Gospodarstvo

Zakaj prodaja, če je dobiček?

Koper/Ljubljana, 21. 11. 2008 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Istrabenzovo upravo nadzoruje vse manj nadzornikov. Zaradi načrtovane prodaje Droge Kolinske je namreč odstopil nadzornik Tone Turnšek. "Ugotovil sem, da pri tem nočem sodelovati," je povedal za 24ur.com.

Tone Turnšek se ne strinja s prodajo Droge Kolinska.
Tone Turnšek se ne strinja s prodajo Droge Kolinska. FOTO: POP TV
V nadzornem svetu Istrabenza, ki naj bi imel sicer devet članov, je po odstopu Boža Predaliča maja letos in Turnška ostalo sedem članov. V njem so še Tomaž Toplak, Bojan Korsika in Damjan Mihevc ter Klavdija Primožič, Klavdija Ule in Miloš Fortunat kot predstavniki zaposlenih.

Tone Turnšek, nekdanji direktor Pivovarne Laško, je za 24ur.com potrdil, da je odstopil iz nadzornega sveta družbe Istrabenz. Povod je bila sredina seja nadzornega sveta, na kateri je Istrabenzova uprava nadzornike seznanila s predlogom mogočih prodaj naložb. O odstopu je pisno obvestil prvega nadzornika Istrabenza Janka Kosmino in predsednika uprave Igorja Bavčarja.

"Jaz sem bil izrecno proti prodaji Droge Kolinske, glede na to, da so to dobra podjetja, ki ustvarjajo lep dobiček, in mi je bila odveč vsaka namera, da bi se naložbe prodale. Zato imam strokovne in osebne razloge,'' je povedal.

Na seji nadzornega sveta je bil edini odločno proti prodaji Droge Kolinske. Drugi nadzorniki so želeli preveriti, ali je namen prodaje upravičen. "Ugotovil sem, da pri tem nočem sodelovati."

O odstopu ni ravno dolgo razmišljal, ampak ga je "prizadelo, ker se prodaja tako ugledna in priznana podjetja". "Nisem soglašal, že ko so se prodajale blagovne znamke," je opozoril. "Če so to dobre blagovne znamke, se ne prodajajo, če pa so slabe, ne vem, kdo bi jih kupil," se sprašuje.

Kosmina je medtem sporočil, da nadzorni svet upravi ni dal soglasja za prodajo naložb, ampak da sme iskati kupca in da pri tem pridobi svetovalca, o morebitni prodaji posamezne naložbe pa bo moral odločati nadzorni svet oziroma skupščina, če bo naložba presegla četrtino sredstev družbe.

