Gospodarstvo

Novi davki '07

Ljubljana, 26. 12. 2006 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Davek na plače se počasi odpravlja, število davčnih razredov se znižuje na tri, splošna olajšava pa bo višja.

Olajšave za vzdrževane družinske člane ostajajo. Za otroka, ki potrebuje posebno nego in pomoč, bo letna olajšava znašala 7.486 evrov in jo bo mogoče uveljavljati tudi še po dopolnjenem 18. letu otroka.

Potem ko so bile že v preteklih dveh letih uveljavljene obsežne spremembe v davčni zakonodaji, se tem ne bomo izognili niti v letu 2007. Z novim letom bo začelo veljati sedem novih davčnih zakonov, med njimi vnovič precej obsežne spremembe pri dohodnini.

Gospodarstvo bo sicer najbolj veselo vnovičnega znižanja stopenj davka na izplačane plače, ki so se začele zniževati z letošnjim letom in se bodo do leta 2009 spustile do ničle. Postopna odprava davka na izplačane plače predstavlja precejšnjo razbremenitev gospodarstva s stroški dela in naj bi bila po pričakovanjih vlade spodbuda za pospešeno zaposlovanje visoko izobražene delovne sile. V skladu z novelo zakona o davku na izplačane plače, ki ga je Slovenija uvedla sredi leta 1996, so delodajalci že z letom 2006 na plače v višini nad 165.000 tolarjev začeli obračunavati za petino nižje stopnje davka. Te se dodatno znižujejo tudi v letu 2007 in 2008, s 1. januarjem 2009 pa bo obveznost plačevanja tega davka prenehala.

Pri obračunu plač bodo morali delodajalci poleg tega po novem upoštevati tudi novo lestvico za obračun dohodnine. V skladu z novelo zakona o dohodnini, enim izmed sedmih zakonov iz paketa davčne zakonodaje, ki jo je DZ sprejel novembra, se lestvica za izračun dohodnine bistveno spreminja. Število davčnih razredov se namreč zmanjšuje z veljavnih pet na tri, stopnje obdavčitve pa so po novem predvidene v višini 16, 27 in 41 odstotkov. Progresivnost tako še vedno obstaja, vendar pa ne bo več tako visoka kot zdaj, ko so najvišje plače obdavčene s 50 odstotki. Zaradi znižanja davčnih stopenj pri dohodnini bo po napovedih finančnega ministra Andreja Bajuka v letu 2007 prišlo do izpada proračunskih prihodkov v višini 35 milijard tolarjev.

Zavezancem ne bo treba več izpolnjevati napovedi, temveč bo davčni organ sestavil informativni izračun dohodnine, ki se bo štel za davčno napoved, če davčni zavezanec nanj ne bo ugovarjal.
Zavezancem ne bo treba več izpolnjevati napovedi, temveč bo davčni organ sestavil informativni izračun dohodnine, ki se bo štel za davčno napoved, če davčni zavezanec nanj ne bo ugovarjal. FOTO: POP TV

Splošna olajšava, priznana vsem davčnim zavezancem, se povečuje z 2.522 evrov na 2.800 evrov. Olajšave v višini dveh odstotkov osnove za različne namene, ki so jo zavezanci lahko uveljavljali z zbiranjem računov, ni več v zakonu. Študentska olajšava je določena na ravni splošne olajšave. Zavezanci v starosti nad 65 let pa bodo lahko uveljavljali olajšavo v višini 1.205 evrov. V zakonu ostajata tudi olajšavi za dodatno prostovoljno pokojninsko zavarovanje in za 100-odstotne invalide, ni pa mogoče več uveljavljati olajšave v višini štirih odstotkov za rešitev stanovanjskega problema.

Občutne spremembe pri obdavčitvi pravnih oseb

Splošna davčna stopnja v zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb se bo v naslednjih letih postopoma znižala na 20 odstotkov. Vendar pa naj bi se v letu 2007 znižala z obstoječih 25 šele na 23 odstotkov, zatem pa v letu 2008 na 22 odstotkov, v letu 2009 na 21 odstotkov in v letu 2010 na omenjenih 20 odstotkov.

