Gospodarstvo

Odpuščeni, ker so se borili za plačo

Celje, 16. 03. 2010 22.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V družbi Gradis hiše so odpustili 36 delavcev, ki prvi teden marca niso hoteli delati, ker niso prejeli januarske plače. Pred tem je direktorica Gradisa Lidija Žagar zagotavljala, da ne bodo kaznovani, če ne bodo prišli na delo.

Gradis zastava
Gradis zastava FOTO: Kanal A

Celjska družba Gradis hiše, ki je hčerinsko podjetje Gradisa, je v ponedeljek 36 delavcem, ki prvi teden marca niso hoteli delati, ker niso prejeli januarske plače, poslala obvestila o izredni odpovedi delovnega razmerja za določen čas. Prizadeti delavci se bodo v sredo oglasili po pravno pomoč na svobodni sindikat v Celju.

Sekretar celjske območne Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Srečko Čater je povedal, da se je danes pri njem že oglasilo 22 delavcev, ki so mu pojasnili, da poslanih obvestil niso hoteli sprejeti. V sredo jim bo zato pravno pomoč ponudil odvetnik, čeprav omenjeni delavci niso člani sindikata. Čater je spomnil na izjavo direktorice Gradisa Lidije Žagar, ki je med pogovori o izplačilu januarske plače delavcem zagotovila, da jih ne bo disciplinsko preganjala, če ne bodo prišli na svoja delovna mesta. Takrat je Žagarjeva zatrjevala, da razume stisko delavcev, ki lačni ne morejo delati.

