Gospodarstvo

Nakup Croatia Osiguranja vprašljiv

Zagreb/Ljubljana, 15. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška vlada bo, po besedah predsednika vlade Ivice Račana, v kratkem pregledala razmere povezane z zavarovalnico Croatio Osiguranje. Triglavov nakup postaja vse bolj vprašljiv, saj naj bi bil v igri za nakup Croatie tudi še nemški Allianz.

Račan je zatrdil, da prodaja zavarovalnice ne bo na škodo države
Račan je zatrdil, da prodaja zavarovalnice ne bo na škodo države FOTO: Reuters

Hrvaška vlada je po sestanku v začetku oktobra obljubila, da se bodo o prodaji Croatia Osiguranja odločili do konca tega meseca. Edini ponudnik je ostal Triglav, vendar Račanova izjava zanje ni nič kaj vzpodbudna. Hrvaški premier je poudaril, da hrvaška vlada "privatizacije Croatia Osiguranje ne misli izpeljati v škodo Hrvaške. V tem primeru je vlada lahko in mora biti odgovorna."

Vlada bo preučila tudi nekatere nove možnosti. "Mogoče tudi nekatere, ki niso povezane s privatizacijo zavarovalnice, vendar vse v cilju prizadevanj za nastanek regionalno močne zavarovalniške hiše," je za Hrvaški radio dejal Račan.

Težava je tudi v tem, da so predstavniki Triglava po sestanku v začetku oktobra obljubili Hrvatom, da bodo do konca meseca razrešili probleme z agencijo za zavarovalni nadzor in lastninskim deležem države v zavarovalnici, kar pa je praktično nemogoče, saj strokovnjaki napovedujejo, da se bo celotna zgodba razpletla šele v šestih mesecih. Predstavniki Triglava do petka, ko se sestane njihov nadzorni svet, ne bodo ničesar komentirali.

Nakup s strani Triglava pa naj bi bil še vedno pod vprašajem, saj naj bi v igri za nakup Croatie ostala tudi nemška zavarovalnica Allianz, ki je sicer uradno izpadla. Tiskovni predstavnik hrvaške zavarovalnice teh govoric ni zanikal. Odgovoril je le, da ne morejo komentirati postopka, ki še traja.

Rop o Triglavovem nakupu

Minister Rop je do nakupa zadržan
Minister Rop je do nakupa zadržan FOTO: POP TV

Finančni minister Tone Rop je za 24 ur komentiral izjave hrvaškega premiera. Rop meni, da je odločitev v rokah hrvaške vlade. Do načrta Triglava o nakupu največje hrvaške zavarovalnice pa je Rop zadržan.

Nakup je smiseln le, ko se tudi ekonomsko splača. "To pa lahko ocenijo samo tisti, ki imajo ustrezne podatke za takšno presojo. Trenutno niti paradržavni skladi, niti država, niti predstavniki družbenega kapitala nimajo nobenega predstavnika v pravnih organih zavarovalnice, tako da niti slučajno ne morejo vedeti kaj je bil temelj za to odločitev," je svoje mnenje pojasnil minister.