Obstoječim olajšavam (za vlaganja v raziskave in razvoj, za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, za zaposlovanje invalidov ter za donacije za nepridobitne namene) se pridružuje nova olajšava za spodbujanje izvajanja praktičnega dela v sistemu strokovnega izobraževanja. Ni pa v zakonu več predvidena olajšava za investiranje v opremo. Odprava te olajšave, ki po pojasnilih finančnega ministra ne vpliva na obseg investicij podjetij, naj bi se v veliki meri finančno kompenzirala z nižjo splošno davčno stopnjo.

Informativni izračun dohodnine

Novost zakona o davku na promet nepremičnin je obdavčitev finančnega najema, davek bo treba plačati ob sklenitvi pogodbe. Stopnja davka, ki ga je treba obračunati, če pri določenem poslu ni bil obračunan DDV, sicer še naprej ostaja pri dveh odstotkih. Z zakonom o davku na vodna plovila pa se na novo določa višino davka in način obdavčitve vodnih plovil. Pomembna novost je širša opredelitev predmeta obdavčitve; obdavčena bodo namreč plovila, ki so daljša od pet metrov. Plovila, ki se uporabljajo za opravljanje registrirane dejavnosti, niso predmet obdavčitve po tem zakonu.

V paketu davčne reforme je tudi zakon o davčnem postopku, s katerim naj bi se povečala preglednost davčnega postopka, zagotovila večja pravna varnost davčnih zavezancev ter poenostavilo davčne postopke in s tem zmanjšalo administrativno breme za zavezance. Zakon med drugim prinaša poenostavitve v zvezi z vlaganjem davčne napovedi za odmero dohodnine. Tako zavezancem ne bo treba več izpolnjevati napovedi, temveč bo davčni organ sestavil informativni izračun dohodnine, ki se bo štel za davčno napoved, če davčni zavezanec nanj ne bo ugovarjal. Po preteku roka za ugovor bo informativni izračun postal dokončna odločba o odmeri dohodnine.

Novosti so poleg tega še v zakonu o DDV, s katerim se poenostavlja celoten sistem obračuna davka in je po zagotovilih vlade bolj prijazen do uporabnika. Med drugim se na 25.000 evrov dviguje prag, pri katerem oseba postane davčni zavezanec. Presežek DDV se bo poslej vračal hitreje, ustanovam, ki so oproščene plačevanja davka, pa davčnih obračunov poslej ne bo treba več predlagati.

Zadnji v paketu davčne reforme je zakon o davku na dediščine in darila, s katerim se krog zavezancev širi na pravne osebe zasebnega prava. Ohranja se oprostitev za prvi dedni red ter povečuje progresivnost za dediščine in darila za osebe, ki z zapustnikom oz. darovalcem niso v sorodstvenem razmerju.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

domzale18@yahoo.com
28. 12. 2006 00.59
Bili hlapci in tudi ostali.
ribic@mail386.com
27. 12. 2006 09.00
Odprava te olajšave, ki po pojasnilih finančnega ministra ne vpliva na obseg investicij podjetij??????????????? HALOOOOOO!!!!!!!
darcs
26. 12. 2006 23.47
modra glava, pojdi ustvarjat na JUG, če tu ne morš. ne bo nobene škode
modraglava
26. 12. 2006 23.26
Bajuk to bo Jok ! so rekli in imeli prav !Le kako smo lahko nasedli ..Bogataši pa glih tolko kot mi ,k delamo cele dneve. Komaj čakam na naslednje volitve ..pa pa Janša..nikol več ne nasedem .Sram me je ,da živim in ustvarjam v tako pokvarjeni družbi kot je naša.
ivo55
26. 12. 2006 18.43
Obsežne vsebinsko nepomembne spremembe predpisov. Bla-bla-nje o večanju splošne dohodninske olajšave iz 2.522 na 2.800 evrov ob hkratnem črtanju oprostitev. Za katerega vraga penzioniston dodatne olajšava 1.205 evrov. VSE SKUPAJ PA JE NEKAJ SVETLOBNIH LET ZA EVROPSKO SPLOŠNO OLAJŠAVO 10.000 evrov in EKONOMSKO SVOBODO. Škoda besed.....!