Gospodarstvo

NLB in Banka Celje izgubili glasovalne pravice

Ljubljana, 24. 09. 2010 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ATVP je NLB in Banki Celje odvzela glasovalne pravice v Pivovarni Laško. NLB ima sicer po zasegu delnic Infond Holdingu v Pivovarni Laško 23,5-odstotni lastniški delež, Banka Celje pa 2,9-odstotnega.

Pivovarna Laško v ozadju
Pivovarna Laško v ozadju FOTO: Damjan Žibert
ATVP je postopek proti bankam začela zaradi suma usklajenega delovanja v primeru zasega delnic Pivovarne Laško in Mercatorja Infond Holdingu. O sumih kršitve prevzemne zakonodaje v primeru Mercatorja naj ATVP po pisanju Dnevnika še ne bi dokončno odločila.

Pivovarna Laško je prejela odločbo Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), s katero je ugotovila usklajeno delovanje Nove Ljubljanske banke (NLB) in Banke Celje v primeru zasega delnic pivovarne ter bankama prepovedala uresničevati glasovalne pravice. Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Pivovarne Laško, je ATVP v torkovi odločbi ugotovila, da NLB in Banka Celje s skupaj 26,40-odstotnim lastniškim deležem v Pivovarni Laško presegata prevzemni prag v pivovarni.

Agencija je bankama odvzela glasovalne pravice, dokler skupaj ali ena izmed njiju v imenu in za račun obeh ne podata prevzemne ponudbe ali odtujita delnice laške pivovarne oziroma zmanjšata deleže tako, da prevzemnega praga skupaj ne bosta več presegali. NLB in Banka Celje sta lastniško povezani – Banka Celje je v skoraj 49-odstotni lasti NLB. Hkrati je ATVP s sklepom ustavila postopek ugotavljanja doseganja prevzemnega praga oziroma prepovedi uresničevanja glasovalnih pravic zoper Abanko Vipa, Gorenjsko banko, Banko Koper, Probanko in Novo kreditno banko Maribor, so v sporočilu še zapisali v Pivovarni Laško.

V ATVP informacije o odvzemu glasovalnih pravic NLB in Banki Celje niso želeli komentirati. Kot so pojasnili, so dolžni kot zaupne varovati vse informacije v zvezi s postopki nadzora. V NLB so odločbo prejeli danes. ''Ko jo bomo natančno preučili, bomo na tej podlagi sprejeli ustrezne ukrepe za zaščito svojih interesov. Poudarjamo pa, da nasprotujemo argumentom ATVP o usklajenem delovanju NLB in Banke Celje, saj menimo, da za takšno povezavo v prevzemni zakonodaji ni nikakršne pravne podlage." V Banki Celje odločbe še niso prejeli.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alibaba
24. 09. 2010 16.39
morda zdaj nekaj časa ne bosta mogli stiskati nove uprave, da naj proda lokacijo uniona v ljubljani, zato da bo kak "naš" nepremičninar prišel do nje.
tron3
24. 09. 2010 11.53
Ko pa so se igrali z delnicami vrli junaki Šrot in združba pa so bili čisto tiho na ATVP, NITI NISO MRKNILI, OPAZOVALI KAKO SE UNIČUJE PODJETJE ZARADI POŽREŠNOSTI TURNŠKA IN ŠROTA