Gospodarstvo

Od države zahtevajo 42 milijard SIT

Ljubljana, 26. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Western Wireless International od Slovenije zahteva odškodnino, saj so prepričani, da država Mobitelu omogoča monopol, onemogoča pa razvoj konkurence na trgu.

Western Wireless International zahteva povračilo škode (Foto: Dare Čekeliš)
Western Wireless International zahteva povračilo škode (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš
V primeru, da država ne bo odpravila napake v danem roku oz. ne bo dala ustreznega zagotovila, da bo napaka odpravljena v smiselno kratkem roku, WWI od države zahteva celotno vrednost projekta v višini 337 milijonov evrov, ob tem pa bo družba zapustila slovenski trg.

Družba Western Wireless International (WWI) in njena hčerinska družba, ki deluje pod blagovno znamko Vega, sta vložili odškodninski zahtevek zoper Republiko Slovenijo zaradi neučinkovitega udejanjanja konkurence na slovenskem trgu mobilnih telekomunikacij. WWI tako zahteva povračilo škode v višini 173,9 milijona evrov in takojšen nadzor trga, da se zagotovi konkurenca, in sicer najkasneje do 1. januarja 2005, je dejal pravni zastopnik WWI Miro Senica.

Senica je ob tem dodal, da njegove stranke zahtevajo, naj država najkasneje do 1. januarja 2005 vzpostavi stanje neokrnjene oz. normalne konkurence na trgu mobilnih telekomunikacij v Sloveniji, tako da odpravi napako trga, ki se kaže v nepretočnosti uporabnikov storitev med vsemi operaterji mobilnih telekomunikacij na slovenskem trgu.

Pravni zastopnik WWI Miro Senica (Foto: Dare Čekeliš)
Pravni zastopnik WWI Miro Senica (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

WWI poleg odprave napake na trgu zahteva povračilo škode, ki ji je nastala do trenutka normalizacije trga. Ker je bila ustavitev promocijskih aktivnosti WWI upravičena in nujna, je oškodovanec upravičen do povračila škode, ki upošteva tudi stroške ponovnega zagona podjetja, je dejal Senica.

Družba WWI je pripravljena na sporazumno rešitev zahteve, zaradi česar državi daje rok 45 dni za odgovor in ustrezne ukrepe. Če bo na strani države volja za konstruktivna pogajanja, se rok lahko še podaljša, v nasprotnem primeru bo WWI svoj zahtevek uveljavljal po sodni poti.

Vega začela agresivno, vendar...

Ko je Vega začela s poslovanjem na slovenskem trgu, je nastopila z najbolj agresivnimi cenami in oglaševanjem, vendar so le težko pridobivali tržni delež in povečevali prihodke. Postalo je namreč jasno, da je cenovna politika Mobitela prevelika ovira za migracijo uporabnikov. Mobitel namreč zaračunava nezakonito visoke cene klicev v druga omrežja, zaradi česar smo se v WWI odločili, da prenehamo z agresivnim oglaševanjem in skušamo razmere rešiti po običajni poti regulacije trga, je povedal regionalni direktor WWI Roger Blott.

Če kdo dvomi o nekonkurenčnosti na slovenskem trgu mobilne telefonije, naj pogleda drugega konkurenta, družbo Simobil, ki je v lasti avstrijskega Mobilkoma, še poudarjajo v Vegi. Lani so za zanemarljivo rast števila uporabnikov zapravili na milijone evrov.

Državni organi si podajajo vroč kostanj

Julija lani je Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS izdala dve začasni odločbi, s katerima je naložila Mobitelu in Simobilu kot operaterjema s pomembno tržno močjo, naj znižata cene za zaključevanje klicev v lastnem mobilnem omrežju. Postopek proti Mobitelu in Simobilu je sprožila Vega s svojo pobudo, od takrat pa si državni organi podajajo primer kot vroč kostanj.

Po pritožbi Mobitela in Simobila je konec septembra lani ministrstvo za informacijsko družbo obe odločbi državne agencije odpravilo ter vrnilo primer agenciji v ponovno odločanje. Agencija je zato ponovno uvedla postopek inšpekcijskega nadzora in organizirala pogovore z vpletenimi operaterji, da bi se ti sami dogovorili za najustreznejšo rešitev in tako pomagali agenciji do prave odločitve.

V primeru, da država ne bo odpravila napake, WWI od države zahteva celotno vrednost projekta, zapustila pa bo tudi slovenski trg (Foto: Dare Čekeliš)
V primeru, da država ne bo odpravila napake, WWI od države zahteva celotno vrednost projekta, zapustila pa bo tudi slovenski trg (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Agencija ustavi postopek

Postopek se še vedno vleče, kar pa naj bi po mnenju Vege samo odvračalo uporabnike, da zamenjajo operaterja. Mobitel in Simobil naj bi namreč po trditvah predstavnikov Vega zaračunavale previsoke cene za klice v njuni omrežji in iz njunih omrežij v omrežje Vege. Medtem pa je minister za informacijsko družbo Pavel Gantar izjavil, da ne on ne agencija za pošto in elektronske komunikacije ne moreta biti odgovorna za Vegine "neuspešne poslovne odločitve".

Konec oktobra je nato agencija prejela od Simobila in Mobitela obvestili, da sta pripravila predlog novih cen za zaključevanje klicev iz drugih v njuni omrežji. Cenik je bil oblikovan glede na tržni delež posameznega operaterja, ki pa ga Vega ni sprejela.

Agencija je predlog Mobitelovega in Simobilovega cenika podprla in decembra lani ugotovila, da Mobitel in Simobil ne kršita zakona o telekomunikacijah, zato je postopek proti njima ustavila.

Še en "ping-pong"

Vega je nato januarja letos zoper ta sklepa vložila pritožbi na agencijo. Slednja je pritožbi zavrgla z obrazložitvijo, da Vega ni upravičena do pritožb na sklepe agencije drugim osebam. Vega pa je nato februarja na omenjena sklepa agencije vložila pritožbi tudi na ministrstvo za informacijsko družbo. To je junija pritožbama Vege ugodilo in vrnilo primer agenciji v ponovno odločanje.

V agenciji so julija pojasnili, da ne bodo regulirali maloprodajnih cen, saj naj bi s tem posegli v ustavno pravico Mobitela in Simobila do svobodne gospodarske pobude.