Gospodarstvo

Nadzorniki so rekli DA

Ljubljana, 19. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Mercatorja je podprl predlog uprave o dokapitalizaciji družbe za 20 odstotkov oz. za 24,4 milijarde tolarjev.

Zoran Janković, predsednik uprave Mercatorja: 'Ne vidim nobenega razloga za odstop in ne mislim odstopiti'
Zoran Janković, predsednik uprave Mercatorja: 'Ne vidim nobenega razloga za odstop in ne mislim odstopiti' FOTO: POP TV

Kot je po seji nadzornikov povedal predsednik uprave družbe Zoran Jankovič, bo Mercator omenjena sredstva porabil za razvoj, med drugim tudi za naložbo, za katero je Mercator že podpisal predpogodbo z velenjsko Ero. Podrobnosti Jankovič danes ni želel razkriti, dejal pa je, da bo o naložbi več znanega v prihodnjih mesecih, ko naj bi pogodbo tudi dorekli.

Nadzorni svet se je odločil, da bo k dokapitalizaciji družbe povabil oba paradržavna sklada, Kapitalsko družbo (KAD) in Slovensko odškodninsko družbo (SOD), KD Group in pa vodilne zaposlene v družbi Mercator, je dejal Jankovič in dodal, da bodo izdali novo emisijo delnic. KAD, SOD, KD Group in management Mercatorja pa jih bodo do 31. januarja 2006 kupovali po ceni 38 tisoč tolarjev za delnico, po 31. januarju se bo njihova cena zvišala za pet odstotkov oz. za stroške obresti. Plačilo bo moralo biti opravljeno v gotovini, je dejal.

Kdo bo sedel v nadzornem svetu?


V svetu bo sedelo 12 članov, šest bo predstavnikov kapitala, šest pa predstavnikov zaposlenih. Nadzorniki bodo lastnikom predlagali, da bodo za prihodnji mandat nadzor nad družbo s strani kapitala opravljali Boštjan Napast iz SOD, Matjaž Gantar iz KD Group, Marjan Somrak (predstavnik malih delničarjev) in trije predstavniki KAD. Gre za Matjaža Božiča, Elizabeto Mičovič in Dušana Mohorka. Po predlogu naj bi nadzorniki za lansko delo v svetu dobili 60,5 milijona tolarjev nagrade.

Jankovič ne namerava odstopiti

Jankovič se je uvodoma odzval na nedavne izjave predsednika uprave SOD Gregorja Gomiščka, da obstaja kar nekaj razlogov za njegovo odstavitev. Kot je poudaril Jankovič, veljata v poslovnem svetu za odstavitev uprave dva razloga, in sicer slabi rezultati in nezakonito poslovanje družbe. Ob tem je Jankovič ponovil uspehe uprave od leta 1997, ko je zdajšnja ekipa prevzela krmilo družbe, zatrdil pa je tudi, da zaposlujejo zakonito.