Gospodarstvo

Mobitel ob posel na Kosovu?

Priština, 30. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Visoki predstavnik ZN na Kosovu je razveljavil rezultate razpisa za drugega operaterja mobilne telefonije, na katerem je bila izbrana ponudba Mobikosa in slovenskega Mobitela.

Bajram Rexhepi
Bajram Rexhepi FOTO: Reuters

Na razpisu je bila izbrana skupna ponudba domačega podjetja Mobikos in slovenskega mobilnega operaterja Mobitel. Visoki predstavnik Združenih narodov Charles Brayshaw je sprožil tudi preiskavo o izbiri Mobikosa za novega operaterja mobilne telefonije, katerega lastnik je kosovski poslovnež Ekrem Luka. Kosovska vlada je vložila pritožbo zaradi domnevne netransparetnosti in korupcije.

Kfor lastnika Mobikosa, Ekrema Luka, sumi ilegalnih poslov preprodaje mamil in tihotapljenja cigaret.

Komisija za izbor po političnimi pritiski?

Iz Mobitela so sporočili, da trdno stojijo za svojo ponudbo. Lokalnih političnih zapletov pa ne želijo komentirati.

Brayshaw naj bi odločitev sprejel na zahtevo kosovskega premiera Bajrama Rexhepija. Ta je takoj po objavi rezultatov razpisa Brayshawa pisno opozoril na sume, da naj bi bila komisija za izbor pod "političnimi in drugimi pritiski", zaradi česar naj bi bil po Rexhepijevem mnenju izbor drugega operaterja vprašljiv.

V Mobitelu trdno stojijo za svojo ponudbo

Iz slovenskega Mobitela so medtem sporočili, da trdno stojijo za svojo ponudbo. Prepričani so tudi, da bi morebitne revizije potrdile, da je njihova ponudba najboljša, lokalnih političnih zapletov na Kosovu pa da ne želijo komentirati.

Po razlagi vodstva Mobitela se na mednarodnih razpisih sodelujoči pogosto pritožijo na odločitve, zato jih takšen razvoj dogodkov ne preseneča.

Pri Mobitelu so prepričani, da je njihova ponudba najboljša in da so vanjo vložili vse svoje znanje in izkušnje. Ob tem dodajajo, da je ponudba kakovostna tudi zaradi poznavanja dvomilijonskega trga, kar je tako kot Slovenija tudi Kosovo.

Potegovalo se je šest operaterjev

Posel je vreden okoli 100 milijonov evrov, med ponudniki pa so bila tudi ameriška in britanska podjetja. Prav ameriški in britanski odposlanci na Kosovu skupaj s predsednikom kosovske vlade Rexhepijem od misije ZN zahtevajo, naj ponovno pregleda odločitev kosovske Agencije za telekomunikacije, ki je od šestih podjetij iz ožjega izbora dodelila koncesijo Mobikosu in Mobitelu.

Na razpis je sicer prispelo šest ponudb, med njimi tudi ponudba švedskega Tele 2, konzorcija IPKO v povezavi z ameriškim operaterjem Western Wireless International, podjetja Albacell v povezavi z norveškim operaterjem Telenor in Siemensom ter podjetja Kostela v povezavi s skupino Orange.

Na podlagi strokovnega mnenja posebne komisije podjetja PricewaterhouseCoopers iz Velike Britanije so se v najožji krog uvrstile ponudba Tele 2, IPKO - Western Wireless International ter ponudba konzorcija Mobitel & Mobikos, slednjo pa je lokalno ministrstvo za transport, pošto in komunikacije izbralo kot najboljšo.