Gospodarstvo

Može ne sme v službo

Ljubljana, 05. 01. 2007 19.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Plementaš
Komentarji
6

Predsednik uprave Intereurope Lovšin je svojemu nadzorniku Možetu prepovedal vstop v prostore podjetja.

Anton Može, član nadzornega sveta Intereurope
Anton Može, član nadzornega sveta Intereurope FOTO: POP TV

Spor med predsednikom uprave Intereurope Andrejem Lovšinom in članom nadzornega sveta Antonom Možetom je očitno dosegel vrhunec. Lovšin je Možetu, svojemu nadzorniku, zjutraj celo prepovedal vstop v prostore podjetja. Zakaj je to storil, ni hotel pojasniti, znano pa je, da ga je Može v preteklosti ostro kritiziral: med drugim je Lovšinu očital, da na lastno pest sklepa škodljive pogodbe.

Može, predstavnik Kapitalske družbe v nadzornem svetu Intereurope, je povedal, da mu je Lovšin pojasnil, da v podjetje nima več vstopa. "Ne morem razumeti današnjega dogodka, namreč na Intereuropo sem prišel službeno do tajnice, ki vodi nadzornike, po dokument in me je z besedami ustavila vratarka in mi povedala, da mi je predsednik uprave Lovšin prepovedal vstop v zgradbo," je povedal Može.

Andrej Lovšin, predsednik uprave Intereuropa
Andrej Lovšin, predsednik uprave Intereuropa FOTO: POP TV

Može se je v javnosti izpostavil kot oster kritik Lovšinovega predsedovanja v prevozniškem podjetju, kamor so ga nastavili pred slabim letom. Ključni Možetovi očitki so trije - nakup 50 domnevno neprimernih tovornjakov v Turčiji za 6 milijonov evrov, ki naj bi ga Lovšin izvedel na lastno pest. "Taki kamioni, ki so namenjeni v Rusijo, ne bodo dosegali možnosti dobre eksploatacije, ker bo na njih ogromno škode in s tem tudi zmanjšan promet, ker bodo stali v delavnicah in bodo tudi imeli krajšo življenjsko dobo," razlaga Može.

Poleg tega je Intereuropa sklenila domnevno škodljivo pogodbo z Adrio Airways in za 800.000 evrov prevzela njeno poslovalnico na Kosovu. "Odškodnina je iz več področij. Podpisana je za deset let na rizičnem področju, kar ni običaj, da se jih napiše za toliko dolgo časa," pravi Može.

Tadej Tufek, predsednik uprave Adrie Airways
Tadej Tufek, predsednik uprave Adrie Airways FOTO: POP TV

Vodilnim v Adrii se poteza seveda zdi smiselna zaradi racionalizacije poslovanja - na tem trgu imajo zdaj za tri milijone evrov prometa letno. Tadej Tufek, predsednik uprave Adrie Airways, pravi, da je zaenkrat trg še zaprt. "Se pa bo vsekakor v naslednjih letih trg odprl, kar pomeni, da se Adrii obeta velika priložnost, da lahko vzpostavi tudi direktne lete, torej iz Prištine v Evropo in morda celo pridobi status nacionalnega prevoznika. V tem primeru bi se tako promet Adrii kot Intereuropi močno povečal tudi za celo dva do trikrat," pojasnjuje Tufek.

Nekateri zato opozarjajo, da Lovšin izčrpava podjetje: konec lanskega leta je kupil za slab milijon evrov delnic Intereurope. "Je pa mogoče, kar mi nadzorniki še ne vemo, da seveda v tem primeru, če bi sedaj šel v prodajo same delniške družbe, bi potem delnice zagotovo narasle," pravi Može.

Lovšin je pred letom pri prodaji delnic Intereurope že zlorabil notranje informacije, zaslužek pa potem podaril v dobrodelne namene. Ali sporne poteze vleče na lastno pest ali še vedno v dogovoru z državo, nismo mogli izvedeti. Kot je znano, je Lovšin ob prevzemu krmila Intereurope prisegel zvestobo premierju Janši. Vse bo jasno 19. januarja, ko bodo na skupščini Intereurope glasovali o zamenjavi nezadovoljnega nadzornika Možeta.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endimion@email.si
07. 01. 2007 11.53
pac so mal prodajal orozje, zdej bojo pa delnice... :D v nedeljo pa k masi, k spovedi in po odpustke za denar v vatikan :D
trobentac1@email.si
07. 01. 2007 06.46
Tisti, ki smo malo starejši, se imena Lovšin spomnimo iz novejše zgodovine samostojne Slovenije, v zvezi s čem že?
endimion@email.si
06. 01. 2007 14.02
Crni in rdeci, demokrati in republikanci, socialni-demokrati in ljudski demokrati... v vsaki drzavi se slej ko prej oblikujeta dva pola, ki sta tut ideološko obarvana... vprašanje politične kulture in zrelosti pa je, kako "bednih" potez se posluzujejo za podjebavanje nasprotnega pola... Tala dva sta pa itak obadva lutke... en pr enmu polu, drug pa pr drugem...
HandOfSteel
06. 01. 2007 13.45
Po celem svetu so vladajoci odvisni od kapitala pa se take stvari ne dogajajo (ne govorim o nerazivitih dezelah) ... amerika, svica, skandinavske dezele ... v teh drzavah bi lovse tanko piskal ...
Adolph
06. 01. 2007 13.02
Dokler bo jo vladajoci odvisni od kapitala,bojo kapitalisti vladarili,J A S N O ?
HandOfSteel
06. 01. 2007 12.08
Ze zlorabil notranje informacije ? Ne vem kaj dela na prostosti, sploh mi pa ni jasno kako je lahko tak clovek se naprej vreden zaupanja in dela na tako odgovornem polozaju. V ameriki pomeni zloraba notranjih informacij precej let zapora, pri nas pa zasluzek podaris v dobrodelne namene in je stvar resena ! Ko pa revez ukrade kos kruha, ker je lacen ga pa zaprejo. J... tako drzavo !