Gospodarstvo

Odpuščen direktor United Airlinesa

New York, 29. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška letalska družba United Airlines je v nedeljo odpustila predsednika upravnega odbora in generalnega direktorja Jamesa Goodwina in ga zamenjala s članom odbora Johnom Creightonom.

Divši direktor United Airlinesa Jim Goodwin
Divši direktor United Airlinesa Jim Goodwin FOTO: Reuters

Goodwin je bil na vodilnem položaju do letos največjega ameriškega letalskega prevoznika dve leti in pol. V tem času je propadla načrtovana združitev z United Airwaysom, ki bi UA vrnila na prvo mesto med ameriškimi letalskimi prevozniki. Goodwin se je materinski družbi UAL Corp. zameril z izjavo, da letalskemu prevozniku prihodnje leto grozi stečaj, kar je delnice prevoznika poslalo še nižje, kot so jih teroristični napadi 11. septembra. Teroristi so takrat ugrabili štiri letala, med njimi dve letali UA. V času Goodwinovega vodenja UA so delnice prevoznika izgubile 81 odstotkov svoje vrednosti. Marca leta 1999 se je delnica UA prodajala po ceni 73,50 dolarja, konec preteklega tedna pa je padla na ceno 13,93 dolarja za delnico.

UA je bil do letos največji ameriški letalski prevoznik, dokler ga ni s prvega mesta zrinilo podjetje American Airlines, ki je prevzelo propadajočo družbo TWA. Goodwin pri vodenju UA ni imel srečne roke. Leta 2000 je podjetje pretresla stavka pilotov zaradi katere so morali odpovedati 26.000 poletov. Odločilnega pomena za njegovo zamenjavo pa naj bi bilo pismo zaposlenim sredi oktobra, v katerem jih je seznanil z dejstvom, da podjetje komajda životari in bo v naslednjem letu verjetno propadlo. Sindikati so zahtevali njegovo odstop, ker je po nepotrebnem prestrašil delničarje, zaposlene in prihodnje vlagatelje. Od objave omenjenega pisma so cene delnic padle za 25 odstotkov na najnižjo vrednost v zadnjih 14 letih (13,93 dolarja za delnico). Pismo naj bi bilo le pika na i Goodwinove konca kariere, ki je bila odločena s propadom združitve z United Airways.

Tudi novemu vodstvu ne bo lahko, saj je UA že napovedal ukinitev 20.000 od skupno 100.000 delovnih mest, ter zmanjšal število dnevnih poletov na 1654, kar je za 30 odstotkov manj kot pred terorističnimi napadi. Analitiki predvidevajo, da bo družba konec tedna objavila izgubo v poslovanju v tretjem četrtletju, ki naj bi znašala med 500 in 600 milijoni dolarjev. V prvi polovici letošnjega leta je izguba znašala 700 milijonov dolarjev. Podjetje pa še vedno čakajo pogajanja s sindikati mehanikov in službe za poslovanje s strankami.

Goodwina je zamenjal član upravnega odbora, 69-letni John Creighton, ki je sicer upokojeni predsednik in generalni direktor lesnega velikana Weyerhaeuser Co. Creightona je odločno podprl sindikat pilotov, vendar bo na čelu podjetja tudi po lastnih zagotovilih samo začasno, dokler ne najdejo druge osebe. Novi generalni direktor je obljubil, da ne namerava voditi podjetja, ki bo šlo v stečaj in napovedal prizadevanje za finančno stabilnost. Po njegovih besedah s podjetjem ni nič hudo narobe, saj ima strokovno delovno silo, utečene proge in zavidanja vredno infrastrukturo.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA