Gospodarstvo

Nova linija prinaša nove zaposlitve

Maribor, 07. 06. 2007 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z novimi poleti iz Maribora v London irskega prevoznika Ryanair Slovenija pričakuje nov segment gostov.

Delegacija Ryanaira in mesta Maribor
Delegacija Ryanaira in mesta Maribor FOTO: Jani Dolinšek


Letala družbe Ryanair bodo z mariborskega letališča letela trikrat tedensko, ob torkih, četrtkih in sobotah okoli 11. ure, ter odletela istega dne okoli 13.30. Povratna vozovnica na Ryanairovi liniji London - Maribor stane v povprečju 41 evrov.

Na mariborskem letališču je prvič pristalo letalo irskega nizkocenovnega prevoznika Ryanair, ki vzpostavlja redno letalsko linijo med Mariborom in londonskim letališčem Stansted. Letalo je prepeljalo nekaj več kot 170 potnikov. Doslej je bilo prek spleta prodanih okoli 11.000 vozovnic, kar je po besedah direktorja Ryanairovega trženja za srednjo Evropo Tomasza Kulakowskega "več kot odlično". Prodaja za junij za zdaj kaže 80-odstotno zasedenost linije. Zasedenost za julij je trenutno 60-odstotna, Kulakowski pa pričakuje, da bo dosegla 90 odstotkov. V irski družbi pričakujejo prvo leto okoli 40.000 potnikov.

Pilotska kabina
Pilotska kabina FOTO: Jani Dolinšek

Prvega leta so se sinoči iz Maribora v London udeležili minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak, generalni direktor Direktorata za turizem mag. Marjan Hribar in direktor Slovenske turistične organizacije mag. Dimitrij Piciga v spremstvu številčne delegacija. Soglašali so, da prihod Ryanaira predstavlja izjemno promocijsko priložnost za Slovenijo. Spletno stran tega največjega nizkocenovnega prevoznika obišče mesečno okoli 200 milijonov ljudi.

Vizjak in Hribar sta poudarila, da z novimi poleti na mariborsko letališče Slovenija pričakuje ponovno povečanje prihodov. To pomeni dodatno spodbudo za nadaljnji razvoj ne samo destinacij severovzhodne Slovenije, ampak celotne Slovenije. Poleg pričakovanih 10.000 turistov iz Velike Britanije prinaša nova letalska linija tudi dodatne zaposlitve v okolju, za katerega je značilno uspešno prestrukturiranje nekdaj izrazito industrijskega območja. Z uvedbo nove linije Slovenija pričakuje nov segment gostov. Doslej so to bili predvsem poslovni gostje, sedaj pa lahko pričakujemo tudi goste, ki bodo v Sloveniji preživljali svoje počitnice in ustvarili večje število nočitev.

Slovenija ima štirinajst letališč. Od tega so tri letališča mednarodna (letališče Ljubljana, letališče Maribor in letališče Portorož), ki vzdržujejo povezave s 30 destinacijami, ter letališče Cerklje ob Krki. Osrednje letališče je letališče Ljubljana.
Piciga je izpostavil, da vzpostavitev nove letalske linije ne pomeni samo odlične priložnosti za trženje turistične ponudbe Slovenije, temveč tudi priložnost za ciljno umeščanje Slovenije na angleškem trgu in hkrati izrazil željo, da se temu letu z britanskega trga pridružijo še zimski čarterski leti v Slovenijo, saj je ocenjen potencial gostov iz Velike Britanije še velik.

Pomemben korak k razvoju mariborskega letališča

Generalni direktor direktorata za turizem Marjan Hribar je prihod novega nizkocenovnega ponudnika na mariborsko letališče označil za pomembni korak, ki bo zagotovo pritegnil tudi ostale nizkocenovne ponudnike. S povezavo si obetajo bistveno več gostov iz Velike Britanije, predvsem v severovzhodni Sloveniji, največ v Mariboru, pa tudi v termah, na golf igriščih in podobno.
Letala Ryanair bodo v London letela trikrat tedensko.
Letala Ryanair bodo v London letela trikrat tedensko. FOTO: Jani Dolinšek

Povezava je pomembna tudi za razvoj mariborskega letališča. Od dosežkov linije med Mariborom in Londonom bo po navedbah predstavnikov irske družbe odvisno tudi vzpostavljanje morebitnih novih destinacij z Aerodroma Maribor, direktor Aerodroma Matjaž Sonc pa je sredi aprila povedal, da že razmišljajo o še eni liniji z istim letalskim ponudnikom, do katere bi morda lahko prišlo že naslednje leto. Pogovarjajo se tudi z madžarskim Wizz Airom in Adrio Airways.

Pri Ryanairu prvo leto pričakujejo okoli 40.000 potnikov, od zasedenosti nove linije pa bo odvisno vzpostavljanje novih povezav z mariborskim letališčem. Ryanairova pogajalska partnerja v Sloveniji sta bila Aerodrom Maribor in združenje Rast. Z vsakim od njiju je irski nizkocenovni letalski prevoznik sklenil ločeno pogodbo: z Aerodromom Maribor o tehničnih pogojih letenja in o organizaciji vseh letaliških postopkov, z Rast pa o pogojih sodelovanja na področju marketinga.

Na ministrstvu za promet so že pred časom poudarili, da so v zadnjem letu dni uresničili vse, kar so obljubili v zvezi z mariborskim letališčem. Še posebej so izpostavili podpis pogodbe o uporabi letališke infrastrukture ter primopredajo objektov in opreme. Ministrstvo je v okviru projekta posodobitve letališča kupilo sedem vozil za potrebe letaliških služb, od tega so bila štiri v višini 300.000 evrov v celoti financirana iz državnega proračuna.

Na letalu prevoznika Ryanair
Na letalu prevoznika Ryanair FOTO: Jani Dolinšek

V zaključni fazi je tudi priprava projekta za prenovo in dograditev potniškega terminala na letališču, ki bo imel predvidoma zmogljivost do pol milijona potnikov letno ter konično urno obremenitev štiri odhode in štiri prihode letal s približno 150 potniki. Skupna površina potniškega terminala bo znašala več kot 8000 kvadratnih metrov. Na ministrstvu za promet še opozarjajo, da je v pripravi tudi državni lokacijski načrt za širše območje okoli letališča.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bor-chee
10. 06. 2007 17.05
Snežinke, kaj ti bi mogoče zastonj letel(a)!? P**da, pa kaj je z vami!? Bolj poceni je it v London, kot pa se z Adrio do Munchna peljat! Vsaka čast dir. Aerodroma Maribor, da je to uspel izpeljat! Kot štajerski lokalpatriot pa sem vesel, da ni potrebno več hodit v Lju za linijo za London. Samo tako naprej, pa bo letališče zopet oživelo :)). Lp
Matej Rojc
10. 06. 2007 17.04
Maribor, gospodarstvo, univerza nujno potrebujejo okno v svet. Upam, da bodo odgovorni znali vzdrževati in intenzivirati uporabo MB letališča. Da bodo potniki mora biti več faktorjev. Npr. učinkovita prometna povezanost letališča (avtobusi, vlaki, taxiji), lahka dostopnost, konkurenčne ponudbe itd. Zadnje aktivnosti glede avtocest gredo npr. v tej smeri.
Prvo Bore
10. 06. 2007 16.58
snezinke če se naročiš na karto za 6 mesecev vnaprej in plačaš to karto Takoj, potem je pocen.Drugače pa ni.
snezinke@yahoo.co.uk
10. 06. 2007 16.48
jst res ne vem kje je kdo nasu karto za 1 cent, ker tudi ce gledam karte za oktober je karta vsaj 19 e, plus takso 19,90e!!! pa se potem vse krat 2 za povratno...
koleš?ek
07. 06. 2007 22.48
Znanec, ki me je obiskal in se vračal z današnjim letalom, je plačal natanko 1 evrocent za pot do Londona in 1 penij za pot od Londona do Nizozemske. Niti centa letališke takse več - moraš imeti nekaj sreče s ponudbo! Seveda v zadnjem hipu cena posamezne karte naraste preko 100 evrov, kar se lahko sešteje tudi v 400 evrov al več za povratno karto s prestopanjem.
rsp.123@email.si
07. 06. 2007 20.11
Kaj pa stranski učinki? Koliko angleških pijancev bo prišlo razgrajat v Slo? Čudno, ko pa je govora o razcvetu primorskega turizma, pa nekateri solite pamet, da to pa ni dobro, to pa ni za v Slo in podobne kozlarije.