Januarsko plačo so delavci namreč prejeli v četrtek, podjetje pa jim mora izplačati še potne stroške za dva meseca. Ker gre za izredno odpoved delovnega razmerja zaradi nezakonite prekinitve dela, delavci niso upravičeni do odškodnin, je še pojasnil Čater.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
17. 03. 2010 17.25
Ni mi jasno, zakaj nekateri vztrajajo v podjetjih, ki ne plačujejo? Mazohizem?
Covidus
17. 03. 2010 10.40
bog ima dolgo šibo, paše na vsako rit, tudi na gradisovo!
Tina Mesec
17. 03. 2010 09.58
No, nič čudnega, da firma slabo dela: kretensko vodstvo!!
rafael.m
17. 03. 2010 09.39
Kdaj se bo končal ta kapitalistični kaos? Takrat, ko se začne večnost? Takrat bo prepozno. Kajti otroci potrebujejo tukaj in zdaj. Eni se vozijo v šolo z limuzinami, drugi še avtobus komaj plačajo. Pa kaj delajo ti naši politiki in poslanci, ki jih je 60% preveč? In ministrstev in zaposlenih na veleposlaništvih itd...Če bi bil slovenski narod enoten, bi bojkotiral plačilo vseh davkov, prispevkov in molženja države Ko bi tanko piskali, bi se šele zavedli. Ampak Slovenci še nikoli nismo bili enotni. Zato smo hlapci in taki bomo ostalui. Kaj še gledamo to bando tajkunsko in skorumpirano politiko, ki ji nihče nič ne more, ker drago plačani odvetniki najdeno namerno izpuščene luknje. Mi na forumu lajamo, karavana pa gre naprej. In to že 20 let.
gelion1101@yahoo.com
17. 03. 2010 09.13
Me prav zanima, če direktorji tudi ostanejo brez plač, kadar jih za delavce zmanjka...
Regratt
17. 03. 2010 09.02
Tako gre to v "pravni" državi. Morala na najnižjem nivoju v zgodovini človeštva.
Morana7
17. 03. 2010 08.57
Te magnatorje je treba spravit v zapor, jih oropat dostojanstva, jim vzet vse kar imajo...Dokler do tega ne pride bodo počeli še naprej isto le imena delavcev bodo druga. Sicer pa glede na to kako sodni mlini delujejo pri nas pride v poštev le evropsko sodišče, če ne drugega naj se v evropi slišijo imena teh ljudi, zakaj bi konec koncev imeli še dobro ime, če pa so nič več kot en navaden kriminalec. Treba je te zadeve spravit v širšo javnost in jim onemogočit delovanje. Bodo že prišli časi, ko bomo na njih čakali pred dramo, pred wellnes centri, na letališču...samo zato, da jim pljunemo v obraz.
Spetsnaz
17. 03. 2010 08.57
Kot Slovenca me je sram, ko berem kaj pocnejo s temi delavci iz Bosne !!!
limonca4
17. 03. 2010 08.50
V Sloveniji si lahko le suženj oz. tlačan pohlepnega kapitalista, če ne, si pa nezaposlen. Samo ti dve varianti sta tu v preljubi Sloveniji. In ta Žagarjeva je seveda najprej poskrbela za sebe (dobila ogromno plačo), ker se zelo briga le za svojo pohlepno debelo rit. Nič čudnega, da je za delavce zmanjkalo denarja. >:-( Lp
matej962
17. 03. 2010 07.32
Ali so na take zakone posebej ponosni naši poslanci. Pravniki so očitno preplonkali ispit Rimsko pravo. Lepa primerjava paravice tujih delavcev v slovenskem gradbeništvu i sužnjelaslistvom v starem Rimu.
sprint
17. 03. 2010 06.14
Enostavno je potrebno v naši državi spremeniti celotni politični sistem življenja. Napisati novo ustavo in jo popolnoma spremeniti. V teh letih od 1991 smo slovenci dokazali, da nismo zreli za parlamentarno demokracijo. Kot vidimo so v parlamentu kriminalci, poslanci, ki nimajo več pojma o realnem življenju in, ki se brigajo samo za sebe ter svoje debele kapitalistične prijatelje in korporacije.V Sloveniji takega parlamenta ne potrebujemo. Vzpostaviti bo potrebno predsedniški ali polpredsedniški sistem, z več pooblastili predsedniku. Naj si izbira svoje sodelavce, ampak za njihovo delo tudi odgovarja ljudstvu. Bilo bi cenejše in njih početje bolj pregledno. To tukaj danes je pa navadna kolobocija, kjer direktorji, menedžerji in ostala debelea vodstvena kllika izkorišča narod in delavce. Potrebujemo državo z dosti večjo socialno noto in ne to sranje kjer smo zdaj. Odstaviti parlament, spremeniti ustavo, odrečti se taki vrsti demokracije.
bnam 2707
17. 03. 2010 05.20
Kaj pa blebeta ta Žagarjeva.Največja kazen za delavce je,če ne dobijo plače.Zakaj bi torej prišli na delo ? Če v trgovini ne plačaš,ne moreš odnesti blaga,če v avtomat ne vržeš kovanca,ti tudi ne natoči kave.Tako imajo delavci tudi pravico,da delajo za plačo! Sicer pa,zakaj je bila likvidirana SDK? Zato,ker je bila to najboljša finančna institucija nadzora.Če ni bilo izplačila plač in prispevkov,je bil blokiran račun.Menim,da bi morali vzpostaviti SDK,nazaj kot je bila in bi marsikaj bilo drugače.
Jure Kacicnik
17. 03. 2010 01.20
In to država gleda ter laćne ljudi pošilja od vrat do vrat, kjer čakajo na zakonite roke za odgovore, še vedno lačni, in potem se čudijo, da delo na črno na roko cveti, ja sej drugač si pa lačen, mone oblastniške
Elnorel
17. 03. 2010 00.44
Ker gre za izredno odpoved delovnega razmerja zaradi nezakonite prekinitve dela, delavci niso upravičeni do odškodnin. ---------------------------------------... delodajalec je pa zakonit ker ne plača delavcu za opravljeno delo? Prvo je delodajalec kršil zakon in šele nato delavec. Mislim ej, to maš ja 5 minut dela na sodišču. Take firme bi jaz dal na črno listo, tako da nebi mogli najeti novih delavcev.
mornar.com
17. 03. 2010 00.29
Ejga JEZEK SS 032 a jim boš ti dal za hrano položnice pa cunje ? Slovenija je u dreku čist taki kot si ti bi morali delati dan in noč in to za pol litra ZALE
Ca6e
16. 03. 2010 23.57
"Ker gre za izredno odpoved delovnega razmerja zaradi nezakonite prekinitve dela, delavci niso upravičeni do odškodnin, je še pojasnil Čater". G. Čater tole ne drži, malo bolje si preberite ZDR, ker tam malo drugače piše!!!
piss
16. 03. 2010 23.56
....kmalu nebomo imeli več nobenih pravic...niti svobode govora.......če nebomo dobli vsi Boomerang effect.... kar močno upam....
Gavrane20
16. 03. 2010 23.54
nevem kaj nej recem res ker zadne cajte to kar se dogaja js nevem kdaj bo ksn shod 2 miliona slovencev na ulice ? djmo js sm isto sekundo za da gre cela slovenija na ulice !!
chill
16. 03. 2010 22.55
na mejnem prehodu pri vstopu v Slovenijo bi poleg ostalih "promocijskih" tabel bila potrebna tudi ta z napisom DELO NA LASTNO ODGOVORNOST
MB-FC
16. 03. 2010 22.45
In zakaj so dobli odpoved?Zato,ker so ostali delavci hlapci teh direktorskih barab,če bi vsi doma ostali pa si banda ne bi upala poslat odpovedi!!!!!