Gospodarstvo

O trgovinah drugič

Ljubljana, 10. 11. 2005 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je prekinila obravnavo predloga novele zakona o trgovini, ki na novo ureja odpiralni čas prodajaln.

O odpiralnem času trgovin ob nedeljah in praznikih bo vlada razpravlajala na eni od prihodnjih sej
O odpiralnem času trgovin ob nedeljah in praznikih bo vlada razpravlajala na eni od prihodnjih sej FOTO: POP TV
Po predlogu ministrstva za gospodarstvo so prodajalne razvrsčene v tri razrede - do 200 kvadratnih metrov, od 200 do 1000 kvadratih metrov in več -, analiza pa je pokazala, da je 84 odstotkov vseh prodajaln manjših od 200 kvadratnih metrov. Vse te prodajalne bodo lahko v nedeljo odprte, kljub temu da so volivci na referendumu pred dvema letoma odločili, da morajo biti v nedeljo zaprte vse prodajaln razen določenih izjem. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, so na ta način zajete vse izjeme, tako mali trgovci kot tudi trgovine v turističnih krajih.

Kot je pojasnil Branko Vidrih iz urada vlade za informiranje, bo z obravnavo nadaljevala "na eni od prihodnjih sej". Na ministrstvu za gospodarstvo pa so pojasnili, da je predlog novele zakona sicer medresorsko usklajen, kljub temu pa še obstajajo "nekatera odprta vprašanja".

Kljub temu, da so volivci na referendumu pred dvema letoma odločili, da mora biti v nedeljo večina trgovin zaprtih, bo lahko, kot je predlagano v noveli zakona o trgovini, po 1. januarju 2006 v nedeljo odprtih kar 84-odstotkov vseh prodajaln. Predlog namreč določa, da so lahko v nedeljo brez omejitev odprte vse prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, medtem ko bodo večje prodajalne z nujnimi življenjskimi izdelki lahko odprte le do deset nedelj v letu.

Sindikati: Predlog ni v skladu z referendumsko voljo

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so prepričani, da je razlog za prestavitev sprejetja predloga novele zakona o trgovini na vladi neskladje vsebine predlagane novele z referendumsko voljo volivcev, ki so jo tedaj še kot opozicijske stranke zagovarjale stranke sedanje vladne koalicije.

"Stranke koalicije so v času, ko so bile še v opoziciji, močno podpirale prizadevanja sindikata za zaprtje prodajaln ob nedeljah. Kljub temu, da so zdaj v vladi, si ne morejo tako preprosto premisliti," je povedal predsednik Franci Lavrač. Prepričan je, da je to edini razlog za današnjo odločitev vlade, da sprejetje zakona prestavi.

SORODNI ČLANKI