les.kamen@mail.com
07. 06. 2007 15.24
Tako se dela!!!!!!!!!!!!!!!!!! Super zadeva!!!!
Miha Klobu?ar
07. 06. 2007 11.27
morate pa upoštevati da je to cena karte brez takse... tako da plačaš od 60 - 100 evrov za povratno karto
Sophiee
07. 06. 2007 11.14
Jaz osebno grem iz Londona v Maribor v ponedljek z ryanair-om in sem placala borih 16€ za letalsko karto z vsemi ostaimi stroski prtljago, tak da se resnicno splaca, saj me stane pol manj, kot avtobus iz Birminghama do Londona! Pa btw. tukaj ni sama megla in dez - kot je to ze "tradicija" govorit med nepoznavalci ... je prav cudovito spomladansko vreme in ne glih kaj dosti vec dezja in megle cez leto kot ponekod v Sloveniji ... in res imas moznost potovanja iz Londona na vse strani sveta po neverjetno nizkih cenah in se mi ta detinacija London-Maribor in obratno zdi perfektna za odskocno desko kamorkoli si pac zazelis!
djordjevic.dejan@triera.net
07. 06. 2007 11.09
Letenje z nizkoprevozniki je kljub temu še vedno silno poceni v primerjavi z nacionalnimi prevozniki. Komur ne paše, ni treba letet. Tisti, ki pa take stvari sprejemamo z veseljem, da se odpirajo nove možnosti potovanj, pa to pozdravljamo.
snezinke@yahoo.co.uk
07. 06. 2007 10.40
ne vem zakaj pisejo da bo karta s pristojbinami stala borih 21 eurov, kar sploh ni res! bsak si lahko na njihovi strani ogleda cene letov, ko pa dodas se 10 evrov za prtljago, pa 10 za placilo z kartico, pa da sploh ne omenim da so takse v eno smer 20 eurov vozovnica...nanese to veliko vec!!!!
andrej.rajh@ibe.si
07. 06. 2007 08.51
Zanimivo je vprašanje predvsem zakaj ostale letalske družbe (npr. Adira), ki opravljajo čarterske polete (torej dejansko isto storitev kor Ryan air), pristajajo na zaračunavanje enakih letalskih pristobnin (cca. 8000 SIT/smer), kot če bi opravljale redne lete, kjer bi imeli stroške s prelaganjem prtljage iz letala A na letalo B
xes
07. 06. 2007 08.47
jinx.nekt.door: ne bi rekel, da je krivo zapeckarstvo, ampak nima ravno vsak dnarja za se it turista spilat... sploh ne, ce ti nasi vladni veleumi vsake dva tedna nekaj podrazajo al pa kak nov davek nabijejo....
xes
07. 06. 2007 08.43
jinx.nekt.door: london je odlicna odskocna deska za pot naprej, sicer moras res dve karte kupit pa vmes presedat, sam gres pa iz londona lahko skoraj kamorkoli, se vec, vecjo izbiro letalskih druzb imas, tudi nizkocenovnih.....
jinx.nekt.door@gmail.com
07. 06. 2007 08.35
wiss air je že ukinil let v London, leti samo še v Brusl. Easy jet leti samo še v London, Berlin ni laudal. hja, očitno smo zapečkarji, če je tak poceni pa ne laufa :) Samo zakaj London, zakj ne Madrid, Pariz,... Mene London res ne zanima, morn meglo že v Lj gledati... ;) Nekaj novega bi dali...
limonca4
07. 06. 2007 08.20
Vožnja z avionom je cenejša kot vožnja z avtom, he he he he he ... res zanimivo, a to se dogaja le v Sloveniji ...
profil24ur
07. 06. 2007 08.14
Imaš čist prav matekolovrate... neverjetno ha! Drugač pa je to super!!
matekolovrate
07. 06. 2007 07.59
Te pa pride ceneje pot do Londona kot pa Kranj Portorož (cestnine bencin) zanimivo