več kot očitno postaja, da je večina menažerjev nesposobnih oziroma delajo zase, kdo jih ej pa nastaviol in zakaj, je pa tudi jasno! Nihče ne bonodgovarjal, ne kazensko ne s svojim premoženjem, ki je nedotakljivo!
nibo
23. 10. 2008 09.48
Ja požrešne banke boste financiral, da si bodo lahko spet gradove gradil, kaj pa kreditijemalcem a boste tudi njim pomagal ko zaradi vsega sranja ki so ga zakuhale banke, ne bodo mogli več plačevat kredita. Ne njim poberejo banke premoženje, pa še denar ki so ga morale ta isti dati za davke. Pa ne mi reč de so sami krivi ker so vzeli kredit, kajti potlej so tudi banke same krive za svoje poslovanje. Zmeraj nasrkajo molzne krave, mal premoženja poberte tudi bankirjem ki so vse zaj..
kokodajsar
23. 10. 2008 06.00
JA SAJ JE LEPO POVEDANO ... DA JE TODAVKOPLAČEVALSKI DENAR --- boste pa v slo plačali mal večje davke. Saj če kakega še zraven nabijejo sploh opazili ne boste- itak vzamejo pol plače zanje
fantodfare
22. 10. 2008 19.12
Kaj boste z 8 miljardami financirali menađerske odkupe?
mitjasen
22. 10. 2008 16.57
Ja glih ma slovenija tolko dnara ja. Sanjate vi vsi skupaj