Istrabenz Turnškovega odstopa ne komentira

Iz družbe Istrabenz so za 24ur.com sporočili, da Turnškovega odstopa ne komentirajo. "Nadzorni svet holdinške družbe Istrabenz, d.d., je na sredini seji soglašal s predlogom uprave za podelitev mandata svetovalcu za prodajo delnic družbe Droga Kolinska, d.d., in delnic družbe Petrol, d.d., in naložil upravi, da predlog o tem, katero od predlaganih naložb prodati, sprejme na podlagi pridobljenih ponudb in ob upoštevanju predlaganih kriterijev ter ga predloži nadzornemu svetu v potrditev," so zapisali in dodali, da informacija, da bo Petrol kupil Istrabenz, Bavčar pa naj bi v zameno dobil mesto v Petrolovi upravi, ne drži.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
22. 11. 2008 14.31
...ja ja je že tako pravilno, da državni adlatusi, ki imajo veliko samozavesti in poštenih nazorov v sebi odstopajo od \"meglenih poslov\" le škoda, da je egalitarnih ljudi v naši državi veliko premalo-morda se bodo \"cajti\" kdaj spremenili . & še opozorilo o sejninah, vseh sort in oblik-vsepovsod so previsoke saj znesejo na osebo na mesec tudi do ene upokojenske plače, pa za Vraga dan je za vse enako dolg in efektacijsko potrebujemo 8 ur spanja, drugače pregorimo to je to - v katerem je pozabljena logika - kako poteka urnik sejnin in kakšna akurativa je v številih v dnevu ja to je esplicitirano-v rabi & ostaja v latencah pa prsim brez zamere a vsi državljani bi radi prišli do priložnosti, biti viden in zaslužiti pa temu ni tako žal & lp
Navihanko
22. 11. 2008 08.52
edin ki ima jajca da pove kaj si misli in ni v nadzornem svetu iz tega da bi vlekel sejnine
unikat.33
22. 11. 2008 05.04
Ja Janša in njegovi \"prijetelji\" morajo še hitro prodat naša podjetje, kar še niso uspeli uničit! Kaj pa naredijo tujci z našimi podjetji pa itak že vemo (preselijo stroje, delavce pa odpustijo ...).
Buena Vita
21. 11. 2008 21.16
laskec bavčar ni bil nikoli v SDS-u,tako nehaj lagat,nehaj zavajat bavčar je vedno LDS-OV
fantodfare
21. 11. 2008 18.41
He,he, usrano srce. Igolček je pa najtesnejši prijatu od Janževca. he,he. res imaš prav. Banda komunistična. he,he.
fantodfare
21. 11. 2008 17.49
Še edini pravi dec, od teh tajkunov he.he.
sotomajor
21. 11. 2008 14.08
Braveheart - dej dihej malo dej!
Belmondo
21. 11. 2008 14.02
JELCICA na kitajskem bi jim nardili še kaj drugega, taka golazen smrdljiva lopovska se bojim z novo vlado ne bo dozivela zasluzenih sankci.j
endrug
21. 11. 2008 13.43
pa bo šel denar od orožja v nič...
Josip Broz - TITO
21. 11. 2008 13.24
Tole so bili Janševi partnerji pri prodaji Mercatorja. Ne vem kaj imajo komunisti tukaj zraven, razen tega da so bili vsi v KP.
BILI_PITON
21. 11. 2008 13.14
dva idiota (Bavcar,Srot) zajebavata in ustrahujeta veliko vecino drzavljanov ki delajo v njihovih podjetjih, se vec pa nategujeta drzavo......ta dva je treba pospravt pa bo mir...nato bodo ostali tajkuni rep pod noge in se umaknili........ zakaj trpeti in poslusati vsak dan o teh dveh tajkunih....
brez_faksa
21. 11. 2008 13.12
Pravijo da smo tam, kjer smo bili začetek marca 2008. Ampak, črni Ivan je dobil krmilo v roke šele z decembrom 2004. Torej je zagonil še dodatnih 9 mesecev, poleg tega je imel ene najbolj perspektoivnih gospodarskih razmer, pa ni naredil nobene akumulacije. Dober gospodar bi dosegel padec na raven december 2008 šele nekje 2009 ali 2010, lahko pa še kasneje. Ivan je pač navaden kaplar z takim razmišljanjem, vedno bolj se sprašujem, ali sploh vodi vse skupaj ali je le karizmatična figura, vodena s strani jeclajoče podgane in še koga. Ma, vodi, le da vidi vse kot vojno, boj, zmagi se pa ne gleda v zobe. Politkomisarja Braneta ima že pravega. To da je pa Tone odstopil je pa zelo žalostno dejstvo. (Koliko si je v letih direktorovanja enemu največjih podjetij nagrabil? Nič? Da ni nesposoben? Ja, je nesposoben za lopova!)
brez_faksa
21. 11. 2008 13.12
eno so oldboysi, drugo so povzpetniki in quasi managerji. Šrot in Bavčar sta že iz druge skupine. Dolga leta so oldboysi vlačili premoženje na kup, delali industrijske in še kakšne gigante, da je nato en črni komunistek JJ in njegova stranka aparatčikov (čisto po kakšnem bolgarskem ali romunskem vzoru, že naši so imeli več hrbtenice) razjebala vse. VSE. Že ko se je Union pripajal k Laškemu so imeli Janševiki glavno besedo, ko pa je zajahal Ivan ablast, je bilo sploh noro. Vse se je razprodalo in to politično, za veliko sploh ne vemo, ker sta dva popolna nesposobneža, tepca, aparatčika, direktorja SOD in KAD (Toplak je celo imel faco in odstopil, Pogačnik, mali laufar pa ne) razprodala pod roko brez razpisov in prevzemnih premij. Pod vjajcevodcem je bila glavna dogovorna ekonomija.
Rok Leban
21. 11. 2008 12.58
Če pa je bavčar janšov kolega kako vezo ma to z rdečkarji razn tega da si bili vsi komunisti. Preveč poslušate grimsove pravljice dragi slovencljni :D
SPICELJ
21. 11. 2008 12.57
ŠROT,BAVČAR.???? nekje sem že slišal ta imena... a nista to tista dva katerim je Janša prodal Mercator za smešno ceno in ustvaril monopol v živilstvu...... v zameno za Delo,preko katerega bi verjetno zavajal svoje ovčice...
Braveheart
21. 11. 2008 12.37
Prokleta banda komunistična.....Bavčar bo še predsenik države, Šrot pa vlade in SD.....smrdite rdečkarji, smrdite!
kritika@email.si
21. 11. 2008 12.33
Kaj je skupno Šrotu, Bavčarju in Jankoviču? VSI TRIJE SO POKVARJENI! Kaj ni skupno vsem tem trem? Le Bavčar je NESPOSOBEN! Tukaj tudi odgovor zakaj Bavčar prodaja Drogo Kolinsko.
Tanca1
21. 11. 2008 12.12
O Turnšek, Turnšek - A Šrotkotu ste pa dovolil, da lahko Mercator proda tuji trgovski verigi???? Mercator je tud zaenkrat še dobra slovenska firma, ki prinaša dobiček.
balon200
21. 11. 2008 12.08
Uh po moje zdele ful mutijo, Bavčar. Ta več ne razlikuje kaj je kriminal in kaj ne. Turnšek je zato naredil edino pravilno.
SPICELJ
21. 11. 2008 12.04
Prodajajo,ker je odšel njihov mentor danes na smetišče zgodovine...