Gospodarstvo

Obrestna mera ostaja nespremenjena

Frankfurt, 05. 02. 2009 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Obrestna mera za območje evra ostaja nespremenjena pri dveh odstotkih, vendar pa so analitiki, v luči gospodarske krize, prepričani, da bo marca pristala na najnižji ravni v zgodovini ECB.

Svet Evropske centralne banke (ECB) je na današnjem rednem zasedanju ključno obrestno mero za območje evra pustil nespremenjeno pri dveh odstotkih. Zaradi gospodarskih razmer in napovedi predsednika ECB Jeana Clauda Tricheta pa je večina analitikov prepričana v znižanje obrestne mere marca, s čimer bo ta pristala na najnižji ravni v zgodovini ECB.

Marec bo pomemben mesec, pravi Trichet.
Marec bo pomemben mesec, pravi Trichet. FOTO: Reuters

ECB je tudi preostali dve ključni obrestni meri ohranila nespremenjeni – obrestno mero za mejno posojanje pri treh odstotkih, za deponiranje presežne likvidnosti pa pri odstotku.

Današnjo odločitev je po prejšnjem januarskem zasedanju Sveta ECB zelo jasno napovedal že sam Trichet. "Naslednje pomembno srečanje Sveta ECB za odločitve monetarne politike bo marca," je takrat dejal. Na marčevskem zasedanju bo ECB objavila tudi svoje najnovejše napovedi za gospodarsko rast in inflacijo v evrskem območju.

Svojo ključno obrestno mero je danes znižala Britanska centralna banka (BCB). Monetarni odbor BCB je obrestno mero znižal za 0,5 odstotne točke, na odstotek, kar je nova najnižja vrednost v 315-letni zgodovini osrednje britanske monetarne institucije.

Svet ECB je na januarskem rednem mesečnem zasedanju ključno obrestno mero za območje evra sicer znižal za 0,5 odstotne točke, na 2 odstotka. Šlo je za četrto zaporedno znižanje ključne obrestne mere, ki je s tem izenačila najnižjo raven v zgodovini ECB. Pri dveh odstotkih je namreč vztrajala med junijem 2003 in decembrom 2005. ECB je tako ključno obrestno mero za evrsko območje od oktobra znižala že za 2,25 odstotne točke.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hupek
05. 03. 2009 15.23
ZAČETEK KONCA.... sam eni v to ne verjamejo in si ne dajo dopovedat :s
zogby
05. 02. 2009 20.51
Točn tko clarionec
Nauders
05. 02. 2009 16.05
vsem odpisat dolgove in začet na novo :D
razodetje
05. 02. 2009 15.01
prakitčno čez noč je bil svet v gospodarski krizi:))), vse je začelo propadaat... zaj še samo čakam da bo mi čez noč povejo ja ju3 bo pa konec sveta.