Gospodarstvo

Omejitev uvoza jekla v ZDA

Ravne na Koroškem/Jesenice, 06. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA naj bi še ta mesec sprejele odločitev o morebitni uvedbi ukrepov za omejitev uvoza jekla in izdelkov iz jekla na domači trg.

Stavba Acroni Jesenice
Stavba Acroni Jesenice FOTO: 24ur.com

Direktor Metala je povedal, da bi uvedba ukrepov močno prizadela njihovo letošnje poslovanje. Kot so načrtovali, naj bi letos na ameriškem trgu prodali za 10 milijonov dolarjev izdelkov. Direktor Prikeržnik je še poudaril, da bi bilo za Slovenijo najbolje, če bi se ZDA odločile ukrepe uvesti po posameznih državah, saj Slovenija potem zagotovo ne bila uvrščena med države, iz katerih bo uvoz jekla omejen. Manj ugodna pa bi bila po njegovih besedah odločitev za uvedbo ukrepov po skupinah izdelkov - ZDA naj bi od 33 skupin uvedle ukrepe kar za 16 skupin izdelkov -, kar pa bi zagotovo vplivalo tudi na slovenske izvoznike jekla in izdelkov iz jekla na ameriški trg.

Jeklo v ZDA izvaža okoli 30 podjetij, večja izvoznika poleg Metala sta še Acroni Jesenice in Inexa iz Štor. Najbolj so med slovenskimi izvozniki jekla na ameriški trg zaskrbljeni v Metalu, lani so na ameriškem trgu prodali kar 11 odstotkov celotne proizvodnje. V ravenski železarski družbi so za letos načrtovali približno 30-odstotno povečanje prodaje v ZDA. "Morebitnega izpada prodaje v takem obsegu nikakor ne bo mogoče nadomestiti," je prepričan direktor Metala, ki sicer glavnino proizvodnje proda na trge držav EU in CEFTA.

Za razliko od Metala so v Acroniju Jesenice prepričani, da bodo morebitni izpad ameriškega trga brez težav nadomestili. Vsi izdelki, ki jih prodajo na ameriškem trgu so po besedah direktorja Acronija Vasilija Prešerna izdelki z visoko dodano vrednostjo, ki jih bodo lahko prodali na drugih trgih. "Letos naj bi v ZDA po načrtih prodali okrog 1000 ton nerjavnega jekla, medtem ko bomo v Rusiji prodali 9000 ton omenjenega jekla,"

Na negativne posledice, ki bi jih za slovenske jeklarje imeli ameriški ukrepi, so sicer ameriškega veleposlanika v Sloveniji Johnnya Younga opozorili tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Državni sekretar na omenjenem ministrstvu Samuel Žbogar je namreč na srečanju z Youngom poudaril, da bi taki ukrepi škodovali slovenski jeklarski industriji, ki z izvozom svojih specializiranih jekel dopolnjuje ameriško jeklarsko proizvodnjo in ji ni konkurenčna. Aameriški veleposlanik je predlog vzel na znanje, odgovora po doslej še niso prejeli.